Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 12. 2012,
8.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

recept potica bučna semena

Petek, 14. 12. 2012, 8.36

6 let, 6 mesecev

Praznična kuhinja: potica z bučnimi semeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Potica ni takšen bavbav, kot nas rade strašijo tete, zato se je kar pogumno lotite. Za spremembo pa jo namesto z orehi napolnite z bučnimi semeni.

Buče zadnjih nekaj let postajajo strašno moderne, jeseni imajo vse gostilne na meniju bučno juho, bučno olje pa se s solat prebija v glavne jedi in na sladice. Tudi mi vam ponujamo sladico, povezano z bučami, le da bomo tokrat uporabili bučna semena. Morda ste jih jeseni sušili sami, prav tako dobra pa bodo tudi kupljena. Potica s štajersko-prekmurskim pridihom dvigne marsikatero obrv, po okušanju pa (preverjeno) žanje pohvale.

Testo

500 gramov moke

80 gramov sladkorja

1 zavitek vaniljevega sladkorja

70 gramov masla

1 kocka kvasa

3 rumenjaki (beljake shranite za premazovanje potice)

1 žlica ruma

limonina lupinica

ščepec soli

Vse sestavine naj bodo ogrete na sobno temperaturo.

V manjšo posodo nadrobite kvas, dodajte žličko sladkorja in nekaj žlic mleka, premešajte in za kakšnih dvajset minut postavite na toplo.

Zmešajte sladkor, rumenjake, vaniljev sladkor, zmehčano maslo, mleko, rum in sol v gladko mešanico, potem dodajte še nastrgano limonino lupinico.

Moko presejte v posodo, dodajte osoljeno mleko ter dobro premešajte. Potem prilijte jajčno zmes in spet dobro premešajte. Nazadnje prilijte še narasel kvas in vse skupaj premešajte v enotno zmes. Testo gnetite, dokler ni gladko in se ne prijema sten posode. Potem posodo pokrijte s kuhinjsko krpo ali plastično folijo in ga pustite, da vzhaja. Ni vam ga treba postavljati v toplo pečico ali k radiatorjem, poskrbite le, da se temperatura v njegovi okolici ne bo spreminjala. Ko naraste do dvojne količine, ga še enkrat na hitro pregnetite in pustite, da še enkrat vzhaja.

 | Foto:

Nadev

200 gramov bučnih semen

1 deciliter mleka

2 decilitra smetane za stepanje

2 žlici sladkorja

1 žlica ruma

cimet

Bučna semena v multipraktiku sesekljajte. Zavrite mleko in ga prelijte čez semena. Dodajte sladkor, cimet in rum ter dobro premešajte, na koncu pa vmešajte stepeno smetano. Nadev mora biti gost in mazljiv, ne pa tekoč. Če je pregost, dodajte malo mleka, če je preredek, pa ga lahko zgostite z drobtinami.

Potica

Na dobro pomokani površini testo za prst debelo razvaljajte v obliki pravokotnika. Nanj v isti debelini namažite nadev, centimeter ali dva ob robovih testa pustite nepokrit. Nato potico zavijte, pri čemer pazite, da vam med plastmi ne ostajajo zračni žepki. Potico položite v dobro pomaščen pekač, ki ste ga potresli z moko ali drobtinami. Pustite, da potica še tretjič vzhaja, nekje do roba pekača, potem jo na tenko premažite z beljaki in z zobotrebcem ali vilicami večkrat prebodite.

Pecite v vnaprej segreti pečici pri 180 stopinjah Celzija približno eno uro. Če se vam med peko zdi, da je po vrhu prehitro porjavela, jo pokrijte z aluminijasto folijo.

Ko je potica pečena, jo vzemite iz pečice. Kakšnih pet minut naj počiva v pekaču, potem pa jo zvrnite iz njega. Ko se popolnoma ohladi, jo potresite s sladkorjem v prahu in, končno, postrezite.

Ne spreglejte