Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 4. 2015,
10.55

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

recept vikend kosilo Milano rižota

Četrtek, 23. 4. 2015, 10.55

7 let, 12 mesecev

V Milano na Expo in rižoto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Expo 2015 je posvečen hrani, razstavi v čast pa skuhajmo slavno žafranovo rižoto.

Svetovna razstava že dolgo ni bila tako blizu kot letos. Milano bo od 1. maja do 31. oktobra gostil Expo. In če so v preteklosti na svetovnih razstavah bolj slavili tehnološke dosežke, je letos razstava posvečena primarni človekovi potrebi – hrani. Skušala naj bi razjasniti paradoks sodobnega časa, da svet hkrati pestita lakota in preobjedenost. Malo verjetno je sicer, da bo Expo res rešil to težavo, a če ne drugega, bo zanimiv, ker bodo prikazani različni vidiki hrane. Od zgodovine prehrane do hrane prihodnosti.

Za osrednjo hrano so izbrali riž v vsej njegovi raznolikosti. To je pravzaprav kar primerno, če vemo, da je ena najslavnejših jedi iz Milana rižota. Mimogrede – uradna stran Expa ima odlično zbirko skoraj 200 tisoč receptov iz 86 držav. Tam tudi izveste, da milanska rižota ni isto kot rižota z žafranom – razlika je v dodanem vinu.

Poleg riža bodo tematski deli Expa posvečeni še sredozemski prehrani, začimbam, kakavu in čokoladi, kavi, žitaricam, sadju in zelenjavi ter morski hrani s posebnim poudarkom na otokih, poseben del razstave pa bo posvečen pridelovanju hrane v puščavskih predelih sveta. Za dodatek poskrbita še razstava o umetnosti in hrani ter interaktivni paviljon o hrani prihodnosti, kjer bodo prikazani visokotehnološki načini kuhanja in – res pomembno – nakupovanja hrane.

Opisi razstav se slišijo dovolj zanimivi, da bi se bilo vredno za en konec tedna odpraviti do Milana. A ta konec tedna bo v Milanu gotovo gneča, zato je bolje, da si za zdaj doma pripravimo milansko pojedino. Expo bo že počakal.

Žafranova rižota

125 gramov masla kozarec belega vina liter goveje jušne osnove čebula 150 gramov naribanega sira grana padano ščep žafrana 350 gramov riža arborio sol

Čebulo drobno nasekljajte. Približno polovico masla razpustite in na njem počasi pražite čebulo. Ko zlato porjavi, dodajte riž in pustite, da popije maslo. Prelijte ga z vinom in pustite, da vino izhlapi. Dodajte dve zajemalki jušne osnove. Ob mešanju kuhajte, dokler jušna osnova ne izhlapi, nato riž ponovno zalijte z jušno osnovo. Postopke ponavljajte, dokler se riž ne skuha. Žafranova rižota mora imeti mehak, do konca kuhan riž. Med zalivanjem riža z juho enkrat v juho vmešajte žafran in ga vlijte v riž. Dobro premešajte. Ko je riž kuhan, ga odstavite z ognja in mu dodajte nariban sir ter v riž vmešajte še preostanek masla. Posolite in rahlo mešajte, da dobite kremasto in precej mokro rižoto. Pustite stati nekaj minut, da se okusi premešajo, nato postrezite.

Ossobuco alla Milanese ali telečje stegno po milansko

dva kosa ossobuca, telečjega stegna s kostjo liter goveje jušne osnove dve žlici paradižnikove mezge kozarec belega vina čebula skodelica moke maslo

Čebulo nasekljajte in prepražite na maslu. Na kosih mesa prerežite kožo, da se meso med pečenjem ne bo zvijalo. Posolite ga in pomokajte ter ga na hitro popecite na maslu. Položite ga na prepraženo čebulo, dodajte paradižnikovo mezgo in vse prelijte z jušno osnovo. Dovolj je, da je meso prekrito. Posolite in na zmernem ognju kuhajte, dokler se meso ne zmehča, kar je lahko tudi do ene ure. Po potrebi dolivajte jušno osnovo. Meso postrezite z gremolado, omako iz drobno sesekljanega peteršilja in limone. Seveda je najboljša priloga žafranova rižota.

Krema s piškoti amaretti

250 gramov mascarponeja 200 mililitrov sladke smetane 200 gramov piškotov amaretti 120 gramov sladkorja dve žlici likerja amaretto

Smetano stepite in le rahlo posladkajte. Piškote stresite v vrečko in jih z valjarjem zdrobite. V posodi do mehkega zmešajte mascarpone in sladkor, dodajte še liker. Vmešajte strte piškote in nazadnje še sladko smetano. S kremo napolnite kozarce in jih hladite vsaj eno uro. Okrasite s piškoti in postrezite.

Ne spreglejte