Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 3. 2016,
13.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

slaščice čokolada Gorenjka

Sreda, 23. 3. 2016, 13.00

6 let, 7 mesecev

Ni slaščice brez čokolade

Oglasno sporočilo

Foto: Gorenjka

Ta žlahtna razvada je nepogrešljiva pomočnica pri pripravi slaščic, saj je odlična za pripravo krem, nadevov ali zamešana v testo za obogatitev peciva. Odlično pa se znajde tudi pri pripravi napitkov.

Vsebnost kakava

Čokolade vsebujejo različne deleže kakava. "Več kot ga je, manj sladkorja je v čokoladi in več je žlahtne arome," pravi nutricionistka Mojca Koman in dodaja, da so čokolade z višjim deležem kakava tudi bolj grenke in predvsem temnejše barve.

"Večja kot je vsebnost kakava v čokoladi, bolj hranilno bogata je čokolada. Temnejše čokolade vsebujejo več kalcija, železa, fosforja, magnezija in kalija, več vitaminov skupine B, več antioksidantov in drugih zdravju koristnih snovi. Imajo tudi manj sladkorja in manj maščob, zato jih v zmernih količinah uvrščamo celo v shujševalne diete. Da so zdrav posladek v uravnoteženi prehrani, pa že ptički čivkajo," dodaja Komanova.

Občutljivost na temperaturo

Za pripravo slaščic ponavadi uporabimo čokolado za kuhanje ali t. i. jedilno čokolado, ki jo izberemo glede na vsebnost kakava, ki ga vsebuje. Za oblive in krasitev slaščic moramo čokolado najprej raztopiti. Komanova svetuje, da čokolado nalomimo v posodico in segrevamo v mikrovalovni pečici pri šibki moči ne več kot pet minut. Lahko pa posodico s čokolado topimo nad soparo na štedilniku, pri čemer pazimo, da voda ali para ne prideta v stik s čokolado. Nutricionistka še opozarja, da temperatura topljene čokolade ne sme preseči 50 stopinj, sicer se sestavine razslojijo in je po strjevanju takšna čokolada lisasta.

Za oblivanje tort, rulad in podobnih peciv tekočo jedilno čokolado razredčimo z maščobo. "Za redčenje uporabljamo olje, maslo ali rastlinsko trdo maščobo (kokosovo, kakavovo maslo). Z oljem je obliv svetleč, z dodanim maslom pa dobi matiran videz," doda Komanova.

Temperiranje je pika na i

"Najpomembnejše od vsega je pravilno temperiranje na delovno temperaturo," poudarja Mojca, in sicer pri temni čokoladi na 31–32,5 stopinj, pri beli čokoladi na 28–29 stopinj. Pri višji temperaturi je čokolada preveč tekoča, prehitro spolzi s peciva, pri podhlajeni pa se prijemlje na paleto, namesto da bi drsela ob paleti.
Temperaturo čokolade najlaže merimo s termometrom. "Merimo v sredini, kljub vsemu čokolado pred merjenjem vedno prej dobro premešamo, da se temperatura v posodici poenoti," svetuje Komanova. Temperiramo tako, da topljeno čokolado ves čas mešamo in s tem hladimo. Preprostejša in hitrejša možnost je, da raztopimo le 2/3 čokolade ter s preostankom med mešanjem primerno ohladimo.

Jedilna čokolada pa ni le primerna za pripravo slaščic, uživamo jo lahko tudi samostojno. "Ženske si med mesečnim ciklom navadno zaželimo temno čokolado, nekatere z mandlji, druge z lešniki. Takrat nam namreč primanjkuje magnezij in železo, ki ga izgubljamo, sladkor pa potrebujemo za tvorbo endorfinov, torej tistih spojin, ki ustvarjajo boljše počutje, varnost, srečo, kar takrat pogrešamo," pojasni Mojca Koman. Vsekakor velja upoštevati!

Še nasvet nutricionistke Mojce Koman: Koliko maščobe je treba dodati jedilni čokoladi za tortni obliv:

Na 100 g raztopljene jedilne čokolade damo 50 % maščobe, prevedeno za domačo rabo 0,5 dl olja ali 50 g masla ali druge maščobe. Za zelo tanek obliv uporabimo celo 1 dl olja oz. 100 g masla. Količina zadošča za normalno veliko torto.

Ne damo vse maščobe naenkrat. Da čokoladni obliv ni preredek, vidimo na narobe obrnjeni žlici. Če se pri delovni temperaturi skozi glazuro zasveti kovina, saj čokolada spolzi z nje, je čokolada preredka, ima preveč maščobe, kar je odvisno predvsem od razmerja med kakavov, maščobo in drugimi sestavinami v čokoladi. Glazuri je potrebno dodati na 100 g čokolade 25 g.

Torto oblivamo počasi od sredine navzven, narahlo ravnamo s paleto in nadaljujemo proti robu. Za obod nalijemo malo čokolade na rob in jo polivamo prek roba, da steče po obodu. Če je čokolada pravilne temperature, nam torte ne bo treba nagibati, le narahlo poravnati s paleto po obodu.

Žlahtna jedilna čokolada Gorenjka chef s 70 % kakava

 | Foto: Gorenjka Foto: Gorenjka

Žlahtna jedilna čokolada je namenjena ljubiteljem prave čokolade, ki prisegajo na poln, žlahten okus čokolade. Odlikuje jo visok delež kakava – kar 70 %, zato je nadvse primerna za pripravo vrhunskih slaščic iz čokolade. Razen kakavovega masla ne vsebuje drugih maščob.

Jedilna čokolada Gorenjka chef s 45 % kakava

 | Foto: Gorenjka Foto: Gorenjka

Jedilna čokolada Gorenjka vsebuje najmanj 45 % kakava – kar pomeni, da vsebuje temu sorazmerno manj sladkorja. Razen kakavovega masla ne vsebuje drugih maščob. Odlikuje jo izjemno gladka tekstura, ki je rezultat fino mletih sestavin. Zato bodo oblivi, narejeni iz jedilne čokolade Gorenjka, gladki in lepega sijaja.

Ne spreglejte