SiolNET. Trendi Kulinarika
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Skorumpirani kitajski vinogradniki

3

termometer

 | Foto:
V zadnjem času se zdi, da je svet obseden s korupcijo. Tudi na Kitajskem je tako. In lovke protikorupcijskih preiskovalcev so segle tudi do podjetij, ki so kupovala bordojske vinograde.

Kitajska invazija na bordojska vina je pred leti pri Francozih vzbudila nejevoljo, predvsem pa zaskrbljenost. Češ, kdo so ti novi kitajski bogataši, ki kupujejo francoske vinske zaklade. Dokler so Kitajci kupovali vinograde nižjega ranga, so vse skupaj še nekako prenašali, ko pa je lani kitajski bogataš, ki je obogatel z jeklom, kupil prvi vinograd ranga grand cru, so začeli resno bitko proti kitajskim nakupom.

Skrbelo jih ni le to, da so novi kitajski lastniki za vodstva vinogradov takoj postavili Kitajce. Niti to, da so jih nekateri takoj preprodali. Že od vsega začetka so se namreč pojavljale špekulacije, da Kitajci kljub vse večji ljubezni do rdečega vina vinograde kupujejo predvsem zato, da operejo denar.

Zdaj pa je kitajska vlada posumila, da sta dve podjetji, ki sta skupaj kupili 14 bordojskih chateaujev, v ta namen porabili tudi 43 milijonov dolarjev proračunskega denarja. Namesto da bi ga porabili za investicije v tehnologijo, za kar ga je namenila vlada, so ga vložili v vino. Peking je celo zagrozil, da bodo francoske posesti preprosto zaplenili.

Med osumljenimi podjetji je tudi Haichang, ki ga vodi izmuzljiva tajkunka Qu Naijie, menda vredna že skoraj milijardo dolarjev. Od leta 2010, ko je kupila prvo bordojsko posest Château Chenu Lafitte, je skupno nakupila 23 vinogradov, od katerih jih je večino takoj prodala kitajskim bogatašem. V prodajo naj bi bili kot svetovalci vmešani tudi nekateri ugledni bordojski vinogradniki in vinski trgovci, ki pa zdaj vsi po vrsti zatrjujejo, da so svetovali le v zvezi z vinogradom in vinom, ne pa glede posla samega.

Francozi so seveda takoj v en glas zavpili: "Saj smo vedeli!"

Chateau Minuty Prestige 2013

Chateau Minuty leži v vasi Gassin v Provansi in ima čudovit razgled na zaliv Saint Tropez. Družina Matton, ki klet vodi in upravlja od leta 1936, je ponovno nasadila avtohtone provansalske sorte, kmalu zatem pa so pridobili prestižni naslov Cru Classé des Côtes de Provence, ki so ga podelili le 23 kletem v Provansi. Kar 70 odstotkov njihovega vina predstavljajo roséji, morda tudi zato, ker veljajo za enega najboljših pridelovalcev roséjev na svetu, njihova vina pa se uvrščajo na vse svetovne vinske karte.

Prestige je rosé, pridelan iz tipične provansalske sorte grenache, ki so ji dodali malo sorte tibouren. Vino je bledo rožnate barve z zelo lepim in čistim nosom. Najbolj poudarjena je aroma jagod in malin, v ozadju pridejo do izraza tudi citrusi in zelišča. Krasna aroma rdečega jagodičevja se harmonično ponovi v ustih, kjer je struktura tista, ki zelo navduši. Je zelo polnega in elegantnega okusa s prijetno svežino, ki kar kliče po še.

Odlično se bo podal k morskim jedem, kot so ribji karpačo, surove školjke z limono, karpačo iz hobotnice in surovi škampovi repki, lahko pa si ga preprosto privoščite kot poletno osvežitev na terasi, saj Minuty Prestige ponuja vse, kar pričakujete od dobrega roséja.

Sorta: grenache in tibouren Stopnja alkohola: 13,00 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 15,90 evra, evino.si

Ocena: 9

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin