Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
30. 1. 2018,
14.40

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,28

23

Natisni članek

prva slovenska zastava v vesolju Miro Cerar zastava umetnost Dragan Živadinov

Torek, 30. 1. 2018, 14.40

6 let, 2 meseca

Znani umetnik Cerarju za slab milijon ponuja slovensko zastavo #video

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,28

23

Dragan Živadinov | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Slovenska vlada, ki jo vodi Miro Cerar, naj za 960 tisoč evrov odkupi prvo slovensko zastavo, ki je bila leta 1994 v vesolju, so na posvetovalnem referendumu izglasovali udeleženci seje Nacionalnega sveta za kulturo (NSK).

Pobudnik posvetovalnega referenduma, ki je v obliki performansa potekal 26. januarja na seji NSK, je umetnik Dragan Živadinov. Na seji so se udeleženci, umetniki in kulturniki v živo ali z glasovanjem prek Facebooka opredelili, ali podpirajo vladni nakup prve slovenske zastave, ki je bila v vesolju, ali pa naj to na državni kulturni praznik 8. februarja zažgejo.

"Zastava ima enako težo kot Brižinski spomeniki"

"Moja zavest, moja izobrazba, moj razsvetljenski vpogled v kronologijo dogodkov vam lahko pri polni zavesti, da ima ta artefakt, ta memorabilija (prva slovenska zastava, ki jo je med 4. in 8. marcem 1994 v okviru odprave Space Shuttla Columbia STS-6a v vesolje ponesel astronavt Ronald Šega, op. a.) enako težo in vrednost kot Brižinski spomeniki," je na današnji novinarski konferenci pred razglasitvijo rezultatov posvetovalnega referenduma poudaril Dragan Živadinov.

Brižinski spomeniki in prva slovenska zastava, ki je bila v realnem vesolju, "imata podobno metafizično razsežnost in sta kot taka neprecenljive vrednosti za slovensko skupnost", še pravi Živadinov.

Pobudnik posvetovalnega referenduma umetnik Dragan Živadinov. Izvedel ga je v obliki performansa, poudaril pa je, da so rezultati jasno pokazali nasprotovanje gesti, da bi zastavo protestno zažgali 8. februarja, kar je bilo eno od referendumskih vprašanj. Za to možnost je glasovalo le šest udeležencev. | Foto: Ana Kovač Pobudnik posvetovalnega referenduma umetnik Dragan Živadinov. Izvedel ga je v obliki performansa, poudaril pa je, da so rezultati jasno pokazali nasprotovanje gesti, da bi zastavo protestno zažgali 8. februarja, kar je bilo eno od referendumskih vprašanj. Za to možnost je glasovalo le šest udeležencev. Foto: Ana Kovač

Nacionalni svet za kulturo za odkup zastave

Prvo slovensko zastavo, ki je bila v vesolju, hrani prav Dragan Živadinov, ki je pred dnevi na NSK naslovil vprašanje o nadaljnjem položaju tega artefakta.

Referendumsko vprašanje se je glasilo:

"Ali ste zato, da Vlada Republike Slovenije, v njenem imenu predsednik vlade dr. Miro Cerar, odkupi 'Prvo slovensko zastavo, ki je bila v realnem vesolju' od 4. do 8. marca 1994, v okviru odprave Space Shuttla Columbia, STS-52, kamor jo je ponesel astronavt Ronald Šega? Odkupnina je 960.000 evrov. Znesek kupnine bo namenjen neodvisnim umetnicam in umetnikom.

Ali ste za to, da se 'Prva slovenska zastava, ki je bila v realnem vesolju' zaradi državnega nasilja nad umetnostjo v času Cerjarjeve vlade (SMC) ter pod kulturnim ministrovanjem Toneta Peršaka (DeSUS), 8. Februarja 2018, na slovenski kulturni praznik protestno zažge?"

Ob razgrnitvi izida glasovanja je umetnik poudaril, da od Mira Cerarja zahtevajo, da k odstopu pozove ministra za kulturo Toneta Peršaka, ki "nas je prisil, da smo morali simbol naše državnosti poslati na trg". | Foto: Ana Kovač Ob razgrnitvi izida glasovanja je umetnik poudaril, da od Mira Cerarja zahtevajo, da k odstopu pozove ministra za kulturo Toneta Peršaka, ki "nas je prisil, da smo morali simbol naše državnosti poslati na trg". Foto: Ana Kovač Rezultati glasovanja so zdaj tudi uradno znani. Volilni kvorum je štel 107 tistih, ki so bili na seji prisotni v živo ali prek družbenega omrežja Facebook. Od tega jih je glasovalo 86 (54 v dvorani ministrstva za kulturo, preostalih 32 pa prek Facebooka), 21 pa ne.

Štetje glasov je pokazalo, da jih je za vladni odkup zastave vlade glasovalo skupno 86, le šest za njen zažig, dve glasovnici pa sta bili neveljavni. Rezultati, ki jih je danes v Novi pošti ob nadaljevanju performansa podpisala tudi referendumska komisija v sestavi predsednice Urške Brodar in članov Tine Dobnik ter Anžeta Rogelja, so tako potrdili 92,86-odstotno podporo možnosti A na posvetovalnem referendumu.

Poziv k odstopu ministra za kulturo zaradi krivic, ki jih je storil

Zato Cerarju "svetujemo, da po pravni poti odkupi prvo slovensko zastavo, ki je bila v realnem vesolju, s tem pa v svoji državi delno in začasno razreši problem umetniške produkcije. Verjamemo, da mu je mar za slovensko zastavo," je po razglasitvi rezultatov glasovanja sklep prebral Živadinov.

Ta se še nadaljuje: "Istočasno od njega zahtevamo, da k odstopu pozove ministra za kulturo Toneta Peršaka, ki nas je prisilil, da smo morali simbol naše državnosti poslati na trg (...)."

Za konec pa še, da "ker minister ne opravlja svojega dela, ga tudi mi (umetniki, op. a.) ne moremo. Postopek njegove odstranitve začnite 7. 2. 2018 do 19. ure."

Komisija posvetovalnega referenduma v sestavi predsednice Urške Brodar in članov Tine Dobnik ter Anžeta Rogelja. | Foto: Ana Kovač Komisija posvetovalnega referenduma v sestavi predsednice Urške Brodar in članov Tine Dobnik ter Anžeta Rogelja. Foto: Ana Kovač

Umetnik o rezultatih posvetovalnega referenduma obvestil vlado

Živadinov, ki je z rezultati posvetovalnega referenduma v obliki performansa seznanil tudi vlado, še pravi, da ima Cerar vso pravico reči, da odkupa ne bo. V tem primeru bo artefakt, ki so ga umetniki dali na trg s predkupno pravico, še naprej v prodaji.

Prav tako se tudi zavedajo, da je vrednost za zastavo, ki je bila v vesolju, neprecenljiva, vendar so ceno 960 tisoč evrov določili, da vsaj delno popravijo krivice, ki jih je storil minister za kulturo.

Kar pa se nanaša na nedavne rezultate štiriletnega programskega razpisa ministrstva za kulturo za izbor programov na področju umetnosti, ki kljub ocenam vrhunskosti določenim nevladnim organizacijam ni podelil ali zmanjšal sredstev. Iz štiriletnega programskega razpisa je izpadel tudi zavod Živadinovega Delak.

Ne spreglejte