Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2024,
18.16

Osveženo pred

2 tedna, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

Natisni članek

Švedska odlikovanje Abba

Petek, 31. 5. 2024, 18.16

2 tedna, 5 dni

Kraljeva odlikovanja za švedsko pop skupino Abba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48
ABBA; Bjorn Ulvaeus, Agnetha Faltskog, Anni-Frid Lyngstad, Benny Andersson | Švedski parlament je leta 2022 ponovno uvedel prakso podeljevanja odlikovanj švedskim državljanom. Današnja slovesnost je bila tako prva po pol stoletja. | Foto Profimedia

Švedski parlament je leta 2022 ponovno uvedel prakso podeljevanja odlikovanj švedskim državljanom. Današnja slovesnost je bila tako prva po pol stoletja.

Foto: Profimedia

Švedski kralj Karl XVI. Gustav je danes članom legendarne pop skupine Abba za izjemne dosežke v švedski in mednarodni glasbi podelil odlikovanja kraljevi red Vasa. V zadnjih 50 letih je danes prvič, da je švedski kralj sodržavljanom podelil tovrstno odlikovanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na slovesnosti v kraljevi palači v Stockholmu so kraljevo odlikovanje prejeli člani skupine Abba Benny Andersson, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad in Bjorn Ulvaeus, ki se sicer redko skupaj pojavljajo v javnosti.

Švedska je leta 1975 prenehala podeljevati kraljeva odlikovanja svojim državljanom, saj so to prakso ocenili kot zastarelo. Je pa ta nordijska država nadaljevala podeljevanje kraljevih odlikovanj tujim državljanom.

Švedski parlament je nato leta 2022 ponovno uvedel prakso podeljevanja odlikovanj švedskim državljanom. Današnja slovesnost je bila tako prva po pol stoletja. Skupno so danes za njihove dosežke nagradili 13 Švedov, vključno z dvema Nobelovima nagrajencema: genetikom Svantejem Pääbojem in francosko-švedsko fizičarko Anne L'Huillier.

Leta 2021 je izšel novi album Abba Voyage, skupina pa je tudi v ospredju istoimenske predstave v Londonu, kjer četverica glasbenikov nastopa v podobi digitalnih avatarjev (hologramov). | Foto: Profimedia Leta 2021 je izšel novi album Abba Voyage, skupina pa je tudi v ospredju istoimenske predstave v Londonu, kjer četverica glasbenikov nastopa v podobi digitalnih avatarjev (hologramov). Foto: Profimedia

Pol stoletja od zmage s pesmijo Waterloo na tekmovanju za pesem Evrovizije

Pol stoletja letos mineva tudi od zmage skupine Abba s pesmijo Waterloo na tekmovanju za pesem Evrovizije leta 1974, ki je skupini prinesla mednarodni preboj.

Po zmagi na evrovizijskem tekmovanju je skupina po vsem svetu zaslovela še s številnimi drugimi glasbenimi hiti, kot so Mamma Mia (1975), Dancing Queen (1976) in The Winner Takes It All (1980). S svojim edinstvenim slogom in privlačnimi melodijami je skupina poosebljala disko vse do leta 1982, ko so člani skupine prenehali nastopati skupaj.

K priljubljenosti skupine Abba sta v današnjem času prispevala filma Mamma Mia, prek katerih so glasbo skupine spoznale tudi mlajše generacije.

Leta 2021 je izšel novi album Abba Voyage, skupina pa je tudi v ospredju istoimenske predstave v Londonu, kjer četverica glasbenikov nastopa v podobi digitalnih avatarjev (hologramov).

Andrej Šifrer, Saša Lendero, Robert Pešut - Magnifico, Elda Viler, Aleksander Mežek, Blaž Švab, glasbeniki
Trendi Največje slovenske uspešnice, ki so v resnici priredbe tujih pesmi
Koncert Sting, Stožice
Trendi Britanski glasbenik Sting na koncertu v Stožicah zbrane pozdravil v slovenščini
Baby Lasagna
Trendi V Ljubljano prihaja hrvaški evrovizijski predstavnik Baby Lasagna
Ne spreglejte