Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 1. 2024,
7.53

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

operni ples

Sreda, 17. 1. 2024, 7.53

3 mesece, 2 tedna

Na Dunaju se pripravljajo na operni ples

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20
operni ples | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Po novoletnem koncertu Dunajskih filharmonikov se v avstrijski prestolnici že pripravljajo na še en vrhunec – tradicionalni operni ples, ki bo letos 8. februarja. V prestolnici valčka se sicer vsako leto zvrsti več kot 450 plesov tako za ljubitelje tričetrtinskih taktov kot tiste, ki se raje predajo sodobnejšim ritmom.

Plesno sezono na Dunaju, ki vrhunec doživi januarja in februarja, vsako leto novembra odpre ples dimnikarjev. Kot so sporočili iz mednarodne pisarne mesta Dunaj, je v avstrijski prestolnici povsem običajno, da ima marsikateri poklic svoj ples, od pravnikov, zdravnikov, lovcev, farmacevtov, slaščičarjev do dvigovalcev uteži.

Dunaj sicer že več kot 200 let slovi kot svetovna prestolnica plesov. Začetki segajo v leto 1814, ko je potekal Dunajski kongres, v sklopu katerega so organizirali več plesov. Od takrat tudi izvira operni ples, ki so ga v dunajski operi, kjer poteka še danes, prvič organizirali leta 1877.

operni ples | Foto: Peter Rigaud/WienTourismus Foto: Peter Rigaud/WienTourismus

Letošnji ples 8. februarja bo 66. po vrsti. Če je bil lanski v znamenju operet, bo tokrat ponovno v ospredju opera. Prvi pevski vložek večera bo pripadel ženskemu duetu Eline Garanče in Serene Saenz, ki bosta izvedli Barkarolo iz Hoffmannovih pripovedk. Nastopil bo tudi tenorist Piotr Beczala z arijami iz oper Carmen in Don Carlos ter Granado Agustina Larasa.

Plesa se bo udeležilo 5.150 obiskovalcev, najvztrajnejši se bodo lahko vrteli do pete ure zjutraj. Dogodek je že razprodan, vstopnice zanj pa so stale 385 evrov, od tega je 35 evrov dobrodelnega prispevka.

operni ples | Foto: Peter Rigaud/WienTourismus Foto: Peter Rigaud/WienTourismus

Obisk opernega plesa obiskovalcem ponuja tudi priložnost, da se prosto sprehodijo po operni hiši, ki je na ta večer odprta v celoti – od kleti do podstrešja. Na plesu sicer veljajo stroga pravila oblačenja: za moške črni frak z belim metuljčkom ali svečana uniforma, za ženske dolga večerna obleka. Debitantke bodo nosile tiare, ki jih je izdelal Swarovski in spominjajo na avstrijski cesarski nakit. Vsako tiaro bo krasilo 233 kristalov. Opera bo letos okrašena v rožnatih tonih, v ospredju bodo vrtnice sorte pink floyd.

Večina slovesnih plesov ima na Dunaju več kot le eno prizorišče, tako da lahko kotiček zase najdejo tudi tisti, ki niso najbolj vešči dunajskega valčka ali radi sledijo svojemu ritmu. To velja tudi za tradicionalni operni ples, na osmih plesiščih bo za raznolike ritme, tudi jazzovske, kabaret in house glasbo, skrbelo 150 glasbenikov.

Oglejte si še:

Jane Fonda
Trendi "Pepelka" Jane Fonda na operni ples prišla v izposojeni obleki
Ne spreglejte