SiolNET. Trendi Kulinarika
0,37

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pijača za vesoljske turiste: prvi šampanjec, ki ga je mogoče piti v breztežnosti

0,37

termometer

šampanjec, breztežnost
Foto: Mumm

Medtem ko vesoljski turizem postaja vse bolj realna možnost, so v Šampanji že rešili dilemo, s čim bodo prvi vesoljski turisti nazdravljali. Razvili so prvi šampanjec, ki ga je mogoče srkati v breztežnosti, med prvimi, ki so ga poskusili, pa je bil tudi sloviti jamajški šprinter Usain Bolt.

Šampanjska hiša Mumm je predstavila svoj nov, resnično visokotehnološki izdelek - šampanjec v posebni steklenici, ki uživanje v mehurčkih omogoča tudi v breztežnostnem prostoru.

Pitje kakršnihkoli tekočin je na Zemlji samoumeven postopek, v okolju brez gravitacije pa stvar postane precej bolj zapletena. Zato so morali na novo premisliti, kako naj bi bilo videti nalivanje šampanjca, kako se bodo obnašali mehurčki v njem in kako se v breztežnosti spremeni njegov okus.

šampanjec, breztežnost Foto: Mumm

Inovativno steklenico so razvijali tri leta, njena posebnost pa je, da šampanjec iz nje "priteče" v obliki pene, ki jo nato v breztežnosti ujamete v kozarec ali popijete kar tako, ko lebdi v zraku.

Med prvimi, ki so ga poskusili, tudi Usain Bolt

Predstavitev šampanjca Grand Cordon Stellar so pred kratkim priredili v letalu airbus A310, ki ga Evropska vesoljska agencija uporablja za simulacijo breztežnosti, "vesoljski šampanjec" pa sta ob novinarjih in predstavnikih šampanjske hiše Mumm srkala tudi francoski astronavt Jean-Francois Clervoy in jamajški šprinter Usain Bolt.

Poglejte:

"Občutek, ko ga piješ, je prav presenetljiv," je za vinsko revijo Decanter pojasnil vodja Mummove kleti Didier Mariotti, "zaradi breztežnosti tekočine prekrije vso ustno votlino in okrepi okus."

šampanjec, breztežnost Foto: Mumm

Vesoljski šampanjec naj bi bilo sprva mogoče poskusiti na breztežnostnih poletih, ki jih organizirajo v francoskem nacionalnem središču za vesoljske študije, v šampanjski hiši Mumm pa si želijo, da bi bil to tudi prvi šampanjec, ki bo potoval zunaj Zemljine orbite. "Potekajo dogovori, da bi v prihodnje sodelovali z vesoljskimi misijami in komercialnimi poleti v vesolje," so sporočili.

Preberite še:

Domaine Slapšak, Andrej Slapšak, Francois Botton Trendi Dolenjska, slovenska Šampanja? "Prihodnost dolenjskega vinarstva je v peninah." Gašper Čarman Trendi Slovenska vina v tujini še vedno veljajo za eksotiko #intervju

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin