SiolNET. Trendi Kultura
0,33

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Edina knjižnica v Sloveniji, ki zagotavlja sterilizirane knjige

0,33

termometer

NUK sterilizator
Foto: NUK

Narodna in univerzitetna knjižnica je edina ustanova v Sloveniji, ki svojim uporabnikom v teh zdravstveno zahtevnih časih ponuja sterilizirano gradivo.

V Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) v Ljubljani so že spomladi, takoj po izbruhu prvega vala okužb z novim koronavirusom, naročili UVC-svetlobna sterilizatorja, da bi kar najbolj zavarovali zdravje svojih uporabnikov. Napravi, ki omogočata hitro in enostavno steriliziranje s pomočjo UVC-svetlobe, so prejeli v začetku junija.

Ne le za knjige, temveč tudi za časopise, USB-ključke, zgoščenke, slušalke ...

NUK sterilizator Foto: NUK Z uporabo sterilizatorjev je stik s knjigo ali drugim gradivom varen že po eni minuti, kar omogoča učinkovito knjižnično delo in dostopnost do študijske, znanstvene in druge literature, poudarjajo v NUK. Poleg knjig je ta postopek primeren tudi za časopise, gradivo, ki ni namenjeno trajnemu hranjenju, USB-ključke, zgoščenke in DVD-je z ovitki, mobilne naprave, slušalke, tipkovnice, računalniške miške, denar, ključe in drugo.

Sterilizatorja sta pri nas novost, medtem ko so tovrstne naprave stalna oprema knjižnic v tujini že dlje časa.

Sterilizirajo le dobro ohranjeno gradivo

V NUK še pojasnjujejo, da sterilizacija s pomočjo UVC-svetlobe ni primerna za vse gradivo, ki ga hranijo, saj vsaka svetloba pospešuje kemijsko razgradnjo organskih materialov. Poleg bledenja, ki je najbolj viden učinek spreminjanja gradiva zaradi stika z UV-svetlobo, se dogajajo še druge reakcije, ki spreminjajo stvarno in kemijsko strukturo izpostavljenih materialov.

Zato mora biti gradivo, ki ga smejo sterilizirati na ta način, dobro ohranjeno. Sterilizator je tako uporaben zlasti za novejše gradivo, namenjeno izposoji.

Oglejte si še:

Narodna in univerzitetna knjižnica NUK Trendi Narodna in univerzitetna knjižnica – Plečnikova palača znanja

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin