Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 12. 2013,
19.01

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

recepti

Četrtek, 19. 12. 2013, 19.01

4 leta, 5 mesecev

Praznična kuhinja: Starodavni sadni kruh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če se boste lotili priprave sadnega kruha, ne bo dišalo po kruhu, kot ste navajeni, po brbončicah pa se bodo razvili okusi suhih češpelj, hrušk in fig, cimeta in janeža.

Ob uživanju starodavnega sadnega kruha bo zadišalo po cimetu in janežu, v ustih pa se bo razvil okus suhega in kandiranega sadja, mandljev, lešnikov, orehov in drugih arom.

Sestavine 100 gramov suhih češpelj brez koščic, 150 gramov suhih hrušk, 100 g suhih fig, pol litra vode, po 50 gramov lešnikov, orehov, rozin in korint, 25 gramov sesekljanega citronata, 25 gramov sesekljanega oranžata, 60 gramov sladkorja, četrt žličke cimeta, ščepec pimenta, zmletega janeža in soli, 1 žlica ruma, 1 žlica limoninega soka, 50 gramov testa za črni kruh, 100 gramov moke, 25 gramov olupljenih in razpolovljenih mandeljov, 30 gramov mešanega kandiranega sadja.

Češplje, hruške in fige prelijemo z vodo, posodo pokrijemo in pustimo suho sadje, da se namaka čez noč. Pekač namažemo s surovim maslom. Namočeno sadje odcedimo na cedilu, nato pa ga zrežemo na zelo majhne kocke. Lešnike in orehe na drobno sesekljamo. Rozine in korinte operemo v vroči vodi in osušimo s kuhinjskim papirjem.

Citronata in oranžat zmešamo z suhim sadjem, lešniki in orehi, dodamo sladkor, piment, janež, sol, rum in limonin sok. Vse skupaj dobro premešamo, pokrijemo in pustimo stati 30 minut, da se vse dobro prepoji in navzame okusov.

Pečico segrejmo na 180 stopinj Celzija. Sadno zmes vgnetemo v črno testo in presejano moko, oblikujemo hlebec.

Roke pomočimo v mrzlo vodo in zgladimo hlebec. Okrasimo ga s polovičkami mandeljnov in s kandiranim sadjem. Hlebec položimo na pekač in ga na najnižji rešetki pečemo od uro in deset minut do uro in 20 minut.

Sadni kruh bo dolgo ostal svež, če ga hranimo v dobro zaprti pločevinki ali če ga zavijemo v aluminijasto folijo.

Ne spreglejte