Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 3. 2016,
8.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

kulinarika

Sreda, 23. 3. 2016, 8.40

6 let, 7 mesecev

Kaj imajo vrhunski kuharji v domačem hladilniku? (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Kaj so najljubše sestavine vrhunskih kuharjev in kaj najboljši med najboljšimi v kuhinji hranijo v domačih hladilnikih? V lovu za odgovori sta se avtorja knjige Inside Chefs' Fridge podala po Evropi.

Živimo v času, ki slavi tudi mojstrske kuharje. Zdi se, da se še nikoli do zdaj nismo tako navduševali nad odlično kulinariko in osebnostmi, ko jo ustvarjajo.

Zapisov in posnetkov receptov, ki jih je treba preizkusiti, jedi, ki jih je treba zaužiti, in ocen restavracij, v katere je treba vsaj kdaj vstopiti, ne manjka. In prav zanimanje za kulturo prehranjevanja je bilo izhodišče za novo Tachenovo knjigo Inside Chef's Fridges.

Njena avtorja, Carrie Solomon in Adrian Moore, sta se po Evropi odpravila s ciljem, da pogledata v domače hladilnike nekaterih izbranih vrhunskih evropskih kuharjev. Na tak način sta sicer "nebeško kuhinjo želela pripeljati nazaj na Zemljo", kot so med drugim o knjižnem projektu zapisali na spletni strani založbe.

V knjigi Inside Chef's Fridges boste lahko pogledali v domače hladilnike najboljših med evropskimi kuharskimi mojstri ni mojstricami, razkrili vam bodo pa tudi dva od svojih dragocenih receptov. | Foto: V knjigi Inside Chef's Fridges boste lahko pogledali v domače hladilnike najboljših med evropskimi kuharskimi mojstri ni mojstricami, razkrili vam bodo pa tudi dva od svojih dragocenih receptov.

Pogled v domačo kuhinjo mojstrov z Michelinovimi zvezdicami

Svoje domove je odprlo 40 evropskih kuharskih mojstrov in mojstric, ki imajo skupaj skoraj 60 Michelinovih zvezdic.

In kaj je nastalo? Fotografsko in besedno razkritje osebnih kulinaričnih svetov, ki ga je vsak predstavil skozi nepogrešljive sestavine, jim dodal najljubše lokalne specialitete, ob tem pa podal še dva od svojih dragocenih domačih receptov.

Vsakdanje skrivnosti velikih mojstrov

V knjigi, ki razkriva vsakdanje skrivnosti velikih mojstrov, je mogoče daleč od njihovih profesionalnih gastronomskih prostorov listati med podobami živil, ki jih za svoje najbližje kupujejo ter pripravljajo Joan Roca, Massimo Bottura, Fergus Henderson, Yotam Ottolenghi, Marco Pierre White, Hélène Darroze, Inaki Aizpitarte, Mauro Colagreco, Thierry Marx in Christian F. Puglisi.

Kaj doma kuha Massimo Bottura?

 | Foto:

Tisti, ki Massima Botture ne poznajo osebno, lahko njegove kuharske podvige spremljajo v Osterii Francescani v Modeni v Italiji. Za svojo kuhinjo pravi, da gre za tradicijo, kot jo je mogoče videti dobrih 16 kilometrov stran. Zanima ga prihodnost, a hkrati ne pozablja na preteklost.

Vsak krožnik je zanj preplet ideje, spomina in igre, pravi nekdanji amaterski DJ, ki je predčasno zapustil študij prava. Kuhanje sicer rad primerja z glasbo, saj pravi, da je kot jazz. Najprej se je treba naučiti vsak inštrument, a nato na vse to pozabiti.

Kuharski mojster, nagrajen s tremi Michelinovimi zvezdicami, je lastnik restavracije, ki se je na letošnji Espressovi lestvici najboljših restavracij na svetu znašla na 20. mestu, lani pa v izboru 50 svetovno najboljših restavracij kot najboljša italijanska in druga na svetu. Pravi, da so zanj tri najpomembnejše stvari v življenju hrana, umetnost in glasba.

V njegovem sistematično zloženem hladilniku ne manjka jagnječjih zarebrnic in z mesom polnjenih oliv, ki jih pripravi ocvrte. | Foto: V njegovem sistematično zloženem hladilniku ne manjka jagnječjih zarebrnic in z mesom polnjenih oliv, ki jih pripravi ocvrte.

Kaj je na domačih krožnikih pariške mojstrice?

 | Foto:

Helene Darroze je francoska kuharska mojstrica. Njena restavracija v Parizu nosi eno Michelinovo zvezdico, londonska pa se lahko pohvali z dvema Michelinovima zvezdicama. Lani je dobila tudi naziv Veuve Clicquot za najboljšo vrhunsko kuharico.

Za kuhanje pravi, da je življenje, in življenje, da je kuhanje. Pri njej to še kako drži, saj jo je svet kuhanja v družini chefov, sama je četrta generacija po vrsti, začel zanimati že v najzgodnejših letih. Svojo prvo jabolčno pito je namreč spekla že pri šestih letih, pri 12 pa je že pripravila eno od jedi večerje, ki sta jo starša doma pripravljala za družinske prijatelje.

V njenem hladilniku je mogoče ob zelenjavi in mesu na zgornji polici najti prijateljičino vaniljevo-ananasovo marmelado, foie gras, ob čokoladnem mleku in jabolčnem soku pa tudi steklenico šampanjca. Za posvojeni hčerki so doma seveda tudi jogurti. | Foto: V njenem hladilniku je mogoče ob zelenjavi in mesu na zgornji polici najti prijateljičino vaniljevo-ananasovo marmelado, foie gras, ob čokoladnem mleku in jabolčnem soku pa tudi steklenico šampanjca. Za posvojeni hčerki so doma seveda tudi jogurti.

Brez sakeja ne gre

 | Foto:

Španec Andoni Luis Aduriz se je na lanski lestvici 50 najboljših restavracij na svetu znašel na šestem mestu.

Najdete ga v stari podeželski hiši v Errenteriji na severu Španije. Vendar pa se zanj vihtenje kuhalnic v kuhinji ne konča v restavraciji Mugaritz z dvema Michelinovima zvezdicama, saj tudi doma skoraj vsak dan kuha za ženo in sina.

V njegovem hladilniku je najpogosteje najti kakšno ribo ali morske sadeže. Ne gre niti brez sezonske zelenjave, kot so domače paprike in paradižnike, ko je čas zanje. Med alkoholnimi pijačami je mogoče najti tudi rižev sake, na hladnem pa hrani tudi čaj. | Foto: V njegovem hladilniku je najpogosteje najti kakšno ribo ali morske sadeže. Ne gre niti brez sezonske zelenjave, kot so domače paprike in paradižnike, ko je čas zanje. Med alkoholnimi pijačami je mogoče najti tudi rižev sake, na hladnem pa hrani tudi čaj.

Ne spreglejte