SiolNET. Trendi Kulinarika
1,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kakšna je razlika med šampanjcem, penino in penečim vinom?

1,80

termometer

Festival penečih vin
Foto: Bojan Puhek

Bliža se čas pokanja zamaškov na prazničnih zabavah in nič ne škodi, če ob tem vemo, katere mehurčke sploh pijemo.

Ali tudi vas v prihodnjih tednih čaka množica službenih, družinskih in drugih praznovanj? Zagotovo se bo tam znašla tudi kakšna steklenica penečega vina, zato smo vam pripravili hitro razlago, kakšne so razlike med poimenovanji mehurčkov. V zbrani družbi se boste tako lahko izkazali kot poznavalec.

Kakšna je razlika med šampanjci, peninami in penečimi vini, je pojasnil najboljši slovenski sommelier Gašper Čarman:

[video: 60515 / ]

Kaj pa italijanski mehurčki?

V zadnjih letih je ob peninah in šampanjcih vse bolj priljubljena še ena vrsta penečih vin: to je prosecco, italijansko peneče vino, ki ga ne gre zamenjati s hrvaškim prošekom. Prosecco nosi ime vasi na tržaškem Krasu (v slovenščini Prosek), pridelujejo ga v gričih severno od Trevisa, trta, ki daje grozdje zanj, pa je glera.

Prosecco je v zadnjih letih postal svetovna uspešnica, prvič zato, ker je cenovno prijaznejši kot šampanjci, drugič pa zato, ker ga pogosto pridelujejo nekoliko slajšega in zato bolj všečnega množicam. Ne nazadnje je ena glavnih sestavin aperol spritza!

Ste vedeli? Brez prosecca ni pravega aperol spritza. Ste vedeli? Brez prosecca ni pravega aperol spritza. Foto: Matej Leskovšek

Cenejša različica francoskih mehurčkov

Še ena zanimiva možnost, ki jo imate pri izbiranju mehurčkov za zabavo, pa je crémant. Crémanti so francoska peneča vina, ki so pridelana po enakem postopku kot šampanjci, niso pa pridelana v Šampanji in zato ne morejo nositi prestižnega naziva šampanjec. Crémanti nosijo ime pokrajine, iz katere izvirajo, burgundski so na primer crémant de Bourgogne, in so odlična izbira, če bi radi pili francosko peneče vino, pa se vam zdijo cene šampanjcev preveč zasoljene.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 16
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin