Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 12. 2015,
14.58

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ljubljanske mlekarne recepti božič sladica pecivo advertorial

Sreda, 16. 12. 2015, 14.58

2 meseca, 1 teden

VIDEO: Hitro pripravljeno sočno pecivo, ki vam bo polepšalo praznike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Skute ni nikoli preveč! Andrej nam je tokrat predstavil pripravo sladice, v kateri bodo uživali vsi ljubitelji preprostih in sočnih sladic.

Andrej Murko je tudi v peti praznični kuharski delavnici iskal navdih v tradicionalnih slovenskih okusih. Sočno pecivo je novi hit v domači peki. Poskusite ga in uživajte!

Sestavine:

500 g skute MU Cuisine dve jajci 250 g jogurta MU 250 g zamrznjenih borovnic 150 ml olja 250 g sladkorja v prahu 200 g moke pecilni prašek 100 g sveže mete Sestavine za nadev: 250 g kisle smetane MU Cuisine eno jajce

Postopek:

Osnovno zmes premešamo z ročnim mešalnikom ter jo prelijemo v pomaščen in nekoliko pomokan pekač (cca. 26 cm). Pečemo pri 200 stopinjah Celzija približno 10 minut. Med peko gladko zmešamo jajce in kislo smetano ter zmes po 10 minutah zlijemo po pecivu. Pečemo še 35 minut pri 190 stopinjah Celzija. Pustimo, da se sladica ohladi, jo razrežemo in ponudimo. Zamrznjene borovnice segrejmo, dodamo sladkor in jih zmešamo s paličnim mešalnikom do želene strukture. Meto blanširamo, na hitro ohladimo v mrzli vodi in osušimo. Stresemo jo v mešalnik, med mešanjem dodamo sladkor v prahu in olje. Na koncu spustimo čez cedilo.

Popoln kulinarični dvojec: skuta in sadje

Andrej je svoje skutino pecivo obogatil z rahlo posladkanimi borovnicami. Lahko bi jih tudi premešal v pecivo ali pa jih še rahlo prekuhal, da bi iz njih nastal slasten džem, z njim pa premazal pecivo. Namesto borovnic bi lahko uporabil katerokoli sveže ali zamrznjeno jagodičevje. Pecivu bi se podalo tudi sadje iz kompota ali sveže narezano sezonsko sadje – mandarine, kivi, kaki ali pomaranče.

Na splošno lahko s skuto in sadjem nastanejo raznovrstne sladice, ki naj sledijo samo enemu vodilu: brezmejni domišljiji.

Domače praznične sladice

V slovenskih domovih decembra rado zadiši po omamni sladki peki. Od piškotov, medenjakov, potic, pit, aromatičnih kruhkov do štrukljev. Tradicija slovenske praznične kuhinje je močno zaznamovana s sladkimi razvadami, ki se navadno prenašajo iz roda v rod.

Najpogostejše praznične sestavine so nedvomno med, cimet, orehi, rožiči, skuta in kakav. In prav takšni okusi nas vse življenje opominjajo na toplino družine.

Skuta kot izhodišče neštetih kulinaričnih mojstrovin

Skuta močno zaznamuje slovensko kulinariko in čeprav jo lahko vključimo tako v glavne obroke kot v raznolike sladice, jo v domači kuhinji najraje vmešamo v kaj sladkega. Le kdo se lahko upre omamni potratni potici, domačim sirovim štrukljem, hrustljavim zavitkom in raznovrstnim skutinim pecivom?

In če pri pripravi domačih pekarskih specialitet vedno poslušamo nepogrešljive nasvete svojih babic, obvezno upoštevajte še njihovo glavno zlato kuharsko pravilo: pri kuhanju so sestavine vedno ključnega pomena. Izberite sestavine, na katere se lahko zanesete.

Tudi Andrej Murko sledi takšnim nasvetom in v svojih kuhinji uporablja samo skuto Ljubljanskih mlekarn, saj tradicionalni recepturi sledijo že celih sedemdeset let.

Ne spreglejte