Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 11. 2020,
10.18

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Žito

Foto: Urška Fartelj in Getty Images

Natisni članek

220 stopinj poševno začimbe advertorial Maestro golaž

Četrtek, 26. 11. 2020, 10.18

2 meseca, 2 tedna

Skrivnosti dobrega golaža

Vsebino omogoča Žito

Foto: Urška Fartelj in Getty Images

golaž | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Hladni dnevi kar kličejo po dobrem kosilu. Golaž, ki ga tradicionalno pripravljamo za prvi maj, je večna uspešnica, ki pozno jeseni še posebej tekne.

Čeprav je golaž sicer mesna jed, ki izvira iz Madžarske in se je udomačila tudi v okoliških deželah, pa jo je mogoče pripraviti na različne načine. Poznamo divjačinski, lovski, goveji, ciganski in krompirjev golaž.

Vsak kuhar ima kakšno svojo skrivnost priprave dobrega golaža in jo skrbno hrani zase. Kuharske knjige navajajo, da moramo začeti z zelo drobno nasekljano čebulo, ki je mora biti toliko kot mesa. Čebula se razkuha in poskrbi za res slastno omako. Predvsem pa je zelo pomembno, da jo nasekljamo z nožem. Sodobni kuharji si seveda radi pomagamo s sekljalniki, a pri tem čebula izgubi nekaj sokov.

Čebulo med praženjem tudi posolimo, da se čim hitreje razpusti. Šele potem dodamo meso. Najboljše meso za pripravo sočnega govejega golaža je bočnik, sicer ga pa lahko pripravljamo iz govejega, svinjskega ali telečjega mesa. Razrežemo ga na manjše kose. Mogoče nas bo med pripravo mesa zmotilo vezivno tkivo, a pri dolgotrajnem kuhanju na nizkem ognju se meso zmehča, da se kar topi v ustih. Najboljša posoda za kuhanje golaža je litoželezna posoda, ki bi jo lahko postavili tudi na ognjišče.

Klasična jed po receptu naših babic

golaž | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Golaž postane najboljši po nekajurnem kuhanju na rahlem ognju. Največ pa poleg tega naredijo tudi prave začimbe. Maestro je za vse ljubitelje golaža pripravil mešanico začimb, ki zadostuje za pripravo golaža iz enega kilograma mesa. Tako bomo dobili klasično jed po receptu svojih babic.

To je bližnjica, ki jo brez strahu lahko uporabimo, tudi če ne maramo umetnih dodatkov, saj gre le za začimbe, brez ojačevalcev okusa in drugih dodatkov, ki jih ne maramo v svojih jedeh. Sodobna kuhinja prisega na naravne sestavine. Edini dodatki, poleg začimbne mešanice za golaž Maestro, seveda, ki spadajo v golaž, so paprika, česen, lovorov list, paradižnikova mezga in nekaj rdečega vina. Vse preostalo je prepuščeno domišljiji, lokalnim receptom in okusom, ki jih obožujemo.

Najbolj znan in priljubljen je goveji golaž, ki ga poznamo v dveh različicah: klasični in sočni goveji golaž. Razlika med njima je v količini uporabljene čebule. V prvem je razmerje med čebulo in mesom 1:2, pri drugem pa 1:1.

Maestro svetuje: poleg izbranih začimb in čebule v nobenem golažu ne sme manjkati kozarček vina. Zraven teknejo naslednje priloge: kos svežega kruha, krompir v kosih, testenine, njoki ali kruhovi cmoki.

začimbe | Foto:

Golaž mešanica začimb Maestro je sestavljena iz drobno mletih naravnih začimb, v njej so: sladka paprika, majaron, kumina, rožmarin, lovor, česen, poper.

💚 PREGLEJTE VSE MEŠANICE ZAČIMB MAESTRO

Z Urško Fartelj z bloga 220 stopinj poševno smo se lotili kuhanja krompirjevega golaža. Zaupala nam je svoj recept, ki ga njena družina naravnost obožuje. Verjamemo, da boste od zdaj med njegovimi ljubitelji tudi vi.

Krompirjev golaž

golaž Maestro | Foto:

Krompirjev golaž je manj krepka različica klasičnega govejega golaža, v slast bo šel vsem, ki obožujejo jedi na žlico in bogat okus mesne enolončnice.

Sestavine:

  • golaž Maestro | Foto: 7 velikih ali 10 srednjih krompirjev
  • 100 g pancete
  • 1 ali, boljše, 2 žlici zaseke s prekajenim mesom
  • 2 čebuli
  • 2 stroka česna
  • 2 ali 3 manjši korenčki
  • 1 zvrhana žlica paradižnikovega koncentrata
  • 10 g oziroma pol zavitka mešanice začimb za golaž Maestro
  • 2 žlički soli
  • 5 poprovih zrn
  • 2 lovorova lista Maestro
  • 1 žlica svinjske masti, lahko bi uporabili tudi olivno olje
  • voda (toliko, da pokrijemo krompir)

Priprava:

golaž Maestro | Foto:

Čebulo in panceto z nožem drobno narežemo. Čebulo je boljše narezati z nožem, ne s sekljalnikom, saj tako ima več okusa. Vse skupaj dobro popražimo. Čebula naj ne porjavi, ampak postekleni, se razpusti. Lahko jo solimo, da se hitreje razpusti.

Ko je vse skupaj dobro popraženo, mehko, dodamo narezano korenje, strt česen, mešanico začimb za golaž Maestro in paradižnikov koncentrat. Dobro premešamo in pražimo, dokler se sestavine ne povežejo.

golaž Maestro | Foto:

Krompir narežemo na pol cm debele rezine. No, lahko tudi drugače. Jaz jih imam tako najraje. Zalijemo s toliko vode, da je krompir pokrit. Solimo, dodamo lovorjev list, poper in kuhamo dobro uro ali uro in pol, dokler krompir in korenje nista kuhana.

No, kuhamo tako dolgo, dokler krompir počasi ne začne razpadati. Tako bo golaž lepo gost. Predlagam, da nekaj rezin krompirja pretlačimo, da je golaž res gost. 

Če želimo, lahko zraven krompirjevega golaža ponudimo kranjsko klobaso.

💚 PREVERITE ŠE DRUGE RECEPTE

Za vsako jed je potreben vsaj en Maestro

maestro | Foto:

Nič ne ogreje naših brbončic in src tako kot znane domače jedi, pripravljene z znanjem in tradicijo. A tudi tradicionalnim receptom lahko vedno dodamo odmerek inovativnosti in ustvarjalnosti s kakovostnimi in naravnimi začimbami bogastih arom in okusov.

💚 PREVERITE, KAKO ZAČINITI ŠE DRUGE JEDI.

Začimbe
Trendi Spopad začimb: Brez katere začimbe si ne predstavljate svoje kuhinje?
kurkuma
Trendi Začimbe tedna: spoznajte tri zmagovalke, ki so vas popolnoma prepričale
Ne spreglejte