Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 5. 2023,
13.51

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

peneče vino

Torek, 23. 5. 2023, 13.51

11 mesecev

Mehurčki v pozdrav poletju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
peneče vino | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

9. junija se v Ljubljano vrača Salon penečih vin, na njem se bo predstavilo okoli 30 slovenskih in hrvaških pridelovalcev penečih vin, že zdaj pa so znani zmagovalci ocenjevanja.

Peneča vina že dolgo niso več namenjena samo za praznovanja, v zadnjih letih postajajo najbolj priljubljen vinski slog, s tem v mislih pa se je že pred dobrim desetletjem rodila zamisel o dogodku, posvečenem zgolj vinskim mehurčkom. Salon penečih vin, ki ga bodo 9. junija v Ljubljani priredili že devetič, je pred nekaj leti dobil tudi sestrskega v Zagrebu, ki ga prirejajo teden pred ljubljanskim.

Tokrat bo Salon penečih vin že drugič zapored na prostem, na Vrtu Lili Novy, na njem pa se bo predstavilo okoli 30 slovenskih in hrvaških pridelovalcev penečih vin. Med njimi bodo seveda tudi tisti vinarji, ki so pridelali najvišje ocenjena vina letošnjega salona.

To so:

  • Bela peneča vina, tankovska (charmat) metoda: Simčič Karol & Igor & Marijan, Penina brut 2021 (Primorska, Goriška brda)
  • Bela peneča vina, klasična metoda: Albiana Wines, Penina brut NV (Posavje, Dolenjska)
  • Rosé peneča vina, klasična metoda: Vino Kozinc, Zara brut NV (Posavje, Dolenjska)

Organizatorja Salona penečih vin dr. Nina Levičnik (skrajno levo) in Rado Stojanovič (skrajno desno) z zmagovalci letošnjega ocenjevanja | Foto: Siol.net Organizatorja Salona penečih vin dr. Nina Levičnik (skrajno levo) in Rado Stojanovič (skrajno desno) z zmagovalci letošnjega ocenjevanja Foto: Siol.net

Letos je zmago v dveh od treh kategorij odnesla Dolenjska, enolog Miha Ritonja iz kleti Albiana in David Kozinc iz kleti Kozinc pa sta bila soglasna, da je to za dolenjsko vinarstvo šele začetek. Kot sta pojasnila, imajo njihovi konci že zdaj sijajne pogoje tako za pridelavo penin kot mirnih vin, s podnebnimi spremembami pa bi lahko bili v še občutnejši prednosti pred drugimi, zdaj bolj znanimi vinorodnimi konci.

Ne spreglejte