Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 11. 2019,
4.01

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

Natisni članek

tlakovci Piran

Četrtek, 21. 11. 2019, 4.01

4 leta, 4 mesece

Naslednjič, ko boste v Piranu, se zazrite v tla #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

Starodavni piranski tlak je že stoletja rešitev proti poplavljanju ulic, zaradi slabega vzdrževanja in neprimernega obnavljanja pa je v slabšem stanju, kot bi lahko bil.

Piran ni le Tartinijev trg, pravi zaklad se skriva v njegovih uličicah. Pravzaprav na njihovih tleh, tlakovanih s ploščami iz peščenjaka, po katerih Pirančani in obiskovalci stopajo že stoletja. A prav zato, ker je nanj le redko kdo pozoren, je marsikje v slabem stanju oziroma je bil v preteklosti neprimerno obnovljen.

Primer nepravilne sanacije tlaka, kjer so fuge zapolnjene z betonom in tako preprečujejo pronicanje deževnice v podtalje. | Foto: ABAKKUM, Romana Kačič Primer nepravilne sanacije tlaka, kjer so fuge zapolnjene z betonom in tako preprečujejo pronicanje deževnice v podtalje. Foto: ABAKKUM, Romana Kačič

"Nekakovostne obnove v preteklih desetletjih so fizični dokaz našega dosedanjega neznanja, kaj se v starem mestu sme ali ne in kako naj se naredi," je opozorila krajinska arhitektka Romana Kačič, direktorica zavoda Abakkum, ki si prek projekta Kamnita preproga prizadeva za obnovo kamnitega tlaka v zgodovinskem jedru mesta.

Piran ulica | Foto: Barbara Kožar (www.slovenia.info) Foto: Barbara Kožar (www.slovenia.info) Tlak, ki je vodoprepusten in tudi cenejši za vzdrževanje

"Tlak, položen po metodi suhogradnje, prinaša številne prednosti. Je vodoprepusten, zaradi česar se količina padavinske vode na površini zmanjša, omrežje za odvodnjavanje je manj obremenjeno, zmanjša se tudi nevarnost poplavljanja ulic. Poleg tega pa je tak tlak tudi enostavnejši in cenejši z vidika vzdrževanja in obnove," je poudarila Romana Kačič.

V sodelovanju z drugimi domačimi in tujimi strokovnjaki je pripravila promocijsko knjižico Kamnita preproga, ki piranski tlak predstavlja na poljuden način, od 21. do 24. novembra pa jo bo spremljala tudi razstava v piranski Apolonijevi palači.

Izdajo knjižice je sicer v celoti finančno omogočilo Turistično združenje Portorož, ki je piranski tlak prepoznalo kot pomemben del identitete našega dela Istre, s tem pa tudi kot pomemben del kulturnega turizma. "Kulturni turizem spada med najhitreje rastoče vrste turizma v svetu," je povedal Igor Novel, direktor Turističnega združenja Portorož, "pomeni pa tudi pomemben element razvoja turizma v občini Piran, zato bomo tudi v prihodnje podpirali projekte, ki našo bogato kulturno dediščino približujejo obiskovalcem."

Piran ulica | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Oglejte si še:

Trendi Točka, ki ima najlepši pogled na Piran
Ne spreglejte