Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 11. 2015,
9.26

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Gorenjka čokolada prazniki prazniki darila advertorial

Ponedeljek, 30. 11. 2015, 9.26

2 meseca, 1 teden

Slaščica, ki ji med prazniki zaupa prav vsak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nemogoče si je predstavljati praznični čas brez čokolade. Prav s čokolado si največkrat pričaramo slavnostno vzdušje, jo podarjamo in iz nje delamo najrazličnejše posladke.

Že Azteki in Maji, ki so najpomembnejše obrede preživeli s skodelico čokolade v rokah, so vedeli, da so plodovi kakavovca in izdelki iz njih nujni za pravo praznično vzdušje.

Danes, ko s pridom izkoriščamo vso modrost, ki smo jo podedovali od srednjeameriških staroselcev, se naš odnos do čokolade ni kaj dosti spremenil. Še vedno si ne znamo predstavljati praznikov brez nje – odlična je za sladice, napitke ali glavne jedi, s sadjem ali smetano in v kombinaciji s številnimi jedmi. Pravi ljubitelji čokolade vedo, da je v kuhinji nepogrešljiva.

Najboljša čokolada je vedno rezervirana za praznični decembrski čas

Praznično vzdušje je popolno šele, ko v dar prejmemo najimenitnejšo čokolado, po tradiciji je to tista s celimi lešniki, ali pa slastne čokoladne pralineje z lešnikovo ali mlečno kremo.

Zakaj je čokolada vedno najprimernejše darilo:

- Primerna je za vse starosti. Razveselijo se je otroci, pa tudi odraslim se ob čokoladnem darilu zasvetijo oči.

- Vsaka priložnost je prava za dobro čokolado ali vrhunske pralineje. Vsi osebni prazniki in posebne priložnosti so primerni, da slavljencu podarimo nekaj posebnega. Božič in novo leto pa sta idealna priložnost, da se "oborožimo" s čokoladnimi izdelki Gorenjka v luksuzni izdaji.

- Ko želimo nekoga pocrkljati in mu povedati, da ga želimo osrečiti, je čokolada pravi odgovor.

Brezskrbno se predajte čokoladnim užitkom, december je čas, ko je vse dovoljeno, tudi sladke pregrehe.

V Gorenjki, ki ima že več kot devetdeset let izkušenj s čokolado, so si za letošnje praznike zamislili posebno izdajo čokoladnih dobrot. Izdelke odlikuje lična praznična embalaža v slogu pletenin z zimskimi motivi.

Čokoladne rezine figaro

Ko vam kuharska žilica ne da miru in bi radi iz dobre čokolade naredili nekaj čisto svojega, ponujamo mamljiv recept za čokoladne rezine figaro. Primerne so za vsakodnevno sladkanje in bolj prefinjeno praznično obloženo mizo.

Sestavine za 6 oseb: 200 g jedilne čokolade Gorenjka 120 g mlečne čokolade Gorenjka 300 g lešnikovega namaza 100 g mandljevih lističev 40 g zelenih pistacij 50 g fino sesekljanega citronata (kandirani limonini olupki) 100 g na drobne kocke narezanih kandiranih češenj 2 jedilni žlici likerja kirsch sesekljane pistacije

Priprava: Mlečno čokolado in lešnikov namaz stopimo v vodni kopeli ali mikrovalovni pečici (če ju topimo v zadnji, ju moramo obvezno premešati vsakih 20 sekund), primešamo mandljeve lističe, zelene pistacije, sesekljan citronat, kandirane češnje in liker kirsch, dobro premešamo ter ulijemo v primeren model, ki smo ga predhodno obložili s plastično folijo, poravnamo in ohladimo.

Posebej stopimo čokolado (če jo topimo v mikrovalovni pečici, jo moramo obvezno premešati vsakih 20 sekund). Pazimo, da čokolade pri pogrevanju ne pregrejemo nad 45 stopinj Celzija.

Ohlajeno maso zvrnemo iz modela, odstranimo plastično folijo, maso postavimo na papir za peko in jo z vseh strani s čopičem postopoma premažemo s temperiranim čokoladnim oblivom, po sredini pa potresemo s sesekljanimi pistacijami. Ko se čokoladni obliv strdi, narežemo na pol centimetra debele rezinice.

Ne spreglejte