Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 5. 2014,
11.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vino ocenili smo Vipavska dolina

Petek, 30. 5. 2014, 11.32

7 let, 12 mesecev

Naročite varno izbiro ali domače posebneže?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ali avtohtona vina lahko tekmujejo z velikimi mednarodnimi imeni?

Chardonnay je verjetno najbolj mednarodno vino. Kjerkoli na svetu boste našli vsaj eno steklenico chardonnaya, obenem pa je vino, ki zadovolji veliko različnih vinskih okusov. Priznajte, če ne veste, kaj bi pili, je kozarec chardonnaya najbolj varna izbira. Pri tistih, ki so za rdeče, je v isti kategoriji cabernet sauvignon.

Pa vendar – v zadnjih letih poleg velikih mednarodnih vin vse bolj prepoznavna postajajo tudi avtohtona lokalna vina. Paradigma lokalno, lokalno in še enkrat lokalno je postala priložnost za majhne vinogradnike, da z lokalnimi eksperimenti in dediščino osvojijo vinoljubce. Če smo ravno pri besedah: avtohtono izhaja iz grške besede autóchthon, ki pomeni "iz njegove zemlje".

Avtohtona vina absolutno niso novost, konec koncev je bil tudi chardonnay nekoč le avtohtona sorta. V Italiji, na primer, naj bi bilo okoli tisoč avtohtonih sort grozdja, od katerih jih približno 300 predelujejo v vino, ki je že od nekdaj na voljo v lokalnih oštarijah. Italija na sploh velja za državo z največ avtohtonimi vini na svetu, kar je zagotovilo, da so italijanska vina raznolika.

Za avtohtona vina načeloma velja, da so to vina, ki se jih pije ob hrani. Pravzaprav prav k hrani regije, od koder prihajajo. Stoletja parjenja lokalnega vina in hrane so prinesla popolne kombinacije. Poleg tega so ta vina iz trte, ki je očitno dobro adaptirana na lokalne razmere in torej perfektno odražajo terroir, kot bi rekli Francozi.

A kljub temu ni vse, kar je lokalno, zlato. Pri avtohtonih vinih je tako, da so za sodobne pivce velikokrat preveč rustikalnega okusa. Ker smo pač, roko na srce, še vedno vajeni "mednarodnega" okusa. Zato je malo verjetno, da bo katero od tisočih avtohtonih vin postalo globalni hit. Vseeno pa lahko uživamo v lokalni modi, dokler bo pač trajala. Če ne drugega, je ta trend poskrbel za pestrost vinskih okusov. Že iz radovednosti bi se spodobilo, da tako doma kot na potovanjih spijete tudi kozarček avtohtonega vina. Če ne bo dobro, lahko še vedno naročite kozarec chardonnaya.

Posestvo Burja Zelen 2013

Primož Lavrenčič, eden najbolj talentiranih slovenskih vinarjev, s svojim projektom oziroma posestvom Burja ruši vse meje. Prisega na tradicionalne vipavske sorte, zagovarja ekologijo in se odpoveduje svetovnim vinskim sortam. Vinskemu trgu ponuja dve liniji svežih vin, zelen in malvazijo, eno tipično belo vipavsko zvrst Burja bela ter izjemen modri pinot. Njegove ideje, znanje in dolgoletne izkušnje se odražajo v njegovih vinih, ki so vsako leto razprodana.

Zelen je avtohtona sorta iz zgornje Vipavske doline in je vipavski ponos. Vino je svetlorumene barve z rahlimi zlatimi odtenki. Ima nežno cvetno aromo, ki jo lepo dopolnijo arome citrusov in dišavnice, kot sta sivka in rožmarin. V ustih je vino elegantno, z izrazito mineralnostjo in svežino, ki kaže pravi odraz regije.

Harmonično vino z dolgim in širokim pookusom.

Zelen naj se ponudi kot aperitiv ali pa kot spremljava k lažjim začetnim jedem. Najbolj se prileže k belemu mesu, ribam, morskim ali zelenjavnim rižotam in testeninam.

Sorta: zelen Stopnja alkohola: 12,50 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 9,60 evra, evino.si

Ocena: 8,5

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte