Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 8. 2022,
8.58

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebine omogočajo Celjske mesnine

Natisni članek

Gremo na tek Gremo na tek Z dežele proteini Fit šunke zdrava prehrana vadba rekreacija šunka Celjske mesnine advertorial

Torek, 16. 8. 2022, 8.58

2 meseca, 3 tedne

Kako se prehranjevati ob športnih aktivnostih? #nagradna igra

Vsebine omogočajo Celjske mesnine
kolesarjenje, čelada, rekreacija | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Slovenci smo športen narod. Na to nakazuje že število v svetovnem merilu uspešnih športnikov glede na prebivalstvo Slovenije. Kako se prehranjevati ob redni vadbi? Kaj potrebuje telo športnika, pa čeprav zgolj rekreativnega? Šport je za marsikoga način življenja, ki pozitivno vpliva tako na fizično kot tudi duševno počutje. A še kako pomembna je tudi ustrezna prehrana, ki bo vplivala na dobro počutje ter tudi na vaše sposobnosti za vadbo.

Če veste, kaj in kdaj jesti, lahko to bistveno pripomore k uspešnosti vaših vadb, pa čeprav se s športom ukvarjate le rekreativno. Preverili smo, kakšne prehranjevalne navade so priporočljive za vse, ki radi živite zdravo in se aktivno ukvarjate s športom.

Naj bo vaše vodilo zdrav zajtrk

Če radi telovadite zjutraj, potem vstanite dovolj zgodaj, da pojeste zajtrk vsaj eno uro pred vadbo. Tako boste dobro pripravljeni na telovadbo, saj se bo zaužita hrana že lepo polegla. Študije kažejo, da uživanje ogljikovih hidratov pred športno aktivnostjo omogoča, da lahko vadite bolj intenzivno in dlje časa, medtem ko pomanjkanje hrane v telesu pred vadbo lahko vodi v omotico in slabše počutje.

Celjske mesnine, Fit šunka | Foto:

Če resnično ne morete vstati tako zgodaj, da bi med zajtrkom in vadbo minila vsaj ena ura, potem poskrbite, da bo vaš zajtrk kar najlažji. Tudi skodelica kave zjutraj, če ne morete brez nje, je zjutraj sprejemljiva.

Bodite pozorni na velikost porcije

Posebej pred vadbo bodite pozorni na velikost svojega obroka. Velja splošno priporočilo, ki pravi, da velike obroke jejte vsaj od tri do štiri ure pred vadbo, medtem ko naj med malico oziroma prigrizkom in vadbo mine od ene do treh ur.

Prevelika količina hrane tik pred rekreacijo lahko povzroči utrujenost, zaradi katere boste za vadbo slabše pripravljeni, medtem ko premalo hrane telesu ne bo dalo dovolj energije, ki jo potrebujete, da bi se počutili dovolj močne za uspešno rekreacijo.

celjske mesnine šunka | Foto: Privoščite si kakovostne prigrizke

Večina ljudi lahko brez težav zaužije majhne prigrizke tik pred vadbo ali celo med njo. Ali vam to ustreza, je odvisno od vas. Prisluhnite svojemu telesu in se mu prilagodite. Prigrizki, ki jih zaužijete tik pred vadbo, vam najverjetneje ne bodo dali dodatne energije, če vadba ne bo trajala več kot eno uro, lahko pa preprečijo moteče simptome lakote.

Za prigrizek, ki ga lahko športni navdušenci zaužijejo brez greha, so pri Celjskih mesninah pripravili Fit šunke s puranjo, govejo in piščančjo šunko Z'dežele. Goveja šunka Z'dežele je začinjena kakovostna delikatesa, narejena iz kosov govejega mesa. Izdelek lahko uporabite na različne načine, saj je odličen tako za narezke kot tudi za sendviče. Za lahek, okusen in hitro pripravljen obrok si lahko privoščite sendvič, obložen s Fit šunko in svežo zelenjavo, ali pa zgolj rolice iz šunke, v katere zavijte svojo najljubšo, na tanko narezano zelenjavo. Za še sočnejši okus lahko dodate tudi mlečni namaz.

