Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 2. 2023,
8.00

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,76

195

Natisni članek

proslava kulturni praznik Prešernov dan

Torek, 7. 2. 2023, 8.00

7 mesecev

Po koncu proslave na oder prišla Svetlana Makarovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,76

195

Prešernovi nagrajenci | Foto STA

Foto: STA

V Cankarjevem domu je bila nocoj vsakoletna državna proslava pred kulturnim praznikom, 8. februarjem, na kateri so podelili najvišja priznanja v umetnosti. Prešernovi nagradi za življenjsko delo sta prejela Ema Kugler in Herman Gvardjančič. Letošnjo proslavo in kulturni praznik je sicer zasenčilo vprašanje, ali bi po več kot 20 letih morali vrniti Prešernovo nagrado Svetlani Makarovič. Nagrade Makarovičevi niso izročili, je pa ta, tako kot je napovedala, na proslavi kljub temu nastopila. Po koncu uradnega dela proslave jo je na oder pospremil Jaša Jenull, Makarovičeva je zrecitirala pesem in požela aplavz občinstva. 

Predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada Jožef Muhovič je v slavnostnem nagovoru opozoril na vlogo umetnosti, ki gre pogosto mimo razuma in jasnega, določenega namena. Po svoji naravi je umetnost najbolj nepredvidljiva in najresnejša oblika človeške kreacije. Umetnost je prečuden kraj, kar je raztrgano, se v njej zarobi, pravi pesnik.

"In prav zato, ker se javna sfera, mediji, fakultete, kultura in Netflix pogosto res zadovoljijo že s prvo rabo, ki je iz časa in se v njem postara, so potenciali umetnosti tako zelo nepogrešljivi," je povedal Muhovič.

Veliko Prešernovo nagrado sta prejela multidisciplinarna umetnica Ema Kugler in akademski slikar Herman Gvardjančič. Skladove nagrade, ki jih podeljujejo za vrhunsko ustvarjalnost zadnjih treh let, pa so dobili pisatelj in novinar Dušan Jelinčič, skladatelj Drago Ivanuša, pianist Aleksander Gadžijev, akademski slikar Nikolaj Beer, filmski režiser in scenarist Matevž Luzar in arhitekturni atelje Medprostor.

Veliko Prešernovo nagrado sta prejela multidisciplinarna umetnica Ema Kugler in akademski slikar Herman Gvardjančič. | Foto: STA/Katja Kodba Veliko Prešernovo nagrado sta prejela multidisciplinarna umetnica Ema Kugler in akademski slikar Herman Gvardjančič. Foto: STA/Katja Kodba

Proslave pred kulturnim praznikom se je udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar v družbi svojega moža Aleša Musarja. Premier Robert Golob pa je na proslavo prišel s televizijsko voditeljico in nekdanjo misico Tino Gaber, s katero ga mediji že nekaj časa povezujejo. Golob in Gabrova sta se danes prvič uradno skupaj pojavila v javnosti.

  Robert Golob | Foto: STA/Katja Kodba Foto: STA/Katja Kodba

Robert Golob
Novice Premier Robert Golob in Tina Gaber skupaj na državni proslavi

Svetlana Makarovič storila to, kar je napovedala

Letošnjo proslavo in kulturni praznik je sicer zasenčilo vprašanje, ali bi po več kot 20 letih morali vrniti Prešernovo nagrado Svetlani Makarovič, ta jo je leta 2000 zavrnila, ker jo je istega leta prejel tudi pater Marko Ivan Rupnik.

Makarovičeva je ob nedavni aferi Rupnik izrazila pričakovanje, da bi ji država Prešernovo nagrado v celoti vrnila. Ko je že kazalo, da se bo to zgodilo na letošnji podelitvi nagrad, so iz Upravnega odbora Prešernovega sklada sporočili, da scenarij februarske podelitve ne vključuje nastopa nekdanje nagrajenke, saj je vsako leto mogoče podeliti največ dve veliki Prešernovi nagradi. Makarovičeva je kljub temu napovedala, da bo nastopila. 

Makarovičeva je po koncu uradnega dela proslave v spremstvu predstavnika iniciative Glas ljudstva Jaše Jenulla in pisatelja Borisa A. Novaka odšla na oder in recitirala eno izmed svojih del. Za svoj nastop je požela bučen aplavz občinstva. 

Da jo bo pospremil na oder Cankarjevega doma, je na Facebooku že pred proslavo sporočil Jenull. "Danes zvečer bom imel čast, da spremljam Svetlano Makarovič na podelitev Prešernovih nagrad. Vesel sem, da ji bom lahko stal ob strani, ko se bo poskusila povzpeti na oder in prebrati svojo pesem," je zapisal. 

Makarovičeva je po koncu uradnega dela proslave v spremstvu predstavnika iniciative Glas ljudstva Jaše Jenulla in pisatelja Borisa A. Novaka odšla na oder in recitirala eno izmed svojih del.  | Foto: STA/Katja Kodba Makarovičeva je po koncu uradnega dela proslave v spremstvu predstavnika iniciative Glas ljudstva Jaše Jenulla in pisatelja Borisa A. Novaka odšla na oder in recitirala eno izmed svojih del. Foto: STA/Katja Kodba O vračilu nagrade se je danes izrekla tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Kot je zapisala na Twitterju, vročitev nagrade Makarovičevi na današnji proslavi ni primerna, saj gospe ni med letošnjimi nagrajenci. Ob tem je odbor Prešernovega sklada in Makarovičevo pozvala, naj se čim prej dogovorita o primernem in spoštljivem načinu vročitve nagrade. 

Svetlana Makarovič
Novice Svetlani Makarovič ne bodo vrnili Prešernove nagrade
Petkovi protesti kolesarjev. Svetlana Makarovič.
Novice Makarovičeva vložila prošnjo za izročitev Prešernove nagrade

Prešernova proslava kot sprehod skozi odnos do kulture in umetnosti

Umetniški del proslave, ki so ga zaupali plesalcu Matjažu Fariču, je nosil naslov Svet se nagnil je naprej po skladbi skupine Silence, ki je nastala posebej za to priložnost. V tem delu proslave so prek izbranih umetniških del poskušali osvetliti odnos Slovencev do kulture in umetnosti ter odzivanje umetnikov na svet okoli njih, pa naj gre za naravo, ljudi, družbene procese ali običajen vsakdan.

Program je prepletel odlomke že nastalih umetniških del, od skladb za simfonični orkester, sodobnega plesa, baleta, videoplesa, poezije do lutkovnega gledališča.

Ne spreglejte