SiolNET. Trendi Kulinarika
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Idriji bodo razkrili skrivnosti priprave žlikrofov

2

termometer

 | Foto:
Na zadnjo avgustovsko soboto bo Idrija ponovno zaživela s Praznikom idrijskih žlikrofov, eno najzanimivejših kulinaričnih prireditev v idrijsko-cerkljanski gastronomski regiji.

Prireditev je namenjena promociji Idrije, idrijskih žlikrofov ter certificiranih proizvajalcev, združenih v Društvo za promocijo in zaščito idrijskih jedi.

Ahacijev trg v središču mesta bo že v jutranjih urah oživel s kulinarično tržnico lokalnih pridelkov in izdelkov z okoliških kmetij, kjer bodo obiskovalci lahko kupili sestavine za pripravo idrijskih žlikrofov in omak iz domače kuhinje, so sporočili z Idrijsko-cerkljanske razvojne agencije (ICRA).

Obiskovalci bodo izdelovali žlikrofe in tiskali na kape Od dopoldanskih ur se bo v kotlih pod spretnimi kuhalnicami lovcev iz okoliških krajev in sosednjih občin pripravljala divjačinska bakalca.

Obiskovalci prireditve se bodo lahko preizkusili v izdelavi svojega žlikrofa, otroci pa bodo z motivom idrijskega žlikrofa potiskali kape. Popoldne bodo žlikrofe izdelovale idrijske gospodinje in gospodinjci iz mesta in s podeželja.

Kateri bodo najboljši žlikrofi leta? S pomočjo ljubiteljev in strokovne komisije za senzorično ocenjevanje bodo nato izbrali najboljše idrijske žlikrofe 2014. Skrivnosti o tem, kako se pripravi dobre žlikrofe, se bodo lahko naučili tudi obiskovalci in si jih privoščili z omako po izbiri.

Okus po žlikrofih tudi v Ljubljani V torek so kot v uvod v Praznik idrijskih žlikrofov pripravili kulinarično delavnico za gostince, na kateri so spregovorili o inovativnih načinih serviranja idrijskih žlikrofov, ki jo je pripravil idrijski kuhar Klavdij Pirih. Prav tako pa so v začetku tedna poskušali idrijske žlikrofe približati tudi prebivalcem slovenske prestolnice.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin