Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 9. 2015,
10.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pica tekmovanje Neapelj

Torek, 8. 9. 2015, 10.50

8 let

Na svetovnem prvenstvu v peki pice je prvič zmagala ženska

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Neaplju so se v peki pic pomerili mojstri z vsega sveta, v najprestižnejši kategoriji, peki pristne neapeljske pice, pa je prvič v zgodovini tekmovanja zmagala ženska.

"Tako sem srečna," je po zmagi na svetovnem prvenstvu v peki pic dejala 42-letna Neapeljčanka Teresa Iorio. "Nagrado posvečam svoji mami in očetu, ki sta me naučila umetnosti pripravljanja pice. Vsakič, ko valjam testo, se spomnim svojega očeta," je povedala.

Prva zmagovalka v 14 letih prvenstva Picopekovka, ki vodi družinsko picerijo Le Figlie di Iorio v Neaplju, je prva ženska, ki je zmagala na tekmovanju s 14-letno zgodovino, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. "Mislila sem, da je to nemogoče, zdaj pa hočem to nagrado deliti z vsemi picopekovkami sveta," je ponosno poudarila mojstrica, ki ima v svoji piceriji zaposlene same ženske, med drugim svoji dve sestri in nečakinjo - od tod tudi ime picerije, ki pomeni Iorijeve hčerke.

Svetovno prvenstvo, na katerem se je pomerilo okoli 500 picopekov z vsega sveta, so seveda priredili v Neaplju, rojstnem kraju in svetovni prestolnici pice. Picopeki so tekmovali v različnih kategorijah – od peke brezglutenskih pic in pic v ponvi do "freestyle" peke, pri kateri so lahko pokazali vso svojo domišljijo in ustvarjalnost.

Najpomembnejše je testo Najprestižnejša je seveda peka neapeljske pice, preproste margerite iz krušne peči, pri kateri je treba vse svoje mojstrstvo dokazati s paradižnikovo omako, z mocarelo, baziliko in s testom. Prav testo je najpomembnejši element, pri katerem se izkaže, kdo je največji mojster – picopeke sodijo po njihovi tehniki, kako so testo zamesili, kako debelo je, ali je dovolj puhasto, ali je ravno prav zapečeno in kakšno skorjo ima. Nič manj pomembno ni niti, ali ima mojster čisto in pospravljeno delovno mesto – dober picopek je redoljuben picopek.

Ne spreglejte