Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 4. 2017,
15.04

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

1

Natisni članek

#dopustujdoma Obalno-Kraška #dopustujdoma #dopustujdoma Biseri Slovenije Na dopustu Najlepši razgledi v Sloveniji Piran pohodništvo

Petek, 14. 4. 2017, 15.04

3 leta, 11 mesecev

Najlepši razgledi v Sloveniji (2): piransko mestno obzidje

Točka, ki ima najlepši pogled na Piran

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

1

Sprehod po Piranu takoj postreže s kopico razlogov, zakaj je to srednjeveško obmorsko mesto najbolj oblegana točka na naši Obali. Ko se povzpnete na staro mestno obzidje in nanj pogledate zviška, pa navduši še bolj.

 

Panorama: Žiga Ivanc/slovenia360.si


Prvo obzidje je Piran dobil že v 7. stoletju, ko so obzidali najstarejše mestno jedro. Ko se je mesto širilo, se je z njim premikalo tudi obzidje in vključevalo nove naselbine, ki jih je bilo treba zaščititi - pred napadalci in tudi pred kugo.

Prvo in drugo mestno obzidje sta zdaj vpeta v samo mesto, na sprehodu po uličicah boste ponekod med stavbami še naleteli na starodavne zidove. Tretje obzidje, ki je imelo osem obrambnih stolpov, so dokončali v 16. stoletju in je zaobjelo celoten polotok.

Pogled iz Pirana proti obzidju | Foto: Thinkstock Pogled iz Pirana proti obzidju Foto: Thinkstock

Razgled, ki sega vse do Italije

Posamezne dele stolpov in povezovalna stopnišča so pred časom obnovili ter omogočili dostop obiskovalcem, ki lahko zaradi izjemne višine obzidja in položaja na pobočju Mogorona uživajo v čudovitem razgledu tako na Piran kot na morje, ki ga obdaja, in celo na Italijo v daljavi.

Razgled, ki je v vsakem delu dneva obarvan v druge barve - tako je videti ob sončnem zahodu. | Foto: Thinkstock Razgled, ki je v vsakem delu dneva obarvan v druge barve - tako je videti ob sončnem zahodu. Foto: Thinkstock

Katera točka v Sloveniji ima po vašem mnenju najlepši razgled? Veste za kakšno še neznano? Sporočite nam na trendi@tsmedia.si.

Zanimivosti v bližini

Stolna cerkev sv. Jurija

Še ena piranska točka s krasnim razgledom je cerkev svetega Jurija oziroma njen zvonik, ki je pomanjšana kopija zvonika ob Baziliki svetega Marka v Benetkah. Z njega na eno stran gledate na morje, saj cerkev stoji tik ob obali, na drugo stran pa na piranske strehe in ulice ter na, seveda, Tartinijev trg.

Tartinijev trg

Kjer je danes glavni in najbolj oblegan piranski trg, je bilo nekoč pristanišče domačih ribičev, na kar nas občasno, ob visoki plimi, spomni tudi morje, ki seže čez rob in trg poplavi. Ko se to ne zgodi - in večino časa je tako -, pa je Tartinijev trg zagotovo ena najprijetnejših točk za posedanje ob kavi ali kar tako, ob opazovanju mimoidočih.

Prvomajski oziroma Stari trg, nekdanje središče mestnega življenja | Foto: Thinkstock Prvomajski oziroma Stari trg, nekdanje središče mestnega življenja Foto: Thinkstock

Prvomajski trg

Manj znan, a nič manj očarljiv je Prvomajski trg oziroma Trg 1. maja, znan tudi kot Stari trg, ki je bil nekoč glavno središče mesta. Sredi njega stoji kamnit zbiralnik deževnice, ki so ga zgradili po hudi suši leta 1775 in ga varujeta kipa Postave in Pravice, ploščad pa v poletnih mesecih gosti različne zabavne in kulturne prireditve.

Akvarij ter Muzej školjk in polžev

Ljubitelji podvodnega življenja boste v Piranu zagotovo prišli na svoj račun. Akvarij Piran vam bo razkril bolj in manj znane prebivalce Jadranskega morja, od rib in rakov do mehkužcev in alg, za še pristnejše doživetje pa se udeležite hranjenja rib - to je mogoče ob sredah in nedeljah. Muzej školjk in polžev na Tartinijevem trgu vas bo navdušil z izjemno zbirko več tisoč primerkov slanovodnih in sladkovodnih školjk in polžev z vseh koncev sveta - med drugim vam pokažejo lupino največjega polža na svetu, da pravih biserov niti ne omenjamo.


Kje boste dobro jedli?

La Bottega Dei Sapori: piranska delavnica istrskih okusov

Gostilna pri Mari: skromno in prijetno na Obali

 

 

Ne spreglejte