Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 12. 2015,
14.52

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Tefal posoda ponev kulinarika

Ponedeljek, 7. 12. 2015, 14.52

2 leti, 11 mesecev

Tefal ponovno navdušuje z inovacijami na področju posode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Podjetje SEB in blagovna znamka Tefal, ki ima že več kot 150-letno tradicijo v svetu kuhinjskih pripomočkov, ponovno navdušujeta z inovacijami na področju materialov in tehnologije kuhinjske posode.

Kot po uradnem nazivu Št. 1 v svetu kuhinjske posode so izbranim gostom, med katerimi je bil tudi dr. Janez Bogataj, profesor etnologije in vrhunski poznavalec slovenske kulinarike, predstavili že peto generacijo posode Tefal GV5 in vsestransko posodo Ingenio Hardica z odstranljivim ročajem. V restavraciji DiVino je pretekli konec tedna Tefal predstavil novo vrhunsko linijo posode, poimenovano Tefal GV5, oz. peto generacijo kuhinjske Tefalove posode. Posodo odlikuje izjemna kakovost, saj je narejena iz do sedmih plasti materialov, med katerimi je najpomembnejša sredica iz titana. Izbrani material daje posodi kar trikrat večjo trdnost obloge v primerjavi s preteklo linijo. Tefal je v sodelovanju z Mercatorjem na trg pravkar uvrstil še posebno inovativno linijo posode, imenovano Tefal Ingenio Hardica, ki z neoprijemljivo oblogo in delci mineralov s titanom ustvarja učinek vročega kamna. Posoda je sestavljena iz sedmih plasti za zdravje popolnoma neoporečnih materialov, kar ji daje izjemno obstojnost in trdnost.

Ob predstavitvi nove posode Ingenio Hardica nam je Romana Kancler, direktorica podjetja SEB Slovenija, razložila vsestranskost posode Tefal Ingenio: "Z inovativnim odstranljivim ročajem na klik omogoča, da jo lahko preprosto uporabljamo tako na klasičnem kuhalniku kot tudi v pečici, za serviranje na mizi ali shranjevanje v hladilniku. Zaradi kompaktne oblike jo lahko tudi optimalno pospravimo, kar je danes, pri številnih pripomočkih v kuhinjski omari, pomembna inovativna rešitev."

Tefalova posoda je prepoznavna tudi po t. i. rdeči piki oz. toplotnem indikatorju v notranjosti posode, ki se obarva, ko je posoda optimalno segreta za začetek kuhanja.

Kot zanimivost je chef kuhinje restavracije DiVino Alen Bečič v novi Tefalovi posodi pripravil odlično slovensko tradicionalno jed, briško frtaljo. Pri tem nam je zaupal, kako pomembna je ustrezno segreta posoda za optimalno teksturo, okus in barvo pripravljene jedi. Za piko na i je razkril še nekaj koristnih kuharskih trikov, ki te lahko prikažejo kot velikega kulinaričnega mojstra.

Hrano danes zagotovo jemo predvsem z očmi, zato znamenito Vodnikovo vprašanje, zakaj imamo nos ravno nad usti, ni več aktualno … S temi uvodnimi besedami je udeležence nagovoril poznavalec slovenske kulinarike, prof. dr. Janez Bogataj, ter razložil zgodovinski pomen same ponve in predstavljene jedi, klasične frtalje.

Ponev je eno od najstarejših kuhinjskih orodij. To nam ne dokazujejo le najdeni primeri iz preteklih stoletij zgodovinskega razvoja, ampak tudi sama terminologija. Slovenska beseda za ponev se je razvila iz starovisokonemškega izraza pfanna, ta pa iz latinskega patina, kar pomeni skleda. Izjemna starost tega orodja za kuhanje izhaja iz njegove vsestranske uporabnosti in tudi tehnologije izdelave.

Frtalja je omleta ali cvrtnjak, tudi pečenjak, jajčna pogača iz jajc in raznih dodatkov. Je značilna jed mediteranskega dela Slovenije. Poznamo jo tudi z narečnimi imen, kot sta frtalja in frtala. V Istri jo pripravljajo s panceto, pršutom, divjimi šparglji, bluščem ali blušičem, peski, mlado čebulo, divjim radičem, paradižnikom in drugimi sestavinami, ki jih narezane vmešajo v jajčno maso. V Goriških brdih v jajčno maso pogosto vmešajo kostanjevo moko, dodajo pa mleko, zelišča in mesnine (npr. žajbelj, klobaso, gnjat). V Vipavski dolini v maso dodajajo meliso, meto, koromač, peteršilj, zeleno, za zgostitev pa drobtine. Za Tolminsko so značilne frtalje z rmanom, listi trobentic, pokalico, mladimi koprivami, rukolo, luštrekom, pehtranom in naribanim sirom.

Kot zanimivost je prof. dr. Bogataj razkril: "Frtalja je ena od značilnih jedi mediteranske diete, ki smo jih v zgodovinskem razvoju sprejeli od italijanskih sosedov, skupaj s poimenovanjem. Predstavlja primer ustvarjalne kuhinje, za katero je značilno tudi veliko osebne improvizacije."

O kakovosti predstavljene posode so se gostje lahko prepričali sami in si v novi posodi Tefal GV5 pripravili odličen zajtrk. Po njihovih besedah je nova posoda Tefal več kot odlična, kakovostna in primerna za še tako zahtevnega kuharskega mojstra.

Ne spreglejte