Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 12. 2017,
17.53

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

nasvet kozarci peneče vino vino prazniki prazniki

Sobota, 16. 12. 2017, 17.53

6 let, 4 mesece

Ste prepričani, da uporabljate prave kozarce za peneče vino?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
vino, kozarec | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ste za peneče vino na svoji praznični zabavi pripravili ozke, podolgovate kozarce? Premislite še enkrat.

Tako imenovane flavte, ozki podolgovati kozarci, ki jih povezujemo s penečimi vini, niso najboljša izbira za mehurčke. "Moje priporočilo je, da peneče vino raje natočite v kozarce, ki se sicer uporabljajo za sveža bela vina," svetuje Gašper Čarman, priznani slovenski vinski poznavalec in sommelier.

Resno peneče vino potrebuje kozarec z večjim volumnom

Flavte bodo zadostovale le za lahka, preprosta peneča vina, pridelana po tankovski metodi, medtem ko resno peneče vino, pridelano po klasični metodi (na primer šampanjec), absolutno potrebuje kozarec z večjim volumnom, poudarja Čarman. Tudi zato, ker je takšna peneča vina pred pitjem priporočljivo zavrteti, da pridejo v stik z zrakom in razvijejo aromo.

Specializirani kozarci za šampanjce in druga zrela peneča vina so nekoliko širši in bolj zaobljeni kot tako imenovane flavte. Če jih nimate, bodo prava izbira kozarci za sveže belo vino. | Foto: Thinkstock Specializirani kozarci za šampanjce in druga zrela peneča vina so nekoliko širši in bolj zaobljeni kot tako imenovane flavte. Če jih nimate, bodo prava izbira kozarci za sveže belo vino. Foto: Thinkstock

Obstajajo kozarci, namenjeni prav šampanjcem in drugim podobnim zrelim penečim vinom. Ti so jajčaste oblike - spodaj ozki, nato se razširijo, na vrhu pa spet nekoliko zožijo. Če niste pripravljeni na investicijo v novo zbirko kozarcev, izberite kozarce za sveže belo vino, ki so prav tako širši in bolj zaobljeni kot flavte.

Široki kozarci v slogu Velikega Gatsbyja so povsem neprimerni

Široki in plitvi kozarci so najslabša mogoča izbira. | Foto: Thinkstock Široki in plitvi kozarci so najslabša mogoča izbira. Foto: Thinkstock Pa še to - široki in plitvi kozarci v stilu Velikega Gatsbyja so po Čarmanovem mnenju najslabša mogoča izbira.

"Vsak kozarec, ki je v obliki črke V in na vrhu ni zaprt, ni dobra izbira za katerokoli vino. Prvič zato, ker na vrhu ne ulovi lahko hlapnih aromatskih spojin, po domače arom, drugič pa zato, ker vino na jezik priteče nenadzorovano in preširoko," je pojasnil.

Ne spreglejte