SiolNET. Trendi Kulinarika
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prestižno priznanje: slovensko oljčno olje med najboljšimi na svetu

1

termometer

 | Foto:
Slovensko oljkarstvo je bogatejše za pomemben uspeh - priznani mednarodni vodnik po oljčnih oljih je med najboljših 20 na svetu uvrstil tudi slovenskega.

Obstajajo vodniki po najboljših restavracijah, vodniki po najboljših vinih, pa tudi vodniki po najboljših oljčnih oljih. Najbolj prestižen med njimi, nekakšen Michelinov vodnik za oljčna olja, je italijanski Flos Olei, ki vsako leto objavi seznam najboljših oljčnih olj z vsega sveta, tako s severne kot z južne poloble.

Najboljše ekološko pridelano oljčno olje z zaščiteno označbo porekla

Letos se je v sam svetovni vrh, med 20 najboljših, uvrstil oljkar in pridelovalec olja Janko Franc Morgan iz slovenske Istre. Njegovo ekstra deviško oljčno olje je bilo razglašeno za najboljše ekološko pridelano oljčno olje z zaščiteno označbo porekla. "Vsekakor sem zelo zadovoljen," je dejal Morgan, "na ocenjevanju je bilo tisoč vzorcev olj z vsega sveta, mi pa smo se uvrstili med 20 najboljših." In to z oljem lanske letine, ki je slovenskim oljkarjem delala kar precej preglavic.

Letošnji uspeh Janka Franca Morgana je sicer že drugo prestižno priznanje zaporedoma za oljkarje iz slovenske Istre, lani je namreč enako priznanje prejel pridelovalec oljčnega olja iz Kopra Boris Jenko.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin