Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 10. 2014,
8.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nobelova nagrada literatura književnost

Četrtek, 9. 10. 2014, 8.11

7 let, 12 mesecev

Nobelovo nagrado za književnost dobi Patrick Modiano

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Stockholmu so razkrili ime letošnjega dobitnika Nobelove nagrade za književnost. To je francoski romanopisec Patrick Modiano.

Akademija je Modiana nagradila za "umetnost spomina, s katero je obudil najbolj nedoumljive človeške usode in razkril vsakdan okupacije", piše v utemeljitvi. Patrick Modiano je dobro poznan v Franciji, nekoliko manj drugod po svetu. Ob razglasitvi so dejali, da so bila njegova dela večkrat prevedan v švedščino kot v angleščino. V Franciji je že prejel prestižno nagrado Goncourt, in sicer leta 1978. Kot je po pisanju tujih tiskovnih agencije dejal predstavnik akademije Peter Englund, je Modianova "pisava zelo elegantna, a prijazna do bralca". Dodal je, da Modianove knjige niso obsežne, običajno okoli 130 strani, zato lahko bralec "eno njegovo knjigo prebere dopoldne, gre na kosilo in si nato privošči še eno".

V središču pisanja 69-letnega pisatelja so teme, kot so spomin, pozaba, identiteta in krivda, Pariz pa je v njegovem delu mogoče videti kot "kreativnega udeleženca", je v utemeljitvi še zapisala akademija. Njegovo pisanje se premika sem ter tja med preteklostjo in sedanjostjo.

Rodil se je 30. julija 1945 v pariškem predmestju Boulogne-Billancourt kot sin judovskega trgovca in flamske igralke. Starša sta se spoznala v okupiranem Parizu in živela napol v tajnosti. Otroštvo je preživel razpet med šolo in hotelom, med odsotnim očetom in mamo na turnejah, zato je bil že zelo zgodaj prepuščen samemu sebi. Konec njegovega otroštva je zaznamovala smrt njegovega tedaj desetletnega brata, ki mu je posvetil dela, nastala med letoma 1967 in 1982.

Za Modianovo kariero zaslužen Raymond Queneau Na njegovo ustvarjanje je odločilno vplival francoski pisatelj Raymond Queneau, ki je bil njegov učitelj geometrije in prijatelj njegove mame. Ta ga je spoznal s svetom književnosti, ko ga je vabil na zabave založniške hiše Éditions Gallimard. Svoj prvi roman La Place de l’Étoile je pri tej založbi izdal leta 1968, in od takrat naprej se je preživljal zgolj s pisanjem.

V slovenščino so prevedeni njegova romana Ulica Boutiques obscures, za katerega je prejel prestižno nagrado Goncourt, in Vila bolest ter zbirka kratke proze Katarina, mala balerina. V slednji je Modiano svoj ustvarjalni navdih združil z ilustratorjem Jean-Jacquesom Sempejem.

Letos je nagrada vredna 870 tisoč evrov

Med 210 kandidati se je omenjalo več imen, med njimi japonski pisatelj Haruki Murakami, sirski pesnik Adonis, češko-francoski pisatelj Milan Kundera ali kenijski pisatelj Ngugi wa Thiong'o. Modiano je 11. francoski pisatelj, ki je dobil to prestižno nagrado.

Švedska akademija Nobelovo nagrado za književnost podeljuje od leta 1901. Doslej so jo podelili 106-krat, prejelo pa jo je 110 avtorjev, saj sta si nagrado štirikrat delila dva pisatelja. Odklonila sta jo Boris Pasternak leta 1958 in Jean Paul Sartre leta 1964. Nobelovo nagrado za književnost bodo dobitniku izročili 10. decembra. Letos je nagrada vredna osem milijonov švedskih kron (okoli 870.000 evrov).

Ne spreglejte