Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 6. 2015,
22.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

lestvica El Celler de Can Roca

Ponedeljek, 1. 6. 2015, 22.50

6 let, 6 mesecev

Najboljša restavracija na svetu je ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Londonu so razkrili lestvico najboljših restavracij na svetu. Letos se je na vrh znova pospela katalonska institucija El Celler de Can Roca.

Po lanskem drugem mestu je vrh lestvice najboljših restavracij na svetu znova zavzela restavracija El Celler de Can Roca iz Girone v Španiji, ki jo vodijo trije bratje: Joan, Josep in Jordi Roca. Katalonce so za najboljše na svetu razglasili že leta 2013, lani jim je ta naziv prevzela danska Noma, ki je letos na tretjem mestu, bratje Roca pa so se vrnili na vrh. Na drugem mestu je medtem obtičala Sloveniji dokaj bližnja Osteria Francescana v italijanski Modeni.

Lestvico World's 50 best restaurants s svojimi glasovi oblikuje skoraj tisoččlanska komisija, sestavljena iz gostincev, novinarjev in drugih poznavalcev svetovne kulinarične scene. Lestvico je britanska revija Restaurant prvič objavila leta 2002, v dobrih desetih letih pa je zrasla v enega najpomembnejših, če ne kar najpomembnejši kulinarični smerokaz na svetu.

Najboljših deset restavracij letošnjega leta:

1. El Celler de Can Roca (Girona, Španija) 2. Osteria Francescana (Modena, Italija) 3. Noma (Köbenhavn, Danska) 4. Central (Lima, Peru) 5. Eleven Madison Park (New York, ZDA) 6. Mugaritz (San Sebastián, Španija) 7. Dinner by Heston Blumenthal (London, Velika Britanija) 8. Narisawa (Tokio, Japonska) 9. D. O. M. (Sao Paulo, Brazilija) 10. Gaggan (Bangkok, Tajska)

Edini Slovenec, ki se je kdaj uvrstil na to lestvico, ostaja Janez Bratovž Med naboljšimi sto restavracijami na svetu – kljub uradnemu nazivu lestvica obsega sto, ne le 50 restavracij – tudi letos ni bilo slovenskega predstavnika. Edini, ki se lahko pohvali z uvrstitvijo, tako še naprej ostaja Janez Bratovž, ki se je leta 2010 s svojo restavracijo JB uvrstil na 89. mesto.

Na londonski slovesnosti so kot vsako leto podelili še nekaj specializiranih nagrad. Za najboljšo kuharico letošnjega leta so razglasili Francozinjo Hélène Darroze, nagrado za življenjsko delo pa je dobil Daniel Boulud, ki je s svojo restavracijo Daniel neizbrisno zaznamoval eno najpomembnejših kulinaričnih prizorišč na svetu – New York.

Za najobetavnejšo so razglasili sydneysko restavracijo Sepia in tamkajšnjega kuharja Martina Benna, najboljši slaščičar letošnjega leta pa je Albert Adria, brat legendarnega kuharja Ferrana Adrie.

Kot na Evroviziji: glasovanje za prijatelje in sosede

Lestvica sicer prihodnje leto zapušča domovino, saj bodo rezultate razglasili v New Yorku. Bolj kot ta novica pa je te dni odmevala polemika glede njenega oblikovanja. Kritiki, med katerimi so tudi kuharji oziroma gostinci, uvrščeni na lestvico, ji namreč očitajo, da ni kredibilna, da je mnogo glasov nepomembnih ali celo kupljenih, piše New York Times.

Sloviti francoski kuharski mojster Joël Robuchon je New York Timesu celo poslal elektronsko sporočilo, v katerem je opozoril na ohlapna pravila: "Člani žirije naj bi v restavracijah, za katere so oddali glas, jedli vsaj enkrat v preteklih 18 mesecih, vendar pa jim tega ni treba dokazati z računom ali kako drugače. To je velika luknja v procesu glasovanja, saj omogoča nepoštene prakse od glasovanja za prijatelje do geopolitičnih vplivov in lobiranja."

Države naj bi plačevale za uvrstitev svojih gostincev Kritiki še opozarjajo, da na glasovanje močno vplivajo sponzorska sredstva, ki jih prispevajo ne le podjetja, ampak celo nekatere države – te novinarjem, ki so del glasovalnega telesa, plačujejo obisk pri svojih gostincih, da bi tako pridobile njihove glasove.

Ne spreglejte