Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
1. 4. 2014,
12.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Meryl Streep Washington

Torek, 1. 4. 2014, 12.37

7 let, 12 mesecev

Bo v Washingtonu končno nastal zgodovinski muzej žensk?

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dolgo zastala kampanja za izgradnjo državnega muzeja za zgodovino žensk v Washingtonu je dobila nov zagon.

Tako na strani republikancev kot demokratov v ameriškem kongresu, kot poroča The Art Newspaper, obstaja volja za pripravo zakonodaje, ki bi zagotovila podporo ustanovitvi državnega muzeja za zgodovino žensk. Najnovejša različica predloga zakona je namreč prispevala k pomiritvi republikancev, ki so leta 2010 pravno pobudo zaustavili.

V zadnjih štirih mesecih se je tako število političnih podpornikov, zdaj jih je 85, skoraj podvojilo, glasovanje pa naj bi potekalo do konca leta. Po poročanju časopisa The Art Newspaper se glede na rekordno število žensk, zaposlenih v kongresu – skupno jih je 98, lani jih je bilo 91, leta 1983 samo 24 –, pojavljajo domneve, da ima zakon veliko možnosti, da bo sprejet.

Investicija za izgradnjo muzeja je ocenjena na malo manj kot 400 milijonov evrov, v celoti pa jo bodo pokrili iz zasebnih virov financiranja. Neprofitna organizacija, ki naj bi bila ustanoviteljica muzeja, se je zbiranja sredstev že lotila. Po poročanju The New York Timesa naj bi zbrala že 13 milijonov evrov, skoraj en milijon je donirala tudi igralka Meryl Streep, ki se je tako osebno zavzela za nastanek takšne institucije.

Čeprav število podpornikov za nastanek muzeja raste, pa še nič ni zagotovljeno, saj morajo pobudniki za izgradnjo muzeja v središču Washingtona pridobiti še soglasje kongresa.

Ženske v zgodovini Čeprav obstajajo ameriški muzeji, posvečeni širši družbeni vlogi žensk, kot na primer Nacionalni muzej žensk v umetnosti iz leta 1987, pa nobeden od teh vloge žensk v ameriški zgodovini ne obravnava širše, poudarjajo sopredlagatelji zakona, demokratka Carolyn Maloney in republikanka Marsha Blackburn. Prav tako obstajajo še druge razlike; med 210 spomeniki, ki se nahajajo v zgradbi Capitol, jih je na primer le 15 posvečenih ženskam, še pojasnjuje Maloneyjeva. Pri tem je manj kot deset odstotkov med 2400 nacionalnimi zgodovinskimi znamenitostmi označeno z dosežki žensk.

"Pravijo, da ženske nosijo polovico neba, vendar kje jih lahko najdemo? Ni jih v zgodovinskih knjigah, ne v muzejih. Nikjer jih ne moremo najti. Zgradimo muzej, da bomo lahko govorili o dosežkih žensk," je Maloneyjeva izjavila v kongresu.

Ne spreglejte