Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 7. 2015,
15.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vikend kosilo recept jabolka torta

Petek, 24. 7. 2015, 15.34

8 let

Torta, ki bo rešila poletne rojstne dneve in piknike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kdor ima rojstni dan julija ali avgusta, ve, da bo za slavje težko našel primerno torto.

Čokoladne bodo obtežile želodec, sladoledne se bodo stopile, še preden jih boste razrezali. Najboljša izbira je lahka sadna torta, naš družinski zvezek receptov pa ima zapisano prav tako: lahko sadno torto, ki bo zvezda vsakega slavja ali piknika.

Kaj storiti s kašastimi jabolki? Zgodba se je začela, ko je beličnik na vrtu mojih staršev vsako drugo leto tako obilno obrodil, da smo imeli sredi poletja cele gajbe jabolk. Beličniki so sicer super jabolka, dokler so čvrsta. So kisla in sočna, prava osvežitev. Odlična so v zavitkih in pecivih, toda imajo eno nerodno lastnost: strašansko hitro dozorijo, tedaj pa postanejo kašasta. Nekaj časa sem bila sicer ljubiteljica prav teh kašastih rahlo rumenih beličnikov, a z leti sem postala modra in to navado opustila.

Torta, ki je ni treba peči Kakorkoli: vsako poletje se je pojavilo veliko vprašanje, kaj z jabolki. Zavitki so nam že presedali, narezanih jabolk v zamrzovalni skrinji je bilo že dovolj. Pa je kot čudežna teta prišla soseda z receptom za jabolčno torto. Da je super in fina, lahka, prav nič nasitna. V hipu je postala naša zvezda. Še posebej zato, ker ne zahteva pečenja in se jo lahko pripravi tudi v hudi vročini.

Pravzaprav niti ni torta, bolj šarlota, čeprav ni zložena kot prave šarlote. Lahko bi bila tudi puding in mama jo je res večkrat naredila v skodelicah, da jo je bilo lažje hraniti v hladilniku in je vsakdo vzel jabolčno sladico, kadar se mu je zahotelo. Smo morali pa vedno hiteti v hladilnik, ker so skodelice nenavadno hitro izginjale.

Dolga leta je bila to edina torta naših rojstnodnevnih slavij, tudi tistih zimskih. Edini trik je, da jo je treba narediti vsaj dan prej, da se lepo strdi. Sicer se lahko zgodi, da ne bo jabolčna torta, temveč čežana. Okusna pa bo kljub temu.

Jabolčna torta

60 dag jabolk pet dcl vode šest žlic sladkorja četrt litra vode dva vaniljina pudinga pol škatle baby piškotov sladka smetana

Jabolka olupimo, očistimo in narežemo na krhlje. Skupaj s petimi decilitri vode in sladkorjem jih počasi kuhamo, da se jabolka razpustijo, a še ne postanejo čežana. Medtem s preostankom vode zmešamo puding in ga vmešamo v jabolka. Kuhamo še nekaj minut. Model za torto zmočimo z vodo in vanj vlijemo dva centimetra jabolčne zmesi. Na to položimo eno plast baby piškotov in jo prelijemo s preostalo jabolčno zmesjo. Pustimo, da se torta ohladi, in jo čez noč postavimo v hladilnik. Ohlajeno in strjeno torto prevrnemo na krožnik in okrasimo s stepeno smetano.

Ne spreglejte