SiolNET. Trendi Kulinarika
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Neprecenljivo: kulinarično doživetje pod zemljo

0

termometer

Pretekli teden se je prvič v Sloveniji odvil podzemni kulinarični dogodek - 200 metrov pod zemljo je kuhala mednarodno priznana kuharska mojstrica Ana Roš.

Dogodek je za imetnike kartic priredila družba MasterCard v muzeju premogovništva Slovenije v Velenju. "Do zdaj je bilo že veliko govora o tem, kako okušamo hrano na različnih višinah, nihče pa se še ni ukvarjal z vprašanjem, kako okušamo hrano pod zemljo, zato smo se odločili, da bomo mi prvi," je povedala Ana Bat, vodja marketinga in komunikacij družbe MasterCard.

Številne raziskave, ki so preučevale, kako vpliva nadmorska višina na naš način okušanja hrane, so pokazale, da na primer na poti z letalom okušamo hrano bistveno slabše kot na celini, kar je v prvi vrsti posledica zmanjšanega občutka za vonj. Tudi pri spustu globoko pod zemljo naše telo doživi nekatere spremembe, ki pa sodeč po zadovoljnih izrazih gostov pri okušanju specialitet Ane Roš niso bistveno vplivale na okus hrane.

Ker je podzemni del muzeja skoraj 200 metrov pod zemljo, so kuharji jedi pripravljali na površju in jih na prizorišče prevažali z rudniškimi dvigali v posebnih termozabojih. "Pri strežbi hrane pod zemljo je bil zagotovo največji izziv, kako ohraniti optimalno temperaturo jedi. V podzemni del muzeja namreč vnašanje ognja ali drugih vnetljivih sredstev ni dovoljeno, zato smo hrano pripravljali na površju, jo prevažali v podzemlje v posebnih termozabojih z vročo vodo in jo nato servirali na vrele krožnike," je povedala kuharska mojstrica Ana Roš. Gostje so globoko pod zemljo uživali v posebnem izboru jedi, ki je na domiseln način združeval lokalne jedi s pridihom avantgardne kulinarike. Ana Bat, gostiteljica večera iz družbe MasterCard, je dejala: "Goste smo želeli popeljati na gastronomsko pot po tradicionalnih slovenskih jedeh. Tako Anina kuhinja kot muzej premogovništva nas spominjata, da je pomembno poznati svoje korenine in ohranjati svojo dediščino."

Vsebino omogoča MasterCard

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin