SiolNET. Trendi Kulinarika
0,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"V Sloveniji imamo precej odličnih penečih vin"

0,17

termometer

Festival penečih vin
Foto: Bojan Puhek

Na Bizeljskem ta konec tedna prirejajo festival slovenskih penečih vin, ki jih pridelujejo manjše, družinske kleti.

V Kleti penin Istenič na Bizeljskem, kjer se s to dejavnostjo ukvarjajo že pol stoletja, bo v soboto potekal drugi festival družinskih proizvajalcev penečih vin, na katerem se bo predstavilo okoli 20 vinogradnikov. Kot je povedal organizator Miha Istenič, gre za manjše proizvajalce, ki imajo vsak svojo vizijo o tem, kakšno naj bi peneče vino bilo.

Trendi Miha Istenič: športnik in punker med peninami

Večina proizvajalcev penin, ki se bo predstavila na festivalu, prihaja z vzhodnega dela Slovenije, vendar bodo po Isteničevih besedah prisotni tudi nekateri najbolj uveljavljeni proizvajalci iz drugih delov države. Poleg pokušin bodo pripravili še delavnici, med drugim o velikih penečih vinih sveta, ki prav tako prihajajo iz manjših družinskih hiš.

Trendi Miran Sirk - Bjana: Moje penine so dober original, ne dobra kopija

V Sloveniji je sicer okoli 250 vinogradniških družin, ki se ukvarjajo s proizvodnjo penečih vin, med katerimi je Isteničeva z najdaljšo tradicijo. "Nekoč smo bili edini, zdaj pa jih je že kar precej, ki poskušajo z različnimi pristopi. Če sem nekoč govoril, da obstaja zelo malo penečih vin in je veliko vin z mehurčki, je danes drugače. V Sloveniji imamo že precej odličnih penečih vin, saj se proizvajalci vse bolj zavedajo, da se morajo za obstoj postaviti ob bok najboljšim," je dejal Istenič.

Domaine Slapšak, Andrej Slapšak, Francois Botton Trendi Dolenjska, slovenska Šampanja? "Prihodnost dolenjskega vinarstva je v peninah."

Svetovni trg penečih vin so do zdaj obvladovali Francozi, Španci in Italijani s svojimi šampanjcem, cavo in proseccom, a se tudi tam vse bolj zavedajo, da niso več edini. Če je namreč še pred leti veljalo, da so samo v teh državah sposobni narediti prava peneča vina, je po Isteničevem mnenju zdaj jasno, da se s pravim pristopom da takšno mnenje spremeniti.

Oglejte si še:

Festival penečih vin Trendi Kakšna je razlika med šampanjcem, penino in penečim vinom?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin