Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 2. 2017,
19.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

Natisni članek

Kim Kardashian tujci v Sloveniji Armenija lavaš kruh kulinarika Vahan Ayvazyan Ljubljana

Četrtek, 16. 2. 2017, 19.57

6 let, 6 mesecev

Okusi Armenije sredi Ljubljane: kako jedo v tej kavkaški državi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20
Vahan Ayvazyan, armenska kuhinja | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Ljubljana je pred kratkim dobila majhno armensko enklavo, lokal, kjer je mogoče poskusiti tradicionalni armenski kruh lavaš. Z Vahanom in njegovo mamo Sofyo, ki Slovencem predstavljata armensko kuhinjo, smo se pogovarjali o tipičnih okusih in drugih značilnostih te kavkaške države, pa tudi o družini Kardashian.

Nizu tujih kuhinj, ki smo jih v Sloveniji že okušali, se je pred kratkim pridružila še ena – armenska. Na Gosposvetski v Ljubljani (tam, kjer sta prej burgerje pekla Tabay Brothers) je namreč zaživela okrepčevalnica Lavaš, kjer pripravljajo polnjene zvitke z lavašem, armenskim nekvašenim kruhom iz moke, soli in vode.

To armensko specialiteto želi Ljubljančanom približati Vahan Ayvazyan, ki je v Slovenijo iz armenske prestolnice Erevan pred kakšnimi osmimi leti prišel kot študent na izmenjavi. Zdaj se je odločil, da poskusi nekaj novega, in odprl je lokal, kjer v kuhinji pomaga tudi njegova mama Sofya, ki obvlada peko lavaša. Tega se tradicionalno sicer peče v razžarjenih pečeh z glinenimi stenami, kakršne v Ljubljani seveda nimajo, a prav tako odličen pride tudi iz sodobnejših kuhinjskih aparatur.

Tradicionalna priprava lavaša:

Leta 2014 je Unesco lavaš in njegovo pripravo celo uvrstil na seznam nesnovne kulturne dediščine, nad čimer sosednji narodi Armenije, ki ta kruh prav tako pripravljajo, niso bili prav navdušeni.

Nedvomno pa je lavaš osnovno živilo armenske kuhinje. Podoben je turški jufki in indijskemu čapatiju, v Armeniji pa spremlja praktično vse jedi, tudi juho in celo testenine, nam je pojasnil Vahan. "Največkrat pa ga jemo tako, da vanj zavijemo slan sir in kakšno zelenjavo ali zelišča."

Vahan v lokalu prodaja tudi "goli" lavaš, ki ga lahko po svojem okusu napolnite in zvijete doma. | Foto: Matej Leskovšek Vahan v lokalu prodaja tudi "goli" lavaš, ki ga lahko po svojem okusu napolnite in zvijete doma. Foto: Matej Leskovšek

Za ljubljanske goste so polnila nekoliko priredili, tako lahko jeste lavaš, polnjen z govedino, svinjino ali pa celo s hrenovko, za vegetarijance je zelenjavni ali pa polnjen s tabboulehom ali humusom.

V kuhinji uporabljajo veliko zelišč

Armenska kulinarika ima namreč tudi precej bližnjevzhodnih vplivov, je povedal Vahan. "Tabbouleh je arabska jed, ki pa jo v Armeniji priredimo po svoje, dodamo več zelišč oziroma tista, ki rastejo pri nas. Na zahodu Armenije, ki je bil bolj pod vplivom Turčije, poznajo tudi burek oziroma borek in je nekoliko drugačen od tega, ki ga poznate vi."

Prav zelišča, predvsem divja zelišča, so pomemben del armenske kuhinje. "Armenija je zelo gorata, kar se pozna tudi v kuhinji. Uporabljamo ogromno divjih zelišč, kakšnih 300 vrst. Z njimi kuhamo ali pa jih uporabljamo kot začimbe. Tukaj, v Sloveniji, mi jih še ni uspelo najti, imam pa nekaj semen in jih bomo poskusili gojiti."

Vahanova mama Sofya obvlada tudi peko slaščic, njene "princeske" so izjemne. | Foto: Matej Leskovšek Vahanova mama Sofya obvlada tudi peko slaščic, njene "princeske" so izjemne. Foto: Matej Leskovšek

Tipično armensko: suho sadje in krepka zimska juha

Za armensko kuhinjo je značilna tudi uporaba suhega sadja – marelice so celo simbol Armenije –, ki ga vmešajo v razne kaše iz riža ali bulgurja. "Zdaj, v zimskem času, pa se v Armeniji jé posebno juho, khash. Skuhamo jo iz govejih krač, ki se kuhajo zelo dolgo, da meso odpade s kosti. Med kuhanjem ne dodamo ničesar drugega, niti soli. Ko je juha kuhana, dodamo sol, česen in matsun, jogurtu podoben fermentiran mlečni izdelek, vanjo nadrobimo tudi lavaš. Je zelo nasitna hrana, pogosto jo jemo že zjutraj. In potem ves dan smrdiš po česnu," se je zasmejal Vahan.

Šah, obvezni šolski predmet

Čeprav je Armenija zelo gorata država, niso navdušeni zimski športniki. "Imamo le eno smučišče, pa še tega si Armenci težko privoščijo," je pojasnil Vahan. So pa zato toliko uspešnejši rokoborci in dvigalci uteži, predvsem pa šahisti – šah so v osnovnih šolah celo uvedli kot obvezni predmet.

Sofya je v Slovenijo prišla pred nekaj meseci in, kot pravi, ji je tukaj zelo všeč. "Življenje je zelo sproščeno, ljudje so prijazni. Nenavadno se mi zdi, da nikoli ne slišim nikogar, ki bi vpil po ulici, na cesti ni trobljenja … V Armeniji je veliko bolj glasno, tukaj pa živci počivajo." | Foto: Matej Leskovšek Sofya je v Slovenijo prišla pred nekaj meseci in, kot pravi, ji je tukaj zelo všeč. "Življenje je zelo sproščeno, ljudje so prijazni. Nenavadno se mi zdi, da nikoli ne slišim nikogar, ki bi vpil po ulici, na cesti ni trobljenja … V Armeniji je veliko bolj glasno, tukaj pa živci počivajo." Foto: Matej Leskovšek

Vahan po osmih letih že dodobra obvlada slovenščino, ki mu večjih preglavic niti ni povzročala, tudi zato ker je v Armeniji (ob angleščini) študiral ruščino. Armenščina medtem ni prav nič podobna slovanskim jezikom, pravzaprav nima nobenega "bližnjega sorodnika". Posebna je tudi njihova pisava oziroma abeceda, ki ima 39 znakov in jo lahko opazite tudi na izvesku Vahanovega lokala.

Kaj v armenščini pomeni Kardashian?

Med pogovorom o Armeniji se seveda nismo mogli izogniti družini Kardashian, katere korenine segajo v te kraje. Tudi tam so velike zvezde, nam je pritrdil sogovornik, in ko sta Kim in Khloe Kardashian pred nekaj leti obiskali Armenijo, so ju gostili kot najvišji državniški obisk. Še veliko bolj pa se nam je zdela zanimiva razlaga njihovega priimka, ki nam jo je zaupal Vahan: "Veste, kaj v armenščini pomeni Kardashian? Kamnosek."

Ne spreglejte