Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 7. 2014,
14.33

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pravi čaj matcha

Nedelja, 6. 7. 2014, 14.33

4 leta, 6 mesecev

Preizkusite nenavadne recepte za osvežilen ledeni čaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poleti se hladimo na različne načine, med tiste najbolj okusne in osvežilne pa vsekakor spadajo sveži, doma pripravljeni ledeni čaji. Vas zanima, kako pripraviti zares okusne napitke?

Doma pripravljeni ledeni čaji so popolni za osvežitev v poletni vročini, od kupljenih pa se ne razlikujejo le po okusih (možnosti so brezmejne), temveč tudi po bolj zdravih sestavinah. Sami namreč odmerjamo količino sladkorja, tega pa lahko tudi izpustimo. Prav tako v doma pripravljenih čajih ni dodanih barvil, ojačevalcev okusa in drugih umetnih snovi.

Za nekaj nasvetov in preverjenih receptov za pripravo domačih ledenih čajev smo prosili tudi Lauro Jamšek iz trgovine s čaji in čajnim priborom Tea Time, ki pravi, da je letos še posebej modna matcha.

"To je poseben japonski čaj v obliki prahu in je edini čaj, ki ga spijemo v celoti," pravi Laura. "Naše telo tako dobi vse dobrote, pri zelenem čaju recimo pijemo le vodo, ki pronica skozi listke čajevca, te pa nato zavržemo." Matcho Japonci pijejo pri posebnem obredu pitja čaja, ki ga imenujejo chado. "Matcha je že na pogled poseben čaj, na okus pa se moraš navaditi, zato ga Evropejci pogosto mešajo z mlekom."

Matcha Latte Čajno žličko čaja matcha prelijemo s 4 centilitri vode in zmešamo v kremo. Dodamo deciliter spenjenega mleka, smetano ali sladoled. Sladkamo po okusu in po vrhu potresemo z matchinim prahom. Ledeni matcha frape Čajno žličko čaja matcha prelijemo s 4 centilitri vode, zmešamo v kremo in dodamo hladno mleko ter led. Vse skupaj dobro pretresemo v posodi za koktajle, nalijemo v visok kozarec in po želji dodamo smetano ali vaniljev sladoled.

Ledeni črni čaj Zavremo 2 decilitra vode, dodamo dve čajni žlički čaja darjeeling. Po štirih minutah čaj precedimo in ohladimo. Ohlajen čaj nalijemo v kozarec, napolnjen z ledom, dodamo pa še rezino limone, metine liste, sivkin ali melisin sirup. Sladkamo z medom. Puhasti ledeni črni čaj Pripravimo močan črni čaj in ga ohladimo. Spenimo kokosovo ali mandljevo mleko in ga nalijemo v kozarec, napolnjen z ledom. Dodamo sladkan črni čaj in kepico sladoleda. K črnemu čaju se podajo okusi vanilje, kokosa ali lešnika. Za piko na i posujemo s cimetom ali čokolado. Maroški čaj Čajnik do polovice napolnimo z meto ali meliso. Za vsako skodelico vode, ki jo bomo pozneje zlili v čajnik, dodamo še žličko običajnega zelenega čaja (vrste Lung Ching, Chung Mee ali Assam). Zavremo vodo in z njo prelijemo čaj in zelišča v čajniku. Pustimo tri minute, nato čaj precedimo in močno osladimo – na dva decilitra vsaj dve zvrhani žlički sladkorja. Postopek lahko z isto mešanico mete in čaja ponovimo znova, le počakamo malce dlje od petih minut.

Sadni ledeni čaj Pripravimo dva decilitra močnega sadnega čaja po okusu. Sladkamo, dodamo deciliter pomarančnega soka. Ohladimo. V kozarec naložimo led, rezine limone in pomaranče, prelijemo s čajem in okrasimo z metinimi listi. Zeleni ledeni čaj Vodo segrejemo na 80 stopinj Celzija. Na dva decilitra vode odmerimo dve čajni žlički zelenega čaja in ga namakamo tri minute, nato precedimo. Čaj ohladimo. Tak čaj lahko dodatno oplemenitimo z ledenimi kockami iz sadnih sokov, sladkamo s sirupom melise, sivke, ingverja, javorja ali z medom. Dodamo lahko tudi sveže sadje, metine liste …

Ne spreglejte