Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 6. 2016,
21.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

4

Natisni članek

Kresnik Miha Mazzini

Četrtek, 23. 6. 2016, 21.24

6 let, 6 mesecev

Kresnik Siolovemu kolumnistu Mihi Mazziniju za roman Otroštvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

4

Miha Mazzini kresnik 2016 | Foto STA

Foto: STA

Delovo nagrado kresnik za najboljši slovenski roman leta je na ljubljanskem Rožniku nocoj prejel Miha Mazzini za roman Otroštvo.

Miha Mazzini je dolgoletni kolumnist na spletni strani Siol.net, pisatelj in računalniški strokovnjak. Njegova dela so bila uvrščena v več antologij. Je tudi avtor scenarijev za dva nagrajena celovečerna filma in režiser petih kratkih filmov. Trenutno se pripravlja na snemanje svojega prvega celovečerca Izbrisana.


Miha Mazzini: ''Spomini gredo skozi telo in skozi telo se jih je treba spomniti'' #intervju


V romanu Otroštvo se je Mazzini loti svojih najbolj zgodnjih spominov, v intervjuju pa nam je povedal, kako je izkopaval in prek telesa odkrival svoje najbolj zgodnje spomine ter to, ali z raziskovanjem bolečine izgine tudi navdih. 

Nekaj Mazzinijevih kolumn:


Veliki nered malega redoljuba

Nedokončana rojstva

Slovenski sadomazo

YouTube zdravstvo


Na formalno-snovni ravni avtor spretno preigrava avtobiografske in fikcijske elemente, romaneskne in kratkoprozne značilnosti, rahlja in topi meje med njimi, pri čemer njegova pripoved ves čas ostaja - čista literatura, so dodali. | Foto: STA , Na formalno-snovni ravni avtor spretno preigrava avtobiografske in fikcijske elemente, romaneskne in kratkoprozne značilnosti, rahlja in topi meje med njimi, pri čemer njegova pripoved ves čas ostaja - čista literatura, so dodali. Foto: STA ,

Pretresljiva zgodba o odraščanju psihično in fizično zlorabljenega, zapostavljenega otroka

Mazzini v avtobiografskem romanu v izmišljenih slikah, kot ga izvrstno opredeli, podaja pretresljivo zgodbo o odraščanju psihično in fizično zlorabljenega, zapostavljenega otroka, je svojo odločitev utemeljila žirija.

Občuteno, tudi nepatetično in nemoralizatorsko demitizira otroštvo kot zlato dobo življenja, hkrati pa izpostavi temeljno formativno vlogo, ki jo ima v življenju posameznika, je žirija še zapisala v utemeljitvi.

Mazzinijevo zrelo delo

Žirija, ki ji je predsedoval profesor z oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete Tone Smolej, je Otroštvo tudi označila za Mazzinijevo zrelo delo.

Kot je za STA povedal Mazzini, sta ga uvrstitev med peterico nominirancev in nagrada presenetili ter razveselili, tudi zato, ker se je pri svojih letih prvič znašel med peterico. Še bolj pa se je nagrade razveselil zato, ker je ob pisanju Otroštva, tega je pisal zadnji dve leti, vzporedno, da je predahnil, pisal še nekaj bolj veselega, mladinski roman Zvezde vabijo, za katerega je letos prejel nagrado modra ptica. Nagrado podeljuje Skupina Mladinska knjiga.

Pisatelj, kolumnist in scenarist Mazzini je bil med deseterico za kresnika leta 2011 z Nemško loterijo, leta 2014 s Palomo negro in lani z Izbrisano.

Nagrajenec je prejel ček v vrednosti 5.000 evrov bruto, nato je, kot veleva tradicija, prižgal kresni ogenj. | Foto: STA , Nagrajenec je prejel ček v vrednosti 5.000 evrov bruto, nato je, kot veleva tradicija, prižgal kresni ogenj. Foto: STA ,

Dela nominirancev so izbrani izvajalci predstavili skozi glasbo

Za razliko od prejšnjih let, ko je, medtem ko je žirija v klavzuri v Cankarjevi sobi odločala o dobitniku kresnika, na odru potekal pogovor z nominiranci, so letos njihova dela izbrani izvajalci predstavili skozi glasbo, petje in ples. Mazzinijev roman sta interpretirala Severa z glasom in Gal Gjurin ob klavirju.

Kot je pred nastopom povedal glasbenik, sta ga v Mazzinijevem romanu presunili glasbenost jezika in opisi - veliko je zvočnih opisov. Mazzinijev roman ga je ob branju spomnil na dela ruskega pisatelja Mihaila Afanasjeviča Bulgakova, "ko tako lepo teče".

Za nagrado so bili letos poleg Mazzinija nominirani še Gabriela Babnik z romanom Intimno, Štefan Kardoš z Veter in odmev, Mirt Komel s Pianistovim dotikom in Nataša Sukič z romanom Piknik.

Žirija, v kateri so bili še Tina Vrščaj, Tina Kozin in Aljoša Harlamov, je pet finalistov izbrala izmed 115 romani z letnico 2015.

Srebrni kresnik pokojnemu Lojzetu Kovačiču

Časopisna hiša Delo pa je ob letošnji 25-letnici nagrade in samostojne države podelila tudi srebrnega kresnika. Osemnajstčlanska žirija ga je namenila romanu Kristalni čas pisatelja Lojzeta Kovačiča (1928-2004).

Roman prinaša dogajanje med julijem 1988 in junijem 1990: prvoosebna pripoved in izpoved je polna retrospektiv in premišljanj o bolezni, ljubezni in smrti, posebno mesto imajo štiri ženske iz njegovega življenja.

Nagrado je prevzela pisateljeva vdova Ksaverija Kogovšek Kovačič.

Kovačič sicer velja za posebnega kresnikovega lavreata. Bil je prvi, ki so mu 23. junija 1991 nadeli kresno krono za roman Kristalni čas, in tudi edini, ki je kresnika prejel posthumno, leta 2004 za zadnje dokončano delo, roman Otroške stvari.

Ne spreglejte