Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 8. 2014,
8.28

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

žlikrofi Idrija

Sobota, 30. 8. 2014, 8.28

4 mesece

V Idriji bodo razkrili skrivnosti priprave žlikrofov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na zadnjo avgustovsko soboto bo Idrija ponovno zaživela s Praznikom idrijskih žlikrofov, eno najzanimivejših kulinaričnih prireditev v idrijsko-cerkljanski gastronomski regiji.

Prireditev je namenjena promociji Idrije, idrijskih žlikrofov ter certificiranih proizvajalcev, združenih v Društvo za promocijo in zaščito idrijskih jedi.

Ahacijev trg v središču mesta bo že v jutranjih urah oživel s kulinarično tržnico lokalnih pridelkov in izdelkov z okoliških kmetij, kjer bodo obiskovalci lahko kupili sestavine za pripravo idrijskih žlikrofov in omak iz domače kuhinje, so sporočili z Idrijsko-cerkljanske razvojne agencije (ICRA).

Obiskovalci bodo izdelovali žlikrofe in tiskali na kape Od dopoldanskih ur se bo v kotlih pod spretnimi kuhalnicami lovcev iz okoliških krajev in sosednjih občin pripravljala divjačinska bakalca.

Obiskovalci prireditve se bodo lahko preizkusili v izdelavi svojega žlikrofa, otroci pa bodo z motivom idrijskega žlikrofa potiskali kape. Popoldne bodo žlikrofe izdelovale idrijske gospodinje in gospodinjci iz mesta in s podeželja.

Kateri bodo najboljši žlikrofi leta? S pomočjo ljubiteljev in strokovne komisije za senzorično ocenjevanje bodo nato izbrali najboljše idrijske žlikrofe 2014. Skrivnosti o tem, kako se pripravi dobre žlikrofe, se bodo lahko naučili tudi obiskovalci in si jih privoščili z omako po izbiri.

Okus po žlikrofih tudi v Ljubljani V torek so kot v uvod v Praznik idrijskih žlikrofov pripravili kulinarično delavnico za gostince, na kateri so spregovorili o inovativnih načinih serviranja idrijskih žlikrofov, ki jo je pripravil idrijski kuhar Klavdij Pirih. Prav tako pa so v začetku tedna poskušali idrijske žlikrofe približati tudi prebivalcem slovenske prestolnice.

Ne spreglejte