S Fit šunko vam ni treba sklepati kompromisov pri prehrani

Izberite svoj najljubši okus Fit šunke in z njo začinite svojo prehrano. Ne glede na to, ali se boste določili za puranjo, govejo ali piščančjo Fit šunko Z'dežele, jo lahko uporabite kot sestavni del različnih enolončnic. Z njo lahko namreč obogatite okus številnih jedi. Narežite jo na majhne koščke ter jo potresite na jed po koncu kuhanja.  

celjske mesnine šunka | Foto: Pomembna je tudi ustrezna prehrana po vadbi

Če želite pomagati mišicam pri okrevanju po vadbi, potem v dveh urah po koncu zaužijte obrok, ki naj vsebuje tako ogljikove hidrate kot tudi beljakovine. Tem kriterijem bo popolnoma ustrezal sendvič s Fit šunko Z'dežele, svežo zelenjavo in polnozrnatim kruhom. Če želite ob tem še razvajati svoje brbončice, potem posezite po Premium šunkah Z'dežele.

  • Šunka s tartufi – fina šunka s tartufi za tiste malo bolj elegantne trenutke, ko si zaželite nekaj drugačnega in prefinjenega in s poudarjenim okusom. Ob tako okusni šunki ne boste čutili potrebe po kruhu. Ker pa morate po vadbi nadomestiti tudi ogljikove hidrate, posezite po bolj zdravem, temnem kruhu, morda rženem, pirinem ali ajdovem.
  • Šunka s pršutom – s fino šunko s pršutom pršutarne Lokev so tehnologi Celjskih mesnin želeli združiti dva okusa v enem in hkrati zadovoljiti tudi malo bolj zahtevne brbončice. Šunka dveh okusov bo vašemu prigrizku prinesla pridih Krasa.

V Celjskih mesninah so to poletje pripravili bogato nagradno igro. Sodelujte in se potegujte za električni skiro, žar kovček, termometer za meso in majice z' dežele!

skiro | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Nagradna igra je zaključena. 

Ne pozabite na hidracijo

Pred vadbo, med vadbo in po njej potrebujete tudi zadostno količino tekočine, da preprečite dehidracijo. Na splošno veljajo naslednja priporočila:

  • od dve do tri ure pred vadbo spijte od štiri do sedem decilitrov vode,
  • med vadbo, na vsakih 15 do 20 minut, spijte vsaj deciliter vode oziroma do dva in pol, odvisno od vremena,
  • po koncu vadbe je znova priporočljivo zaužiti od štiri do sedem decilitrov vode.

Voda je na splošno najboljši način za nadomestitev izgubljene tekočine, kadar pa telovadite več kot eno uro, posezite po športni pijači, ki vam bo pomagala ohraniti ravnovesje elektrolitov v telesu ter vam bo dala več energije.

Športni napitki | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Naj bodo izkušnje vaše vodilo

Kakšno hrano in pijačo potrebuje vaše telo, je torej predvsem odvisno od dolžine in intenzivnosti vaših vadb, saj boste za maraton potrebovali več energije kot na primer za nekajkilometrski tek. Seveda pa smo si ljudje različni, zato ne obstaja univerzalen pristop. Sledite priporočilom, a hkrati prisluhnite tudi svojemu telesu. Vsekakor pa pred večjimi obremenitvami oziroma težjimi vadbenimi preizkusi ne spreminjajte prehrane, saj bi se to lahko poznalo na vaših rezultatih.

Celjske mesnine, Fit šunka, Premium šunka | Foto: Ostanite fit in si brez slabe vesti privoščite Fit puranjo, govejo ali piščančjo šunko Z'dežele

Na 43. mednarodnem in priznanem ocenjevanju mesa ter mesnih izdelkov pod okriljem mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA so izdelki Z´dežele znova posegli po najžlahtnejših medaljah in jih zbrali največ. Prejeli so tudi posebno priznanje za inovativnost, ki so jo med drugimi izdelki prejele tudi Fit šunke.

sendvič
Trendi Ko sendvič postane čisti gurmanski užitek #nagradna igra
Ne spreglejte