Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 3. 2015,
13.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

recept mafini pecivo

Ponedeljek, 2. 3. 2015, 13.18

8 let

Pecivo, ki ga je (skoraj) nemogoče zašuštrati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
H kateremu receptu se zatečejo začetniki, ki se šele spoznavajo s pečico? K mafinom, seveda.

Mafini so pecivo za telebane. Tako preprosti so, da se posrečijo tudi najbolj netalentiranim kuharjem. Pa ne govorimo o vnaprej pripravljenih mešanicah iz škatle, ki jim je treba dodati le vodo. Tudi če jih pripravljate iz osnovnih surovin, niso nič bolj zapleteni.

Držati se morate le nekaj osnovnih napotkov:

Ločite mokre in suhe sestavine Mokre sestavine za testo za mafine so jajca, mleko ali voda, maščobe in sladkor oziroma vse razen moke in pecilnega praška, torej tudi sadje, kakav in podobno. Te sestavine dobro premešajte, prav tako pa v ločeni posodi v moko temeljito vmešajte pecilni prašek ali, še bolje, ju skupaj presejte.

Pravo razmerje mokrega in suhega Osnovno prostorninsko razmerje mokrih in suhih sestavin za popolno testo za mafine je 1 : 2. Če je mokrih sestavin za en lonček, boste torej potrebovali dva lončka moke.

Ne pretiravajte z mešanjem testa Ko mokre in suhe sestavine končno združite – najbolje bo, da mokre zlijete v vdolbino, ki jo naredite v suhih –, nikar ne mešajte preveč. Kakšnih 10 ali 15 zamahov s kuhalnico bo dovolj. Ne skrbite, če bodo v testu ostale zaplate moke, bolje je tako, kot da imate preveč zmešano testo, saj bodo iz takšnega nastali zbiti mafini.

Pekača ne napolnite preveč Vdolbine v pekaču za mafine napolnite do treh četrtin, ne do vrha. Testo bo namreč zaradi pecilnega praška naraslo in če vdolbine napolnite preveč, se vam lahko zgodi, da bo testo steklo čez rob, mafini pa se bodo zlepili med sabo.

Ne omejite se le na sladke okuse Ob preprostosti pa imajo mafini še eno krasno lastnost – prenesejo tako sladke kot slane okuse. Ne le da lahko vanje vmešate praktično vsako sadje, ki ga imate pri roki, prav tako slastni bodo tudi s slanimi sestavinami. Tako lahko preprosto kosilo pričarate v manj kot pol ure!

Mafini s skuto in koprom

2 lončka moke 1 zavitek pecilnega praška 1 žlica sladkorja 1 čajna žlička soli pol čajne žličke popra 1 jajce 250 gramov pasirane skute 2 čajni žlički suhega kopra pol lončka mleka 4 žlice stopljenega masla ali olja 1 manjša čebula

Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija in pekač za mafine namastite oziroma obložite s papirčki za mafine.

Zmešajte jajce, skuto, maslo oziroma olje, mleko, drobno nasekljano čebulo, koper, sladkor, sol in poper. V drugo posodo presejte moko in pecilni prašek. Prelijte z mokrimi sestavinami in premešajte.

Testo nadevajte v vdolbine v pekaču in pecite od 15 do 20 minut oziroma dokler mafini ne porjavijo, a so na pritisk prožni. Postrezite ohlajene.

Ne spreglejte