SiolNET. Trendi Kulinarika
0,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Svetovni prvaki v kuhanju so Američani

0,38

termometer

 | Foto: Twitter
Foto: Twitter

Na svetovnem prvenstvu kuharjev so prvič v 30-letni zgodovini tekmovanja slavili mojstri iz ZDA.

Američani so v Lyon na tekmovanje Bocuse d'Or, tako imenovano svetovno prvenstvo kuharskih mojstrov, ki velja za eno najprestižnejših na svetu, poslali težkokategornika iz slovite newyorške restavracije Per Se, kuharska mojstra Mathewa Petersa in Harrisona Turona, ki sta v finalu Združenim državam Amerike prikuhala zlato. Na drugo mesto se je uvrstila Norveška, ki je na prejšnjem prvenstvu leta 2015 osvojila zlato, na tretje pa Islandija.

Kaj je Bocuse d'Or?

Lyon velja za gastronomsko središče Francije, obenem pa je rojstno mesto kuharskega mojstra Paula Bocusea, enega od pionirjev tako imenovane nouvelle cuisine, nove francoske kuhinje, s katero so se odmaknili od težkih klasičnih jedi. Bocuse je bil tudi učitelj in mentor nekaterih slovitih kuharskih mojstrov, že od leta 1987 pa v svojem rojstnem mestu prireja Bocuse d'Or, na katerem vsaki dve leti tekmujejo kuharski dvojci z vsega sveta.

Kuharski mojster Paul Bocuse, ustanovitelj prestižnega tekmovanja | Foto: Reuters Kuharski mojster Paul Bocuse, ustanovitelj prestižnega tekmovanja Foto: Reuters

Letos, 30 let od prvega prvenstva, so sodelujoče ekipe pripravljale svojo interpretacijo klasične francoske oziroma lyonske jedi poulet aux ecrevisses oziroma piščanca z raki, druga naloga pa je bila sodobnejša. V skladu s sodobnimi smernicami, kot so pojasnili organizatorji, so morala moštva pripraviti še popolnoma vegetarijansko jed - zanjo so lahko uporabila izključno sadje, zelenjavo, žitarice, semena ali stročnice.

Piščanec in raki po ameriško:

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 20
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin