Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2018,
10.53

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,65

8

Natisni članek

gostilna As obletnica družabna kronika Svetozar Raspopović - Pope

Četrtek, 1. 3. 2018, 10.53

6 let, 1 mesec

Ko praznuje ljubljanski As, pride tudi predsednik #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,65

8

30. let gostilne As | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

Legendarna ljubljanska gostilna je dopolnila 30 let, na velikem praznovanju, ki so ga priredili ob tem jubileju, pa se je zbrala nepregledna množica - med njimi vrsta politikov, gospodarstvenikov in drugih znanih obrazov.

Ko praznuje Svetozar Raspopović - Pope, človek, ki je postavil enega najpomembnejših gostinskih lokalov v Sloveniji, je jasno, da bo slavje veliko. Tako se je slavilo tudi na zadnji februarski večer tega leta, ko je znamenita gostilna v Knafljevem prehodu praznovala 30 let.

30. let gostilne As | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed 30. let gostilne As | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed 30. let gostilne As | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed

Prvi As je bil na Krasu

Pripovedka o Asu se je pravzaprav začela v Dutovljah na Krasu, tamkajšnji As je bil uspešnica tako pri Italijanih kot pri Ljubljančanih, potem pa se je Pope pred tremi desetletji odločil za velik korak - selitev v Ljubljano.

30. let gostilne As | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed "Ljubljanski gostje, pa tudi sin in hčerka, ki sta študirala v Ljubljani, so me prepričali, da posel prestavim tja," nam je visokorasli gostinec, nekdanji carinik, razlagal pred slabimi osmimi leti, ko smo ga obiskali, da bi izvedeli, kdo pravzaprav sploh je legendarni "Pope iz Asa".

As in As Aperitivo - nepogrešljivi točki ljubljanskega nočnega življenja

Takrat nam je pripovedoval tudi o svojem načrtu, da bo ob gostilni, kjer je bil prej vrt, naredil nov prostor z bolj sproščenim odnosom do hrane in pijače. Danes je to As Aperitivo, ena najbolj vročih nočnih točk v Ljubljani, s katero je Pope še enkrat dokazal, da ima nepremagljiv občutek za gostinstvo.

Kakorkoli že, rojstnodnevno slavje Asa je bil eden tistih dogodkov, na katerem se ne sprašuješ, kdo je prišel, ampak bolj, koga ni bilo. Bili so namreč praktično vsi, od nekdanjih do zdajšnjih politikov - predsednik republike Borut Pahor je prišel s sinom Luko -, od predsednikov uprav do nekdanjih punkerjev, od kulturnikov in estradnikov do velikih gostinskih in vinarskih osebnosti.

Koga smo ujeli na 30-letnici Asa:

Fotogalerija
1 / 20

As je vendarle gostilna, kjer se sklepajo posli in zavezništva, kjer so gostili in še vedno gostijo znana domača in tuja imena ter pred katero se ob koncih tedna neredko vije dolga vrsta čakajočih na vstop. Nedvomno je največji razlog za to silna energija Svetozarja Raspopovića. Čeprav nam je pred leti dejal, da komaj čaka, da izpreže, odide nazaj na Kras in se tam ukvarja s svojim vinogradom, in čeprav je vajeti zdaj že dodobra prevzel njegov sin Sebastijan, je vedno bolj jasno, da bo "Pope iz Asa" vedno prav tam, v Asu.

Preberite še:

Ne spreglejte