SiolNET. Trendi Kulinarika
0,77

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Restavracija diVino: od prestiža do prijetnega bistroja sredi BTC

0,77

termometer

 | Foto: Miha First
Foto: Miha First

V ljubljanskem mega trgovskem središču BTC je na ducate gostinskih lokalov in diVino, ki smo ga prvič preverili pred šestimi leti, je v zadnjem času najbolj napredoval.

Restavracija diVino je začela svojo pot ob odprtju Kristalne palače, takrat najprestižnejše zgradbe v BTC. A tako kot visoki zgradbi in trgovinam v njej tudi diVinu najprej ni šlo vse po načrtih. Saj veste, vsi kupci gredo najraje v Citypark, še kakšen v Halo A, za nove lokacije pa je treba goste navdušiti, še posebej če gre za prestižnejšo kuhinjo.


Restavracija diVino

Ameriška 8, 1000 Ljubljana

Telefon: 01 585 22 81


Ocena gostilne: diVino | Foto: Miha First Foto: Miha First Po nekaj letih smo lokal spet obiskali. Ugotovili smo, da po novem delujejo zgolj v solidno opremljenem pritličnem delu, zgornje nadstropje, na katerem so v začetku gradili, pa naj bi bilo predvideno za večje družbe.

Pritličje se je spremenilo v nekakšen bistro, kjer kuhajo mnogo jedi, a se zdi, da je poudarek na velikih solatah, testeninah in rižotah. Bolj po italijansko ali primorsko … Imajo dnevno ponudbo, ne ravno poceni kosila in glede na letni čas tudi dneve posameznih sestavin - decembra so bili to tartufi, nazadnje, ko smo jih obiskali, pa treviški radič.

Vinska karta je raznolika, veliko predvsem cenejših vin je na kozarec. Obsegajo vse od Štajerske in Dolenjske prek Vipavske do Brd in tudi tamkajšnjih zamejcev, najde se tudi za ščepec tujcev, v vseh kategorijah pa imajo tudi lastna vina (Dulcis). Penečih vin je kar nekaj, tudi šampanjcev, škoda le, da kakšna francoska kapljica ni na kozarec. V ponudbi imajo svojo penečo rebulo in v morju starano penino, obe smo poskusili in ju, predvsem rebulo, pohvalili.

Briški pršut iz lastne proizvodnje | Foto: Miha First Briški pršut iz lastne proizvodnje Foto: Miha First

Ob omenjenih hišnih peninah smo začeli z veliko porcijo na debelo narezanega briškega pršuta. Zraven narežejo melono, postrežejo generične olive in simpatičen hišni čips, ki se je kot rdeča nit pojavljal pri več jedeh večera. Med prvimi jedmi smo poskusili tudi popečen treviški radič z dimljeno planinsko skuto (ter omenjenim čipsom), da bi videli, kako je z dnevi radiča. Morda bi ga, saj je konec koncev solata, raje postregli v krožniku kot na plošči.

Popečen in zabeljen treviški radič s planinsko skuto | Foto: Miha First Popečen in zabeljen treviški radič s planinsko skuto Foto: Miha First

V diVinu so hladne predjedi večinoma zamišljene po italijansko. Olive, mocarela, karpačo škampov, goveji karpačo … Med bolj mednarodno ponudbo je na voljo tatarski biftek, naše omizje pa se je, kot vedno, odločilo za juho. Pojedli smo cvetačno in govejo. Korektno. Nekoč pridemo še po jurčkovo.

Omenili smo, da je v Kristalni palači dobršen del ponudbe vezan na bogate solate in velike porcije testenin, ki se tudi cenovno (med 15 in 20 evri) uvrščajo med glavne jedi. Med ribjimi jedmi imajo za Ljubljano že kar preveč tradicionalnega brancina, muškatno hobotnico, file lososa … pri mesu pa piščanca, burger, taljato in svinjino.

Biftek z lava žara | Foto: Miha First Biftek z lava žara Foto: Miha First

A v glavni vlogi je ostalo na lava žaru pripravljeno meso, ki ga je kljub razmeroma konkretni ceni vredno poskusiti, še posebej če ga pospremi kozarec Ferjančičevega merlota. K bifteku (30 evrov) pristavijo popečeno zelenjavo, tzatziki in BBQ-omako, k pol cenejšemu ombolu gre ob enakih omakah in pečenem krompirju tudi skoraj preslan mlad sir, zavit v pršut. Na lavi vam sicer lahko popečejo še nekaj drugih mesnin, za navdušene imajo na voljo tudi nekaj posebnih kosov mesa iz tujine, naša miza pa se je lotila sladic.

Za dneve treviškega radiča so pripravili panakoto z rdečim poprom, čokolado in radičem. Na tem mestu smo že pred časom izrazili mnenje o zelenjavnih sladicah, ki ga tudi obisk v Kristalni palači ni spremenil.

Panakota z radičem, čokolado in rdečim poprom | Foto: Miha First Panakota z radičem, čokolado in rdečim poprom Foto: Miha First

Bližje našemu okusu je bila limonina pita z gozdnimi sadeži. Imajo pa v lokalu vedno na zalogi še nekaj čokoladnih dobrot. Večerja, če je posredi konkretna glavna jed, vas bo stala okoli 40 evrov na osebo.

Povzetek

DiVino je po nekaj sezonah postal prijeten bistro, kjer je mogoče samo nekaj spiti ali pomalicati solato, da človek dobi moč za napad na bližnje trgovine, je pa seveda mogoče tudi večerjati. Jedi, razen redkih, so skuhane po italijanskih zapovedih, v finalu pa se radi pohvalijo s solidnim na lavi pripravljenim mesom.

Vinska ponudba je razmeroma široka (Primorska, Štajerska, Dolenjska), še posebej veliko je vin na kozarec. Nekaj je hišnih kapljic, je pa res, da so pomembnejša vina, predvsem šampanjci, dosegljivi le v steklenici.

Ocena

Ocena gostilne: 3 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin