SiolNET. Trendi Kulinarika
0,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrvatom kranjska kobasica, Slovencem slavonski kulen in varaždinsko zelje

0,60

termometer

Slavonski kulen
Foto: Wikimedia Commons

Hrvaška bo zaščitila slavonski kulen in varaždinsko zelje, a bo v Sloveniji mogoče ti imeni še naprej uporabljati, tako kot na Hrvaškem lahko uporabljajo kranjsko kobasico.

V postopku hrvaške zaščite slavonskega kulna in varaždinskega zelja Slovenija ni nasprotovala registraciji teh proizvodov, je pa z ugovorom želela zaščititi slovenske pridelovalce in proizvajalce, so pojasnili na kmetijskem ministrstvu. Neuradno je Evropska komisija Sloveniji ugodila, uradno bo odločitev objavljena v uradnem listu EU.

Kaj to konkretno pomeni?

Varaždinsko zelje bodo zaščitili kot hrvaški proizvod, vendar lahko Slovenija še naprej, brez časovne omejitve, uporablja imena sort varaždinsko 2 in varaždinsko 3.

Slavonski kulen bodo zaščitili kot hrvaški proizvod, vendar so slovenskemu proizvajalcu - Celjskim mesninam, ki prav tako proizvajajo proizvod s tem imenom - odobrili petletno prehodno obdobje za uporabo tega imena. Ne glede na zaščito slavonskega kulna pa se izraz kulen/kulin lahko na ozemlju EU še naprej uporablja.

Podobno kompromisno rešitev so dosegli Hrvati, ko je Slovenija leta 2015 zaščitila kranjsko klobaso. EU je takrat Hrvaški dovolila, da lahko ime kranjska kobasica uporablja še 15 let, ob tem pa mora na proizvodih jasno navesti, da gre za izdelek s hrvaškim poreklom.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin