Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
14. 4. 2015,
17.39

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tomaž Domicelj Abba

Torek, 14. 4. 2015, 17.39

1 leto, 1 mesec

Muzikal Mamma Mia!: Spektakel, poln ljubezni, bo konec pomladi tudi v Ljubljani

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Muzikal Mamma Mia!, ki oživlja glasbeno zapuščino švedske skupine Abba in si ga je od njegove premiere leta 1999 v Londonu ogledalo že več kot 54 milijonov ljudi, bo na sporedu tudi v Križankah.

V Ljubljani se nam junija, premiera bo 15. tega meseca, na odru ljubljanskih Križank obeta pravi spektakel. Vsaj tako je prepričan producent projekta – muzikla Mamma Mia! Jure Franko. Pravi, da to lahko reče, ker ve "kaj imamo za pokazati in ker imamo vzorec iz Beograda". Premiera se je v Beogradu konec marca namreč končala z 20-minutnimi stoječimi ovacijami. In to seveda ni kar tako, niti tako pogosto.

Ljubljansko občinstvo si bo ljubezensko zgodbo, ki se odvija v romantični Grčiji in ki oživlja glasbeno zapuščino legendarne skupine Abba, v spoju ustvarjalnosti z dela prostora nekdanje Jugoslavije ogledalo pod režisersko taktirko Juga Radivojevića, v koreografiji Mojce Horvat, z glasbenim vodstvom Patrika Grebla, scenografijo Aleksandarja Denića, delom kostumografinje Bojane NIkitović in v 37-članski igralsko-pevski zasedbi. V njej so Alenka Godec, Simona Vodpivec Franko, , Lea Barth, Uroš Smolej, Gojmir Lešnjak -Gojc, Marjan Bunič, in drugi. Kreativni svetovalec projekta je Branko Đurić - Đuro.

Muzikal, ki v ustvarjanju združuje nekdanji skupni prostor Jure Franko je pravice za muzikal Mamma Mia!, ki je premiero doživel leta 1999 na West Endu v Londonu in si ga je od takrat ogledalo že več kot 54 milijonov gledalk in gledalcev v več kot 40 državah in 170 mestih po vsem svetu, odkupil za Srbijo, Hrvaško in Slovenijo. Zato bodo njegove različice poleg Beograda in Ljubljane na ogled tudi v Zagrebu. Producent se je izpogajal za prilagojene pravice – tako v režiji, koreografiji in scenariju.

Zven Abbinih besedil je v slovenščino prelil Domicelj Da bodo pesmi zvenele tudi v slovenščini, je s prevodi glasbenih besedil poskrbel Tomaž Domicelj. Sam pravi, da gre pri pesmih, ki so del muzikala, za besedila, s katerimi se je švedski kvartet oplajal in med sabo tudi obračunaval. Izhodiščno vprašanje, ki se mu je pri prevajanju postavljalo, pa je bilo, kako te narediti čim bolj slovenske, ne da bi pri tem zašel v slengovsko raven jezika, a kljub temu ohranil njihovo živost.

Po treh mesecih dela je na toplem otoku za to našel dobre rešitve.

Sanje se uresničijo "Naš muzikal govori o tem, da se sanje uresničijo ne glede na to, da o tem dvomimo," pravi režiser pevsko-igralske ljubljanske različice Mamma Mie! Jug Radivojević. Njemu so se s tem, da je spoznal Jureta Franka. Pa ne le to, temveč tudi, da ga je to pripeljalo do pričujočega projekta. Režiser, ki je na oder postavil tudi beograjsko različico romantičnega muzikala, je prepričan, da se bo tudi v Križankah 15. junija zgodila velika radost. Sporočilo dela je namreč pomen življenja v veselju in ljubezni. "Abbine pesmi namreč govorijo o energiji ljubezni kot nečem najbolj dragocenem," še dodaja.

"Abba mi je zlezla pod kožo" Da pa bo sporočilo odrskega dela prišlo do gledalcev, se mora najprej zgoditi ustvarjalna kemija med sodelujočimi, in ta se je, kot zagotavlja Mojca Horvat. Očitno tako zelo, da ji je Abba zlezla pod kožo, čeprav pred tem kot koreografinja ni bila ravno navdušenka nad skupino.

"Ko narediš to, kar si si želel, potem te začnejo zanimati projekti, ki so izziv ali te celo motijo," pravi Mojca Horvat, sicer bolj zaprisežena rokerica stare dobe, kot pravi. Bolj blizu ji je namreč rock'n'roll kot švedski pop. A med projektom, pod koreografijo se je namreč podpisala tudi v Beogradu, zdaj še v Ljubljani, se je tudi to, vsaj deloma, spremenilo.

Abba dobiva glasbeni piedestal, kot si ga zasluži "Abba danes dobiva svoj glasbeni piedestal – takšnega, kot si ga zasluži," pravi glasbeni vodja Patrik Greblo. Za muzikal Mamma Mia! pravi, da je pevsko zahteven. Ob tem pa dodaja, da je glasbeno-pevska ekipa, ki bo nastopila v ljubljanski različici, že zdaj usklajena.

Ne spreglejte