Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 5. 2011,
8.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

šparglji kulinarika

Sreda, 25. 5. 2011, 8.03

8 let

Najboljši špargljev krožnik je Slavospev Slovenski Istri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Izoli so se gostinski ponudniki iz Slovenske Istre letos že četrtič pomerili v pripravi jedi iz divjih špargljev, naziv Naj špargljevega krožnika 2011 pa je osvojila restavracija Mediteran.

Špargljeve krožnike so letos pripravljali Villa Andor, Istrska hiša kulinarike, Gostilna Pri Emilu, Restavracija Carnevale, Restavracija Hotela Marina, Restavracija Mediteran, Gostilna s prenočišči pod Slavnikom, Istrska klet Pomjan, restavracija Skipper, Domačija Ražman, Okrepčevalnica Tripar Aleksander in Turistično podjetje Adria.

Naziv Naj špargljev krožnik Slovenske Istre za leto 2011 je letos prejela restavracija Mediteran iz portoroških hotelov LifeClass, ki je predstavila krožnik Slavospev Slovenski Istri. Zmagovalna jed je bila pripravljena pod mentorstvom kuharskega mojstra Stefana Cosattinija, šlo pa je za domače črne raviole, polnjene z lignji in krompirjem, divje šparglje in njihov velouté, sotirane škampe in zrak malvazije.

Krožnik je prepričal tudi posebno novinarsko komisijo, ki mu je podelila naziv Najbolj všečni špargljev krožnik 2011. "Taki krožniki nastajajo s posebnimi pripravljalnimi tehnikami, kjer vsaka sestavina razlaga svojo zgodbo." Zmagovito idejo so dobili postopno, saj so pred predstavljenim krožnikom razmišljali o drugih dveh. "Nekako smo čutili, da bo ta jedilnik tisti pravi in smo res vložili veliko truda, da smo dobili končni izdelek," je zmago komentiral koordinator oddelka hrane in pijače hotelov LifeClass Matic Kriter.

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali Tamara Vatovec Poklar, višja predavateljica Visoke šole za zdravstvo Izola, Ada Špacapan iz Špacapanove hiše s prenočišči v Komnu, Ana Roš iz Hiše Franko, Tomi Kavčič iz Dvorca Zemono in Marjan Starc iz Društva Planta – Istra, je sicer vsem sodelujočim podelila priznanja za sodelovanje, zlato, srebrno in bronasto odličje. Zlato odličje je prejela Istrska klet Pomjan, ki je predstavila krožnik Kaj če bet danes za kolacion?, srebrno odličje je prejela restavracija Villa Andor iz Ankarana s krožnikom Raviol z nežnim srcem, Restavracija Hotela Marina s krožnikom Spomladanski špargljev gurmet, Restavracija Skipper s krožnikom Neptunov tris šparglji ter Istrska hiša kulinarike s Šparglji v cvetju.

Vodja koprske Turistične organizacije Koper, Tamara Kozlovič, je z letošnjo prireditvijo zadovoljna. Tekmovanje po njenem mnenju prispeva k promociji špargljev in Istre "in prav zato delamo take dogodke. Naslednje leto bomo natečaj Naj špargljev krožnik ponovili, in sicer nekoliko prej, ko bo sezona špargljev na vrhuncu".

Tekmovanje za Naj špargljev krožnik so prvič organizirali leta 2008, ko so na njem sodelovali štirje gostinci, letos pa je bilo sodelujočih že dvanajst. Od lani je natečaj tudi del projekta Gastronomski zakladi Istre, različnih tematskih prireditev, s katerimi želijo predstaviti in promovirati istrsko gastronomijo. Med njih spadajo tudi Solinarski praznik, Praznik refoška, Praznik artičok ter druge gastronomske prireditve. Tekmovanje je potekalo pod organizacijo in pokroviteljstvom Mestne občine Koper, Območne obrtno-podjetniške zbornice Koper, Turističnega združenja Portorož in Turistično-gospodarskega združenja Izola.

Ne spreglejte