Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 5. 2016,
12.48

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča MGML

Foto: ©Sebastião Salgado. Amazonas Images.

Natisni članek

advertorial MGML razstava fotografija Lélia Wanick Salgado Sebastião Salgado Zelena prestolnica Evrope Ljubljana

Ponedeljek, 23. 5. 2016, 12.48

2 meseca, 1 teden

Osem let, 32 potovanj in 245 fotografij – na ogled v Ljubljani

Vsebino omogoča MGML

Foto: ©Sebastião Salgado. Amazonas Images.

Ljubljana se je za eno leto prelevila v Zeleno prestolnico Evrope in že pripravlja dogodke za ljubitelje vsega lepega in naravnega. Eden najodmevnejših bo razstava Geneza svetovno priznanega fotografa Sebastiãa Salgada.

Poklon ranljivemu planetu skozi črno-belo pripoved

Od 31. maja do 31. avgusta 2016 si lahko v Muzeju in galerijah Ljubljane ogledate odmevno razstavo Geneza svetovno priznanega fotografa Sebastiãa Salgada. Gre za enega glavnih kulturnih projektov v letu Ljubljane, Zelene prestolnice Evrope. Razstavo je kurirala in oblikovala Lélia Wanick Salgado in je rezultat fotografovega večletnega raziskovanja. Zajema 245 veličastnih črno-belih fotografij prostoživečih rastlin in živali, krajin, morij in staroselskih ljudstev, fotograf pa z njimi ozavešča javnost o perečih problemih, povezanih z okoljskimi in podnebnimi spremembami.

Zaradi izjemnega obsega, v kakršnem pri nas do zdaj ni bila predstavljena nobena fotografska razstava, sta vodji projekta v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane, direktor Blaž Peršin in višja kustosinja Marija Skočir, za predstavitev Geneze izbrala dve razstavišči MGML. Razstavo si bo tako mogoče ogledati v neokrnjenem obsegu.

Za nastanek fotografij si je vzel osem let in obiskal 32 dežel

Pripadniki ljudstva Waura z območja zgornjega toka reke Xingu v brazilski zvezni državi Mato Grosso ribarijo v jezeru Piulaga nedaleč stran od domače vasi. Vzdolž zgornjega toka reke Xingu živi etnično raznoliko prebivalstvo. Brazilija. 2005. ©Sebastião Salgado. Amazonas Images. | Foto: Pripadniki ljudstva Waura z območja zgornjega toka reke Xingu v brazilski zvezni državi Mato Grosso ribarijo v jezeru Piulaga nedaleč stran od domače vasi. Vzdolž zgornjega toka reke Xingu živi etnično raznoliko prebivalstvo. Brazilija. 2005. ©Sebastião Salgado. Amazonas Images.

Sebastião Salgado se je v obdobju osmih let v malih letalih, peš, s čolnom, zložljivim kajakom, celo s privezanim balonom odpravil na 32 potovanj. Obiskal je predele z ekstremnim podnebjem in težko prehodnim terenom, daleč stran od kakršnekoli civilizacije. Dokumentiral je arktične in puščavske krajine, tropski deževni gozd, morske in druge prostoživeče rastline in živali ter skupnosti, ki še danes živijo v skladu z izročilom prednikov.

Razstava je razdeljena na pet geografskih območij: Jug planeta, Zatočišča, Afrika (na ogled v Mestnem muzeju Ljubljana) ter Severna prostranstva in Amazonija in Pantanal (v Galeriji Jakopič). Skupaj razstave oblikujejo čudovit mozaik narave v vsej njeni neokrnjeni veličini. Salgado je tako s svojimi fotografijami ustvaril vizualni poklon našemu ranljivemu planetu, saj je prepričan, da smo ga dolžni varovati.

Kako razumeti Genezo skozi 245 fotografij?

Teureum, sikeirei (šaman) in vodja klana Mentawai. Šaman iz listov sagovca pripravlja filter za sagovino. Otok Siberut. Zahodna Sumatra. Indonezija. 2008. ©Sebastião Salgado. Amazonas Images. | Foto: Teureum, sikeirei (šaman) in vodja klana Mentawai. Šaman iz listov sagovca pripravlja filter za sagovino. Otok Siberut. Zahodna Sumatra. Indonezija. 2008. ©Sebastião Salgado. Amazonas Images.

Geneza, Salgadov tretji večletni cikel, je odgovor na fotografova starejša projekta, cikla Delavci (Workers) (1993) in Migracije (Migrations) (2000). Pred Genezo se je fotograf posvečal neizprosnim delovnim pogojem, v katerih delajo delavci vsepovsod po svetu, ter ljudem, ki so iz različnih razlogov ostali brez svojih domov. Zdaj se je preusmeril od ljudi k neokrnjeni lepoti Zemlje in bitjem, ki živijo v sožitju z njo. Tako boste lahko spremljali cikel pokrajin in prostoživečih rastlin in živali ter fotografij človeških skupnosti, ki še danes živijo v skladu s tradicijo in kulturo prednikov. S tem delom je želel človeštvu pokazati mogočo pot posameznikovega ponovnega odkrivanja samega sebe in narave.

Postanite del iniciative #lovelettertotheplanet

Kapski kiti (Eubalaena australis), ki se radi zadržujejo v bližini polotoka Valdés zaradi zavetja, ki jim ga dajeta dva tamkajšnja zaliva, Golfo San José in Golfo Nuevo, večkrat krmarijo z navzgor zasukano repno plavutjo. Polotok Valdés, Argentina. 2004. ©Sebastião Salgado. Amazonas Images. | Foto: Kapski kiti (Eubalaena australis), ki se radi zadržujejo v bližini polotoka Valdés zaradi zavetja, ki jim ga dajeta dva tamkajšnja zaliva, Golfo San José in Golfo Nuevo, večkrat krmarijo z navzgor zasukano repno plavutjo. Polotok Valdés, Argentina. 2004. ©Sebastião Salgado. Amazonas Images.

S predstavitvijo celotne zbirke fotografij želijo podkrepiti moč sporočila, s katerim se projekt vključuje tudi v naše okolje in spodbuja razmišljanja o tem, da ima vsak posameznik še vedno možnost prevzeti veliko odgovornost za prihodnost našega planeta.

Sebastião Salgado je projekt poimenoval Moje ljubezensko pismo planetu. Ta misel je v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane v želji po prispevku k varovanju in obnavljanju zelenega okolja navdihnila okoljevarstveno iniciativo Moje ljubezensko pismo planetu (#lovelettertotheplanet), s katero želijo ozaveščati in prispevati k ohranjanju naravnih ekosistemov in čistega okolja.

Naravi napišite ljubezensko pismo

Iniciativa bo vsakemu obiskovalcu razstave ponudila možnost, da sodeluje v številnih akcijah, tako na lokalni kot na globalni ravni – od odstranjevanja invazivnih tujerodnih vrst do čiščenja okolja, v Mestnem muzeju Ljubljana pa s svojim ljubezenskim pismom planetu ozeleni simbolično drevo.

Več o razstavi in spremljevalnem programu tukaj.

  Ledena gora med otokom Paulet in Južnimi Shetlandskimi otoki v Weddllovem morju. Antarktični polotok. 2005. ©Sebastião Salgado. Amazonas Images. | Foto: Ledena gora med otokom Paulet in Južnimi Shetlandskimi otoki v Weddllovem morju. Antarktični polotok. 2005. ©Sebastião Salgado. Amazonas Images.

Ne spreglejte