Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 10. 2015,
14.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ocenili smo vino renski rizling

Četrtek, 29. 10. 2015, 14.33

8 let

Trta, ki so jo nemški izseljenci odnesli vse do Avstralije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kralj belih vin velja za evropsko aristokracijo, a se vse bolj uspešno širi tudi po novem svetu.

Ob renskem rizlingu nemudoma pomislimo na Nemčijo, na dolino reke Mozele ali na francosko Alzacijo in avstrijski Wachau, pa tudi na naše štajerske griče. Renski rizling je vino, ki uspeva v hladnejšem podnebju, a s še vedno dovolj sonca. Za nemške rizlinge velja, da so slajši, alzaški in avstrijski so bolj suhi, z bolj definiranim okusom.

Nemci so ob odseljevanju s sabo odnesli tudi renski rizling Toda v zadnjem času rencem iz starega sveta vse bolj konkurirajo tudi tisti iz novega sveta, iz Avstralije, Južne Afrike, z Nove Zelandije in iz ZDA. Za vse je značilno, da tudi tam rastejo v predelih s hladnejšim podnebjem. In mnogo teh trt so v novi svet prinesli prav nemški priseljenci. To se je na primer zgodilo v Avstraliji, kjer največ renskega rizlinga pridelajo v Clare Valleyju na jugu celine. Območje so sprva naselili priseljenci iz Prusije, ki so s seboj prinesli tudi renski rizling in ga zasadili že okoli leta 1840. Zanimivo je, da je bil renski rizling najpomembnejša avstralska bela sorta vse do 90. let 20. stoletja.

Tudi na Novi Zelandiji renski rizling gojijo na jugu, na Južnem otoku, natančneje v Osrednjem Otagu, ki ima poleg hladnejšega podnebja tudi revno zemljo, kar prav tako ustreza tej sorti. Tam pridelajo 90 odstotkov vsega novozelandskega renskega rizlinga.

Gojijo ga tudi v Južni Afriki in ZDA V Južni Afriki so začeli renski rizling resneje gojiti šele pred dobrima dvema desetletjema. Čeprav so trto prav tako s seboj prinesli nemški priseljenci, je dolgo veljalo, da so razmere v večini južnoafriških vinogradov za skromni rizling preveč radodarne, podnebje pretoplo in zemlja prebogata. Zdaj ga sadijo na višjih območjih, kjer ga doseže hladen veter z Antarktike.

V ZDA so pridelovalci renskega rizlinga v Oregonu, kjer so z njim zasadili strma pobočja. V zadnjem času so tisoč hektarjev vinogradov zasadili tudi v zvezni državi Washington, kjer so ob reki Columbia poletni dnevi dolgi in topli, noči pa hladne, kar so idealne razmere za renski rizling.

Za rizlinge novega sveta je značilno, da so bolj podobni francoskim in avstrijskim, le nekaj izjem iz Južne Afrike in okolice Nelsona na Novi Zelandiji se navezuje na nemško tradicijo. Tako so ti novi rizlingi suhi, sadni, osvežilni, tako kot sicer veleva trenutni trend mode belih vin.

Pichler-Krutzler Riesling Kellerberg 2013

Leta 2006 sta se Elizabeth Pichler in Erich Krutzler, oba iz znanih vinskih družin, odločila, da izpolnita svoje sanje in ustanovita lastno klet, ki sta jo poimenovala Pichler-Krutzler. Kupila sta posest v Wachauu, natančneje v Oberloibnu blizu vasice Dürnstein, kjer imata zdaj zasajena že dva hektarja vinogradov. Med belimi sortami pridelujeta izjemne renske rizlinge, zeleni veltlinec in bele pinote, med rdečimi pa gamay in modro frankinjo. Njuna vina so čista, naravna in stremijo k najvišji kakovosti.

Čeprav je to še dokaj mlada klet, vsako leto dobiva visoka priznanja na vinskih tekmovanjih ter je prisotna na vseh boljših vinskih kartah tako v Avstriji in Nemčiji kot tudi drugod po svetu.

Renskemu rizlingu mnogi pravijo kralj med belimi sortami, eden od razlogov za takšno slavo je gotovo njegova vsestranskost. Lahko je suh, lahko je sladek, lahko je nekaj vmes.

Renski rizling Kellerberg 2013 je slamnato rumene barve z zlatimi odtenki in široko paleto arom. Intenzivna, čista aroma plemenite plesni se prepleta z zaznavami tropskega sadja, manga in marakuje, prisotne so tudi arome medu in suhega cvetja. V ustih se značaj vina še bolj razširi in postane še bolj pester. Vino je popolnoma suho, ima lepo uravnoteženo kislino in lepo mineralnost. Pookus je saden in trajen, spominja na vinogradniško breskev.

V kombinaciji s hrano se vino najbolj prileže ob teletini, belem mesu, testeninah in zelenjavnih rižotah.

Sorta: renski rizling Stopnja alkohola: 13,50 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 40,90 evra, evino.si

Ocena: 9,5

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte