SiolNET. Trendi Kultura
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dvom o primernosti morebitnih kupcev Mladinske knjige

4

termometer

Iniciativna skupina za prevzem večinskega deleža Mladinske knjige Založbe (MKZ) je na prodajni konzorcij bank upnic naslovila poziv k preučitvi predloga prodaje večinskega deleža.

Kot so zapisali, skupino skrbi predvsem pomanjkanje "razvojne vizije" morebitnih kupcev. Obstaja tudi "bojazen, da se bo ponovil scenarij, kakršnega so pisale izkušnje Merkurja, Pivovarne Laško, Istrabenza in Geodetskega zavoda Slovenije, kjer so bili prevzemi izvršeni s pomočjo bank brez ustrezne finančne moči prevzemnikov in katerih posledice davkoplačevalci občutimo še danes," opozarja skupina.

Skupina prav tako svari, da bi prodaja večinskega deleža Mladinske knjige zaradi njenega monopolnega položaja "nevzpodbudno" vplivala na slovenski knjižni trg, "zato je pred dokončno prodajo neogibno potrebno pridobiti strokovno mnenje Urada za varstvo konkurence RS."

Prodajni konzorcij tako naprošajo, da napovedano dražbo prestavi, iniciativna skupina, ki jo sestavljajo Združenje neodvisnih založnikov Slovenije v nastajanju, Društvo pisateljev Slovenije, GZS Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev ter Predstavniki zaposlenih Mladinske knjige in Cankarjeve založbe, pa jim bo nato v 60 dneh predstavila načrt, ki bo zadovoljil banke upnice.

Spomladi letos je nezavezujočo ponudbo v višini 13,6 milijona evrov oddalo podjetje Kompas MTS, ki pa se na koncu ni odločilo za nakup. Prodajni konzorcij je nato v juliju razpisal prvo licitacijo celotnega paketa delnic po izklicni ceni 22,56 milijona evrov, na katero se ni prijavil nihče. Pred kratkim pa se je pojavil nov potencialni kupec z nezavezujočo ponudbo, založba Učila, ki pa je, kot so zapisali, po njihovih podatkih pripravljena plačati manj od prvega ponudnika.

Ob dražbi MKZ tudi Protestival za slovensko knjigo

Pred sedežem Zveze ekonomistov Slovenije, kjer bo ob 14. uri potekala javna dražba večinskega paketa delnic Mladinske knjige Založbe (MKZ), se bo ob 13.30 začel Protestival za slovensko knjigo. Kot potencialni kupec založbe se omenja založba Učila International, v primerjavi z MKZ malo podjetje, ki je pa morda "zgolj 'slamnati' kupec".

Protestniki v vabilu na shod pišejo: "Ne gre le za 1200 zaposlenih v podjetju MKZ, temveč za obstoj in preživetje slovenske knjige, s tem pa za preživetje jezika in kulture v zaostrenih, neprijaznih razmerah svetovnega globalizma, finančnega fašizma in tehnološke revolucije."

Pri Koordinacijskem odboru kulture Slovenije (KOKS), ki prav tako poziva na protest, opozarjajo, da vest o odkupu večinskega paketa delnic MKZ, vključno s Cankarjevo založbo in vso knjigotrško infrastrukturo s strani založbe Učila, "vzbuja alarmanten sum, da gre v resnici morda za 'slamnatega' kupca, za katerim se skrivajo tajkunski interesi razprodaje nepremičnin MKZ". Scenarij, kakršnega so uporabljali pri Merkurju, Istrabenzu, Pivovarni Laško itn., torej zdaj neposredno grozi tudi področju knjige, ugotavljajo pri KOKS.

Na KOKS upajo, "da ne bomo priče tudi brezvestnemu trgovskemu razvrednotenju nacionalnega interesa na področju knjige ter tajkunskemu grabežu in uresničevanju temu interesu namenjenih nepremičnin". Bojazen sproža tudi poslovna usmeritev založbe Učila, ki izdaja predvsem komercialno uspešne knjige.

Težave MKZ so se začele po lanskem stečaju holdinga Zvon Dva. Od tedaj ima konzorcij bank upnic, v katerem so Nova ljubljanska banka, Abanka in Hypo banka, v lasti 69-odstotni delež MKZ. V igri za odkup deleža MKZ je bilo od začetka lanskega leta nekaj interesentov, letos pa se je kot prvi resnejši ponudnik pojavil Kompas MTS.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin