SiolNET. Trendi Kultura
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kombinatke s pesmimi upora z vsega sveta v Parizu

0,11

termometer

 | Foto: STA
Foto: STA

Ženski pevski zbor Kombinat je s kitaristom Robertom Slaničem, kontrabasistom Boštjanom Benčičem in harmonikarjem Jarijem Jarcem v Parizu, kjer bodo pod vodstvom dirigentke Mateje Mavri nastopili v sklopu projekta Freiraum. Čez dan bodo muzicirali po pariških ulicah, ob 19. uri pa izvedli koncert v atriju tamkajšnjega Goethejevega inštituta.

Kot so v vabilu zapisali organizatorji dogodka iz pariškega Goethejevega inštituta, se "pevke in glasbeniki krčenju in oženju svobode mentalnega in fizičnega prostora svobode zoperstavljajo s pesmimi upora z vsega sveta". Kako te pesmi na ulicah Pariza zvenijo 50 let po znamenitem letu 1968, pa se bodo Parižani lahko prepričali na lastne oči.

123 Novice Vse več groženj izpostavljenim posameznikom: "Kot da nasilniški del politične elite išče nove tarče"

Pesmi proti krčenju prostora svobode odmevajo tudi mednarodno

Ženski pevski zbor Kombinat, ustanovljen na dan upora proti okupatorju, 27. aprila 2008, letos praznuje 10-letnico delovanja, ki je tudi mednarodno obarvana. Konec aprila so se pevke udeležile festivala Sve u glas, ki ga je v Zagrebu pripravil Lezbor, mesec dni pozneje pa so na povabilo Zbora 29. november nastopile na Festivalu alternativnih zborov na Dunaju.

Jurij Krpan Trendi "Živimo v sistemu, ki časti primitivizem"

Zavzemanje za enakost, socialno pravičnost ...

"Koncerta pri naših južnih in severnih sosedih sta nam prinesla dragocene vezi s sorodnimi zbori, ki delujejo na področju nekdanje Jugoslavije, na Poljskem in v Avstriji, ter tudi spoznanje, da so pesmi upora in vrednote, ki jih nosijo s seboj - zavzemanje za enakost, socialno pravičnost, antifašizem, solidarno in strpno družbo -, še kako žive. V čast nam je, da bomo lahko o njih prepevale in govorile tudi v Parizu," so ob gostovanju v Parizu sporočile Kombinatke.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin