Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 6. 2016,
6.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

kulinarika Italija Osteria Francescana Massimo Bottura lestvica restavracija

Torek, 14. 6. 2016, 6.07

6 let, 6 mesecev

Najboljša restavracija na svetu je v Italiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63
Massimo Bottura, Osteria Francescana | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V New Yorku so razglasili aktualno lestvico 50 najboljših restavracij na svetu.

Potem ko so se na vrhu dolga leta izmenjevali Španci, natančneje Katalonci, in Danci, se je letos na vrh lestvice najboljših zavihtela italijanska institucija. To je Osteria Francescana v Modeni, v kateri ustvarja kuharski mojster Massimo Bottura.

"Moram se zahvaliti svoji ženi, družini in ekipi, ki podelitev gleda v restavraciji. Zahvaliti se hočem vsem, bilo je res težko, naše delo je težko," je po prejetju nagrade dejal Bottura. "Najpomembnejša sestavina prihodnosti je po mojem mnenju kultura. Kultura prinese znanje in znanje prinese zavedanje," je še dejal družbeno aktivni kuhar, ki je tudi glasni zagovornik zmanjševanja količin zavržene hrane.

Italijansko veselje na newyorški razglasitvi | Foto: Getty Images Italijansko veselje na newyorški razglasitvi Foto: Getty Images

Na drugo mesto lestvice so se uvrstili lanski zmagovalci, trije bratje Roca in njihova restavracija El Celler De Can Roca, na tretjem mestu pa je newyorška restavracija Eleven Madison Park. Med desetimi najboljšimi so še Central v Limi, Noma v Köbenhavnu, Mirazur v Mentonu, Mugaritz v San Sebastianu, Narisawa v Tokiu, Steirereck na Dunaju in Asador Etxebarri v Atxondu.

Ob lestvici so podelili še nekaj specializiranih nagrad. Nagrado za življenjsko delo je dobil Alain Passard iz pariške restavracije L'Arpège, najboljša kuharica letošnjega leta pa je Dominique Crenn (Atelier Crenn, San Francisco). Za najobetavnejšo so razglasili restavracijo Den v Tokiu, najboljši po izboru cehovskih kolegov kuharjev pa je Joan Roca iz El Celler De Can Roca. Najbolj trajnostno usmerjena restavracija je že drugo leto zapored Relae v Köbenhavnu, najboljši slaščičar pa je postal Pierre Hermé.

Lestvico World's 50 best restaurants s svojimi glasovi oblikuje skoraj tisoččlanska komisija, sestavljena iz gostincev, novinarjev in drugih poznavalcev svetovne kulinarične scene, prvič so jo objavili leta 2002.

Ne spreglejte