Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 10. 2015,
10.48

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Žito

Foto: Thinkstock

Natisni članek

okus po dobrem kuhanje začimbe Žito advertorial

Sreda, 14. 10. 2015, 10.48

2 meseca, 1 teden

Mala šola uporabe začimb: kako, koliko in katere?

Vsebino omogoča Žito

Foto: Thinkstock

Brez začimb si danes težko predstavljamo dobro jed, naj bo to doma ali v restavraciji. Te dajo jedem pravi okus in pričarajo prijeten vonj v kuhinji. Jih uporabljate pravilno?

Kako pravilno uporabljati začimbe?

Še tako preprosta jed z dodatkom prave mere začimb postane še bolj privlačna in blagodejna za naš apetit. Da boste znali iz njih izvabiti kar največji učinek, vam predstavljamo nekaj osnovnih pravil.

Nekatere začimbe dodajte že takoj, pri drugih raje nekoliko počakajte. | Foto: Nekatere začimbe dodajte že takoj, pri drugih raje nekoliko počakajte. Kdaj?

Pri večini začimb velja pravilo, da se jedem dodajo na začetku kuhanja, saj tako najbolj pridejo do izraza. To upoštevajte pri vseh začimbah, ki so v večjih kosih ali koreninah, to so poper, ingver, klinčki in podobno.

Nekoliko previdnosti le pri popru, ki ga pri daljšem kuhanju v jed dodajte pozneje, da ne izgubi okusa. Enako je z nekoliko manj občutljivimi zelišči, kot so rožmarin, lovor, žajbelj in origano. Te prav tako dodamo na začetku kuhanja, saj krepka zelišča pri kuhanju aromo oddajajo postopoma.

Drugače je z nežnimi dišavnicami in zelišči, kot so peteršilj, poprova meta, bazilika, šetraj, majaron, timijan ipd. Te dodajamo na koncu, približno deset minut pred koncem kuhanja. S tem se ne bodo razkuhala in okus se bo ohranil.

Če je jed, ki jo pripravljamo, nekuhana, začimbe in zelišča dodamo kakšno uro ali dve, preden postrežemo. To velja za solatne prelive, sadje, sadne sokove ipd. S tem omogočite okusom, da se ohranijo in skladno premešajo.

Uporabite jih pravilno. | Foto: Uporabite jih pravilno. Kako?

Začimbe so namenjene izboljšanju naravnega okusa hrane, in ne za prikrivanje okusa. Če jih znate pravilno kombinirati, se bodo lepo dopolnile, a pri tem se izogibajte uporabi preveč začimb naenkrat.

Da boste začimbe ohranili kar najboljše, vedno, ko jih jemljete iz embalaže, uporabite suho žličko.

Začimb v jed med kuhanjem nikoli ne potresajte neposredno iz posodice. Para namreč lahko zmanjša moč začimbe, ki ostane v kozarčku, s tem pa se zrna hitreje pokvarijo.

Zdrobljena listnata zelišča, kot so origano, timijan ali bazilika, pred uporabo pomanemo med prsti, saj s tem pospešimo izpustitev arome.

Pomagajte si z žličko. | Foto: Pomagajte si z žličko. Koliko?

Žal ni nekega splošnega pravila, ki bi veljalo za vsa zelišča in začimbe. Ostrina in vpliv začimb sta odvisna od vrste hrane, zato, če še niste vešči v uporabi, je najbolje začeti s preizkušenimi recepti. Pozneje lahko začnete eksperimentirati in količino začimb prilagajati svojemu okusu. Vaja dela mojstra.

Če nimate recepta za jed, ki jo pripravljate, se držite tega pravila: merica ene polovice čajne žličke na štiri servirne porcije. To bo zadostovalo za približno pol kilograma mesa ali dve skodelici omake oziroma juhe. Za močne začimbe, na primer kajenski poper ali česen, začetno merico zmanjšajte za polovico.

Katere začimbe morajo biti obvezno na vsaki kuhinjski polici?

O tem smo povprašali kuharskega mojstra Saša Miljuševiča, ki pravi: "Doma v svoji kuhinji poskrbim, da nikoli ne zmanjka osnovnega izbora začimb, to pa so: bazilika, origano, beli in črni poper, timijan, lovor, cimet, majaron, muškatni orešček, čili ali kajenski poper. Brez teh se ne lotim kuhanja :)"

Osnove kombiniranja začimb

Vsak ima svoj okus, zato je eksperimentiranje v kuhinji zaželeno, saj boste le tako iz jedi izvabili to, kar želite. A neke osnove kombiniranja začimb je vseeno pametno upoštevati.

Zapišite si osnovna pravila kombiniranja zelišč. | Foto: Zapišite si osnovna pravila kombiniranja zelišč.

Ribe in morski sadeži: k tem jedem gredo odlično jamajški poper, beli poper, mediteranska zelišča, kot so timijan, rožmarin, bazilika, pa tudi rdeča paprika, kurkuma in kari.

Svinjina in govedina: uporabite majaron, rožmarin, kumino, kari in čili, ne pozabite na poper. Lahko uporabite tudi preverjeno mešanico provansalskih začimb.

Piščančje in puranje meso: okus tovrstnega mesa bodo izboljšali beli poper, rožmarin, kari, žafran, rožmarin, kurkuma, rdeča paprika, origano in čili.

Solate in prelivi: okus teh svežih jedi popestrite z baziliko, koprom, origanom, rukolo ali peteršiljem.

Sladice in sadje: k tem najbolje spadajo cimet, klinčki, muškatni orešček, piment, meta, sivka in bergamotka.

Jedi na žlico in zelenjavne jedi: pri teh nikoli ne boste zgrešili s kumino, majaronom, peteršiljem in poprom.

Jedi z žara in jajčne jedi: v tem primeru najpogosteje dodajamo pekočo rdečo papriko, saj okusu da toplino in ostrino. A previdno pri količini, začnite z manj.

Testenine in jedi iz riža: v teh receptih bo okus zaokrožil žafran, ki pa jedem doda tudi nekoliko zlato barvo. Dobro se obnese tudi pri domačem kruhu in kolačih.

Kava in kuhano vino bosta še posebej okusna, če jima dodate cimet. Ta pa lepo spada tudi v sladice, kruh, marinade in sadne solate.

Zagotovo jih najdemo v vsaki slovenski kuhinji

Začimbe Maestro, seveda! Njihove začimbe, dišavnice in drugi dodatki k jedem so že desetletja neprecenljiva pomoč v vsaki kuhinji, saj poskrbijo za pestrost in bogatost okusa.

Za takšne in drugačne kuharske mojstrovine lahko izbirate med pestro ponudbo začimb in začimbnih mešanic:

- samostojne začimbe,
- mešanice začimb,
- dodatki k jedem,
- mešanice za pripravo jedi.


Več nasvetov in idej za kombinacije in uporabo začimb si preberite v vodiču po začimbah Maestro.

Ne spreglejte