Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 5. 2017,
4.02

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

mesarstvo konjsko meso Ljubljana ocena gostilne ocenili smo

Četrtek, 18. 5. 2017, 4.02

6 let, 4 mesece

Kuhinja Krušič: konjsko meso za malico, kosilo in večerjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78
Ocena gostilne: Kuhinja Krušič | Foto Miha First

Foto: Miha First

Gostilna v Zeleni jami, ki se je skupaj z mesarijo spremenila v kultno destinacijo za ljubitelje konjskega mesa, je v zadnjem letu ob nekaterih spremembah postala še zanimivejša.

Pri Krušiču skušajo predvsem s podaljšanjem delovnega časa pridobiti tudi občinstvo, ki si v dopoldanskih in opoldanskih urah ne more privoščiti daljše odsotnosti z dela. Po eni strani je to izziv, po drugi strani pa se izkaže, da mesnine, ki so v eni najpopularnejših ljubljanskih mesnic dnevno sveže, v poznejših urah dneva niso več na voljo v tako širokem spektru.


Kuhinja Krušič

Bezenškova ul. 11, 1000 Ljubljana

Telefon: 01 544 61 41


Drugače povedano, praženih žrebičkovih jetrc s čebulo, za mnoge edinih jetrc, ki so jih pripravljeni naročiti, navadno zmanjka že opoldne, še več, žrebičkova jetrca je pametno naročiti že kak dan prej, da vam jih spravijo na stran. Kaj hočemo, živimo v času, ko je zapovedano jesti zdravo in konjsko meso velja za zdravo, medicina ga je celo priporočila delu našega omizja s premalo železa v krvi.

Jedilni list na mizo prispe skupaj z uvodno žrebičkovo jetrno pašteto. | Foto: Miha First Jedilni list na mizo prispe skupaj z uvodno žrebičkovo jetrno pašteto. Foto: Miha First

Skratka, ko smo se popoldne odpravili proti Mostam, nam marsičesa niso več mogli ponuditi. So pa zato takoj dali na mizo porcijo žrebičkove, menda jetrne paštete. Izvrstna. Škoda, da se niso bolj potrudili pri kruhu, ki nas je, rahlo utrujen od petkovih malic in kosil, spremljal tudi pri izrednem narezku, enem najboljših v prestolnici.

Narezek je prava mesna eksplozija, brez sirov in zelenjavnih dodatkov. | Foto: Miha First Narezek je prava mesna eksplozija, brez sirov in zelenjavnih dodatkov. Foto: Miha First

Trem različnim salamam - najbolj so ponosni na tisto z imenom fitnes, v kateri praktično ni maščob - so dodali še konjski pršut in izvrsten dimljen hrbet. A zdi se, da večina obiskovalcev, predvsem tistih ob zgodnejših urah, hoče bolj klasične jedi, konjski golaž, žrebičkove želodčke po tržaško, žrebičkov segedin, sarme, polnjene paprike, mesni sir, možgane, obare, pečenice, zrezke, hrenovke in celo pleskavice.

Ocena gostilne: Kuhinja Krušič | Foto: Miha First Foto: Miha First

V Zeleni jami je konj kljub manjšim spremembam ostal kralj živali, iz tega plemenitega mesa znajo pripraviti vse, kar si zamislite. Običajne porcije mesa imajo 30 dekagramov, zato so stejki in taljate lahko krepko prek dvajset evrov. Je pa mogoče jesti tudi cenejše, tretjino manjše porcije, kar niti ni tako malo, če se zraven odločite za priloge – pripravijo namreč izvrsten ocvrt krompir.

Ocena gostilne: Kuhinja Krušič | Foto: Miha First Foto: Miha First

V najpomembnejšem delu obeda smo se odločili za hrbet in taljato. Stejkov je podobno kot jetrc že zdavnaj zmanjkalo. Meso je bilo izjemno, mehko in pripravljeno za zahtevnega jedca, posebno poglavje pa je bila hišna gorčica, v katero za okus vmešajo ščepec parmezana.

Izjemen, kot maslo mehek hrbet z žara | Foto: Miha First Izjemen, kot maslo mehek hrbet z žara Foto: Miha First

Jasno, parmezan je spremljal tudi taljato in pomagal omenjenemu ocvrtemu krompirju, rukolo bi naše omizje tako ali tako ukinilo, ljudstvo pa jo ljubi, menda zaradi vitaminov, kot da nimamo dosti drugih, boljših solat.

Taljata, skrita v rukoli in siru | Foto: Miha First Taljata, skrita v rukoli in siru Foto: Miha First

A kot rečeno, če v jedilnici ne bi tako zelo odmevalo in če ne bi vsega tako hitro prodali, bi Krušič še bolj zablestel. Mogoče bi lahko dodali kakšno glasbo, ne vem, zakaj sta se nam po glavi motala Moj črni konj in Jaham spet v Koloradu … V vsakem primeru je ob dveh sladkih možnostih, grmadi in jabolčnem zavitku, ostal le drugi. Ob tem dejstvu je bil celo natakar malce presenečen. A zavitek ni bil slab, sploh ne. Počasi smo se odpravljali in razmišljali, da se še vrnemo, takrat opoldne, žrebičkova jetrca moramo po dolgem času enkrat spet poskusiti. Če pa hočete pri Krušiču pojesti tri jedi, imejte s sabo kakih 30 evrov na osebo.

Vinska ponudba ni ravno obsežna, a se najde tudi nekaj buteljk - seznam bi veljalo zapisati, da gostu ne bi bilo treba spraševati za ceno. | Foto: Miha First Vinska ponudba ni ravno obsežna, a se najde tudi nekaj buteljk - seznam bi veljalo zapisati, da gostu ne bi bilo treba spraševati za ceno. Foto: Miha First

Povzetek

Mesnica s pripadajočo kuhinjo, ki skrbi, da ljubiteljem konjskega mesa nikoli ne zmanjka njihove surovine. Meso imajo v vseh pojavnih oblikah, a zdi se, da pri malicah in kosilih ob jetrcih in stejkih prodajo največ že pripravljenih jedi.

Vinska ponudba ni ravno prepričljiva (čeprav smo pili soliden Ferjančičev merlot). Morda bi jo morali spisati in jo ponuditi v obliki vinskega lista.

Ocena

Ocena gostilne: 3,5 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte