SiolNET. Trendi Kultura
5,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Notre-Dame prihodnosti: bo pariška katedrala ozelenela? #video #foto

5,24

termometer

Zelenjavne grede, sadovnjaki in čebelnjaki - bo v ostrešju notredamske katedrale po prenovi zaživela urbana kmetija?

Po uničenju, ki ga je požar povzročil v pariški katedrali Notre-Dame, je francoski predsednik Emmanuel Macron zatrdil, da jo bodo obnovili v petih letih, francoski premier Edouard Philippe pa je predlagal, da bi načrte obnove izbrali na mednarodnem arhitekturnem natečaju. Ob tem je izrazil željo, da bi bila nova podoba katedrale "prilagojena izzivom sodobnega časa".

Notre Dame Novice Bi lahko pri obnovi Notre-Dame uporabili slovenski les? #video

Med kopico arhitektov, ki so že predstavili svoje zamisli obnove, sta dva francoska biroja, vsak na svoj način, predlagala, da bi katedrala v prihodnosti zaživela kot okolju prijazen (dobesedno) zelen objekt.

Pariški studio NAB je tako predstavil koncept, pri katerem bi poškodovano ostrešje katedrale spremenili v ogromen steklen rastlinjak, ki bi služil tudi kot izobraževalno središče.

Zamisel studia NAB Zamisel studia NAB Foto: NAB/Cover Images

"S poučevanjem urbanega kmetovanja, hortikulture in permakulture bi omogočili profesionalno reintegracijo socialno ogroženih," so pojasnili arhitekti, "ob tem pa bi z izobraževalnimi delavnicami lahko z naravo ponovno povezali tudi otroke."

Notre-Dame koncept Foto: NAB/Cover Images

V rastlinjaku bi kot gradbeni material za visoke grede uporabili ožgane ostanke lesenega ostrešja, porušen zvonik bi nadomestil nov, v katerem pa bi uredili urbani čebelnjak.

Urbani čebelnjak v novem zvoniku Urbani čebelnjak v novem zvoniku Foto: NAB/Cover Images

Podobno ponovno rojstvo pariške katedrale si je zamislil tudi pariški arhitekt Vincent Callebaut, ki bi ostrešje spremenil v urbano kmetijo, kjer bi bilo mogoče po njegovih besedah pridelati do 21 ton sadja in zelenjave letno.

Zamisel Vincenta Callebauta Zamisel Vincenta Callebauta Foto: Vincent Callebaut Architectures/Cover Images

"Pridelek bi brezplačno razdelili na tržnici, ki bi jo enkrat na teden odprli na ploščadi pred katedralo," je predlagal v opisu svojih načrtov.

Notre-Dame koncept Foto: Vincent Callebaut Architectures/Cover Images

Ostrešje bi Callebaut prekril s stekleno streho, ki bi z inovativno tehnologijo absorbirala sončno svetlobo in jo pretvarjala v električno energijo. "Notre-Dame bi tako postala pozitivno energetska stavba, ker bi proizvajala več energije, kot je potroši," je zatrdil.

Notre-Dame koncept Foto: Vincent Callebaut Architectures/Cover Images

Preberite še:

klet Edi Simčič Trendi Vinska klet v Brdih, ki bi lahko postala prava turistična atrakcija #video #foto Mansarda T36 Dom Stanovanje, ki je nastalo v zapuščeni mansardi sredi Ljubljane #video #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin